Menu


Perdana Menteri Najib Abdul Razak telah menegur pembangkang kerana mengakui bahawa ia tidak dapat memenuhi janji-janji yang dibuat dalam manifesto pilihan rayanya.

Ini dibuat selepas laporan bertarikh 25 Mac oleh Sunday Times Singapura yang memetik pengerusi Pakatan Harapan Dr Mahathir Mohamad sebagai berkata bahawa beberapa janji gabungan itu tidak dapat dipenuhi kerana kekurangan dana.

"Ada yang telah mengemukakan pelan yang akan menyebabkan kewangan awam kita terjejas teruk.

"Mereka membuat pelbagai janji-janji palsu, tetapi 17 hari selepas mereka melancarkan manifesto mereka, mereka telah mengakui bahawa mereka tidak akan dapat memenuhi kebanyakan daripada janji-janji itu.

"Kerajaan ini, sebaliknya, mempunyai rancangan untuk transformasi ekonomi Malaysia ... rancangan itu telah dipenuhi, dan kami berhasrat untuk terus memenuhinya pada masa depan," kata Najib dalam ucapannya di Seri Kembangan hari ini untuk melancarkan skim kredit mikro untuk kaum Cina Malaysia yang ingin mengambil bahagian dalam sektor e-dagang.

Harapan melancarkan manifesto pilihan rayanya pada 8 Mac menjelang pilihan raya umum ke-14.

Khamis lepas, Mahathir dilaporkan mengatakan bahawa beberapa ikrar yang terkandung dalam manifesto itu tidak dapat dipenuhi.

"Kadang-kadang, saya rasa kami mungkin tidak dapat memenuhi janji-janji kami. Parti kami, rakan gabungan kami, anda tahu mereka sangat sosialis. Mereka suka memberi benda kepada orang lain.

"Saya memberitahu mereka ia tidak boleh dilakukan. Anda mahu menghapuskan semua tol jalan? Saya berkata, lihat, kita perlu membaikpulih jalan raya. Anda perlu membina lebih banyak jalan.

"Dari mana anda mendapat wang jika anda cuba membaikpulih jalan ini sendiri? Tetapi mereka mahu populariti, jadi mereka lebih suka untuk menjanjikan perkara ini," katanya.

'Ekonomi berjalan lancar'

Dalam ucapannya, Najib juga menekankan pencapaian ekonomi negara, merujuk kepada penarafan agensi antarabangsa.

"Minggu lepas, salah satu agensi yang paling terkenal, Fitch, mengesahkan penarafan 'A' kita dan tinjauan yang stabil.

"Mereka berkata pertumbuhan KDNK kita tahun lalu sebanyak 5.9 peratus melebihi jangkaan mereka, dan momentum pertumbuhan positif harus diteruskan dalam 2018 dan 2019," katanya, sambil menambah bahawa Tabung Kewangan Antarabangsa juga menyatakan bahawa Malaysia sedang dalam perjalanan untuk mencapai status berpendapatan tingi.
 
Top