Menu

Mahathir: Namakan pemegang AP
(The Star, 9 Jun 2005) – Masyarakat kecoh dengan khabar angin “raja AP (permit yang diluluskan untuk mengimport kenderaan)”, kata Tun Dr Mahathir Mohamad, menjelaskan bahawa cara terbaik untuk meredakan kekecohan seperti ini adalah namakan pemegang AP.
Bekas perdana menteri merasakan bahawa mendedahkan nama pemegang AP akan menampakkan Kerajaan bagus.
Dia teringat bahawa apabila dia dituduh amalkan kronisme dalam memberikan kontrak beberapa tahun yang lalu, dia mendedahkan senarai penerima dan jelas bahawa penuduh dan saudara-saudara mereka sebenarnya yang telah mendapat manfaat.
“Dengan cara itu, ia mematikan tuduhan terhadap saya. Saya tidak suka melihat orang membuat tuduhan terhadap Kerajaan, “katanya kepada pemberita selepas lawatan ke Kolej Otomotif.
Dr Mahathir, yang juga Penasihat Proton, mengakui bahawa salah seorang daripada anaknya memiliki AP.
“Sudah tentu, nama orang lain tidak boleh disebutkan tetapi nama anak saya patut disebut kerana dia anak saya,” katanya lagi.
“Malah orang terkaya di dunia  tidak dapat melahirkan tiga ‘bilionaires’,” kata Tunku Mahkota dari Johor
Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Rafidah Aziz baru-baru ini berkata tidak sesuai untuk mendedahkan kepada awam nama penerima AP, dan menambah bahawa mereka tidak didedahkan walaupun Dr Mahathir adalah perdana menteri.
Dr Mahathir berkata bahawa beliau telah membangkitkan perkara itu dalam Kabinet semasa beliau berkuasa dan meminta siasatan terhadap pengeluaran AP tetapi ini tidak diikuti.
Beliau berkata sistem AP berada di sana sebelum dia menjadi perdana menteri, dan apabila dia masuk, beliau telah mengurangkan bilangan pemegang AP, hampir menyebabkan demonstrasi terhadapnya oleh orang yang bekerja di ibu pejabat Umno.
Ini, katanya, kerana hampir semua orang yang bekerja di ibu pejabat mempunyai 10 AP setiap orang dan membuat RM8,000 sebulan dengan menjualnya.
Tetapi sejak itu, jumlah AP yang dikeluarkan telah meningkat kepada 67,000, katanya.
Rafidah Aziz sepatutnya menamakan tiga raja AP sebelum meminta Najib menamakan tiga individu itu
Beliau berkata sistem AP adalah baik tetapi tidak boleh diberikan tanpa pertimbangan untuk industri kereta kebangsaan.
Dr Mahathir juga berkata jualan kereta Proton tidak menurun tetapi sejak jumlah kereta yang dijual di negara ini meningkat disebabkan oleh import, peratusan kereta Proton yang dijual telah turun.
Beliau berkata daripada 25,000 kereta setahun yang dihasilkan oleh Proton ketika ia dimulakan, jumlah itu kini lebih daripada 200,000.
Proton, katanya, mampu bertanding di negara ini tanpa perlindungan tetapi memerlukan persaingan yang adil.
“Ramai orang mengatakan Proton dilindungi. Kami kadang-kadang mempertikaikannya kerana kami diberitahu bahawa unit yang dibina sepenuhnya diimport di bawah kos, kadang-kadang bahkan di bawah kos bahan mentah, “katanya.
Ini, katanya, sebab mengapa dia telah meminta senarai orang-orang yang menerima AP didedahkan kepada awam.
“Kemudian kita akan tahu sama ada Proton dilindungi atau sama ada kereta buatan asing dilindungi. Sekiranya benar kata bahawa ada kereta diimport ke negara ini pada harga RM11,000, maka Proton tidak akan dapat bersaing, “katanya.
Dr Mahathir berkata industri kereta Malaysia cuba memasuki pasaran di China selama lima hingga enam tahun tetapi ia gagal mendapatkan lesen untuk mengeksport kereta di sana.PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal Rafidah Says Name The Three Individuals, Mahathir Says Name The AP Holders. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak pru14.tv mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak pru14.tv berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.


 
Top