Menu

Berbekalkan kemahiran tanpa segulung sijil atau diploma atau ijazah, Mat bin Sapuan dilantik sebagai Menteri yang jaga bala tentera negara Kelepek Kongsi. Tertulis bangga jurusan membuat sekut tawar mayat di kaca TV Sukuan tadi.

Ada rakyat yang tersedak sekut meri bodo, ada rakyat yang tersinggung bagaimana duit rakyat dengan jumlah yang banyak dilaburkan untuk individu itu menjaga bala tentera negara yang sentiasa dituduh nak bungkus oleh media murahan dan media luar negara.

Bukan sedikit gaji dari duit rakyat yang bakal diberikan setiap bulan tidak termasuk elaun khas yang lain. RM puluhan ribu?

Rakyat negara mula bertanya sesama sendiri, bagaimana beliau ingin berkomunikasi di peringkat antarabangsa kalau level bahasa Inggerisnya hanyut ke laut Cina Selatan?

Tetapi jawapan Puan Seri Zaza isteri kepada Mat Sapu, nama glamor bagi Mat bin Sapuan begitu meyakinkan - "Darling saya bukan sembarangan tau, pengalaman berguling di Dataran Perdana antara faktor beliau dilantik ke jawatan kanan ini.."

Tanpa menjelaskan beliau pernah menjawat jawatan drebar lori satu ketika dulu, Mat Sapu tersengih sumbing berlalu begitu sahaja.

Cut!!! sambung


 
Top