Menu


Ada yang mengatakan Malaysia tidak seharusnya mempunyai undang-undang berita palsu kerana ia menyekat kebebasan bersuara dan melanggar demokrasi. Ada yang mengatakan tidak mengapa mempunyai undang-undang berita palsu tetapi kemudian siapa yang mentakrif atau menentukan apa yang menjadi berita palsu? Orang-orang seperti Tun Dr Mahathir Mohamad pernah memberitahu rakyat Malaysia bahawa Malaysia tidak boleh mempunyai demokrasi gaya barat dan kebebasan bersuara mutlak kerana keseimbangan perkauman Malaysia yang halus (dan untuk menghindari satu lagi ’13 Mei’) jadi kita mesti mempunyai ‘demokrasi terpimpin’ (bermaksud kawalan apa yang anda katakan), istilah yang dicipta oleh Lee Kuan Yew dari Singapura.
Jadi, seperti dalam semua perkara, terdapat banyak pendapat yang berbeza. Dan, seperti yang mereka katakan, dalam masyarakat liberal, kita semua berhak atas pendapat kita sendiri dan berbeza pandangan.
Itu mungkin dalam masyarakat liberal yang betul. Tetapi tidak ada perkara seperti masyarakat liberal sejati di mana sahaja di dunia ini. Malah Perancis, yang membolehkan kartun menghina Nabi Muhammad, membuat sekatan apabila ianya perkara menghina Yahudi atau membantah ‘The Holocaust. Di Jerman, Nazisme dan semua simbol Nazisme diharamkan dan jika anda mengatakan bahawa secara aritmetik adalah mustahil untuk menggunakan gas kepada enam juta orang Yahudi dalam masa yang singkat dan menggunakan gas-gas primitif seperti itu, anda akan ditangkap dan dipenjara.

Jenis kebebasan bersuara ini adalah jenayah dalam banyak ‘masyarakat liberal’
Oleh itu, Perancis, Jerman dan banyak lagi masyarakat liberal yang bukannya benar-benar 100% liberal. Mereka masih melarang perkara-perkara tertentu. Cuba memakai T-shirt Osama bin Laden dan secara terbuka menunjukkan sokongan anda untuk ISIS dan melihat apa yang berlaku kepada anda. Apa yang berlaku kepada kebebasan bersuara anda? Anda hanya boleh menyatakan apa yang membolehkan anda untuk menyatakan dan bukan apa yang mereka melarang anda daripada menyatakan. Oleh itu, kebebasan bersuara tidak 100% tetapi tertakluk kepada penapisan.
Judaisme, Kristian dan Islam membenarkan kanak-kanak 11-13 untuk berkahwin apabila mereka mencapai baligh. Judaisme, Kristian dan Islam juga membenarkan perhambaan. Tetapi cuba berkahwin dengan seorang gadis berusia 13 tahun dan bawakan hamba untuk melakukan kerja rumah dan lihat apa yang akan mereka lakukan kepada anda, walaupun di Malaysia. Bagaimana dengan hak anda untuk mengamalkan kepercayaan agama anda? Hak-hak tersebut tidak wujud dan anda perlu mengikut undang-undang sekular dan bukan undang-undang agama. Dan mereka akan berhujah bahawa kita hidup di dunia moden maka perkahwinan dan perhambaan kanak-kanak tidak boleh dibenarkan.
Pakatan Harapan menyokong liberalisme tetapi kekal membisu terhadap golongan gay
Sekiranya kita kini hidup dalam dunia moden dan undang-undang agama lama tidak lagi boleh dipakai, kenapa hanya terhad kepada perkahwinan dan perhambaan kanak-kanak? Bagaimana dengan mengesahkan perkahwinan gay? Bagaimana dengan menghalalkan kemurtadan? Kenapa umat Islam harus tetap menjadi Muslim hanya kerana lahir dalam keluarga Islam? Bagaimana jika anda fikir Tuhan tidak wujud dan agama tidak masuk akal? Bolehkah anda menjadi ateis?
Jangan cakap tentang Malaysia. Malah di UK jika anda mengumumkan anda seorang atheis, atau anda gay, atau anda anti-Yahudi, anda tidak akan dibenarkan menjadi Perdana Menteri. Begitu banyak untuk yang berlabel masyarakat liberal di United Kingdom. Secara ringkasnya, tidak ada 100% liberalisme dan kebebasan bersuara. Jadi, aktivis undang-undang berita anti-palsu adalah hanya khayal dan menipu diri sendiri.
Dan itu membawa kita kembali kepada soalan pembukaan. Siapa yang mentakrifkan atau menentukan apa yang menjadi berita palsu?
Lebih daripada enam bilion manusia akan memanggil ini BERITA PALSU
Nah, berita palsu bersifat subjektif dan bergantung kepada siapa anda. Sebagai contoh, jika anda mengatakan atau menulis bahawa ‘Jesus adalah Anak Tuhan dan bahawa dia mati di salib dan hidup kembali tiga hari kemudian’ saya akan mengatakan ianya berita palsu. Dan jika anda tidak bersetuju dengan saya, saya akan menunjukkan kepada anda Al-Qur’an sebagai bukti bahawa ‘Jesus adalah Anak Tuhan dan bahawa dia mati di salib dan hidup kembali tiga hari kemudian’ adalah berita palsu. Dan saya juga akan memberitahu anda: kisah bahawa ‘Jesus adalah Anak Tuhan dan bahawa dia mati di kayu salib dan hidup kembali tiga hari kemudian’ dibuat oleh manusia sementara Al-Quran datang dari Tuhan.
Bolehkah anda melihat bagaimana definisi atau tafsiran berita palsu bergantung sepenuhnya kepada sistem kepercayaan anda? Saya katakan DAP adalah anti-Islam. Anda mengatakan bahawa berita palsu dan tidak benar. Tetapi saya percaya DAP adalah anti-Islam dan tiada apa yang anda boleh katakan untuk meyakinkan saya sebaliknya. Dan inilah sebab mengapa.
Arwah Nik Aziz Nik Mat, ketika beliau adalah Menteri Besar Kelantan, yang membentangkan Rang Undang-undang Pindaan Syariah di Dewan Undangan Negeri Kelantan pada tahun 1993. Pada tahun 1999, DAP bersetuju menyertai gabungan parti pembangkang, Barisan Alternatif, walaupun 1993 Rang Undang-Undang Pindaan Syariah dibentangkan. Kenapa DAP tidak menentang Rang Undang-undang Pindaan Syariah 1993 pada tahun 1999 malah bergabung dengan PAS?
Cina sokong PAS walaupun Rang Undang-undang Pindaan Syariah 1993 Kelantan dibentangkan selagi ia memberi faedah kepada DAP dan ia mendapat undi bagi DAP
Pada bulan November 1999, Lim Kit Siang dan Karpal Singh telah dihukum oleh pengundi Pulau Pinang kerana membentuk satu pakatan dengan PAS sehinggalah pada tahun 2001 DAP meninggalkan pakatan itu.
Pada 2008, DAP bersetuju untuk membentuk gabungan dengan PAS selepas meninggalkan pakatan pada 2001 dan selepas mengutuk PAS – walaupun Rang Undang-undang Pindaan Syariah 1993. Kemudian, pada tahun 2015, DAP sekali lagi meninggalkan pakatan dan mengumumkan bahawa Pakatan Rakyat tidak lagi wujud. Dan mereka menyalahkan Rang Undang-undang Pindaan Syariah 1993 (a.k.a RUU355) Kelantan kerana mengumumkan bahawa Pakatan Rakyat tidak lagi wujud.
Bolehkah anda melihat bagaimana DAP permainkan Islam pada tahun 1999, 2001, 2008 dan 2015? DAP adalah anti-Islam dan itu bukan berita palsu. Hakikat bahawa DAP telah bermain dengan Islam selama 20 tahun menjadikannya lebih buruk lagi. Bukan sahaja DAP anti-Islam, mereka juga menggunakan Islam untuk memenangi undi. Dan itu lebih buruk daripada menjadi anti-Islam.
PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal DAP Is Anti-Islam And That Is Not Fake News. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak pru14.tv mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak pru14.tv berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.


 
Top