Menu


Hasil carian imej untuk gst
Tulisan asal oleh:
Prof Datuk Dr Ahmad Ibrahim, New Straits Times, 5 Mei 2018

Saya baru-baru ini kembali ke negeri asal saya, Kelantan. Selain melawat, ia juga untuk memeriksa suasana politik di sana. Pulang ke kampung halaman sememangnya seronok - saya dapat menikmati nasi dagang asli, sarapan kegemaran saya. Saya masih belum menemui gerai nasi dagang yang asli di Kuala Lumpur walaupun saya tinggal di bandar itu selama lebih 40 tahun.

Di Kelantan, saya menghadiri beberapa ceramah kempen. Adalah perkara biasa untuk melihat bilangan hadirin yang cukup baik dalam ceramah sedemikian. Situasinya sangat sengit. Saya mendengar kedua-dua belah jurang politik. Sebagai ahli akademik, saya percaya kita harus objektif dan seimbang dalam penilaian kita.

Tetapi, saya terkejut ketika, dalam salah satu sesi, seorang peguam bercakap, tanpa mengimbangi faktanya. Beliau mempersoalkan langkah kerajaan untuk melabur dalam projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL). Beliau berkata ECRL bukanlah apa yang diminta oleh orang-orang di negeri-negeri pantai timur. Beliau berkata apa yang dikehendaki rakyat ialah pemberian semula subsidi bahan bakar, pemansuhan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) dan lebih banyak pekerjaan.

Di sinilah saya merasaka rakyat telah dikelirukan. Kita semua tahu bahawa meneruskan subsidi bahan bakar bukan untuk kepentingan jangka panjang negara. Kosnya adalah terlalu tinggi, dan bahan api yang murah mendorong kepada pembaziran.

Pengalaman yang lalu telah menunjukkan penyalahgunaan secara terang-terangan terhadap subsidi oleh pihak-pihak tertentu. Subsidi ini tidak memberi manfaat kepada kumpulan sasaran. Itulah sebabnya subsidi digantikan oleh bayaran yang disasarkan kepada mereka yang memerlukan bantuan itu. Malah subsidi sasaran tersebut tidak patut dilaksanakan secara jangka panjang.

Satu langkah yang lebih baik adalah untuk melaksanakan program-program untuk meningkatkan pendapatan dan kuasa pembelian kumpulan-kumpulan yang berkenaan, bukan untuk terus mempromosikan mentaliti subsidi.

Bagi GST, kekecohan itu tidak perlu. GST adalah cara paling berkesan untuk mengutip cukai. Malah dengan GST, lebih banyak cukai dikutip daripada segmen penduduk yang lebih kaya. Ya, ada sedikit kesan ke atas harga barangan. Sekali lagi, ini hanya bersifat sementara sementara kita bergerak ke arah negara berpendapatan tinggi.

Dan, kerajaan telah mewujudkan inisiatif untuk mengurangkan beban kos. Menghapuskan GST bukanlah satu pilihan.

Hujah terhadap ECRL juga tidak kena.

ECRL akan membawa kepada penciptaan lebih banyak pekerjaan, bukan sahaja semasa fasa pembinaan, tetapi juga apabila projek itu selesai. Melabur dalam infrastruktur sedemikian adalah apa yang saya panggil pemikiran jangka panjang oleh kerajaan.


Ingat lebuh raya? Semasa idea itu dicetuskan, terdapat bantahan. Selepas bertahun-tahun berlalu, lihat apa yang telah jalan raya lakukan untuk mencapai agenda ekonomi negara. Bayangkan keadaan di mana kita tidak mempunyai lebuh raya.
ECRL boleh melakukan lebih daripada itu kerana landasan kereta api bukan sahaja lebih cekap, tetapi ia juga baik untuk alam sekitar dan agenda untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau.

Sebagai warganegara global, kita mahu menyumbang kepada perjuangan antarabangsa terhadap perubahan iklim.

PROF DATUK DR AHMAD IBRAHIM

Fellow, Academy of Sciences Malaysia, UCSI University

Link asal artikel:


 
Top