Menu

SPRM, sekadar aakj nak bertanya. Kalau kes sebegini maka tidak perlu disiasat kembali?

Baca:

Pada dasarnya bahawa Rafidah yang dituduh amalkan rasuah. Dan tuduhan itu dibuat di Parlimen. Rasuahnya melibatkan saham syarikat awam dan AP yang diberikannya kepada keluarga, proksi dan penamanya. Beliau dikatakan telah mengumpulkan sekurang-kurangnya RM8 bilion selama 21 tahun beliau sebagai Menteri Perdagangan. Dan sebahagian besar wang tersebut, melalui proksi dan penama, telah diletakkan di dalam pelbagai syarikat dan pelaburan, Air Asia menjadi salah satu daripadanya.
Tuduhan rasuah besar-besaran dan terang-terangan terhadap Rafidah Aziz oleh orang-orang dari Umno serta dari pembangkang yang didokumentasikan dengan baik. Malah, pengkritik utama Rafidah ialah pemimpin DAP, Lim Kit Siang, yang tiba-tiba anihnya telah senyap sunyi.

Adakah Kit Siang kini senyap kerana Rafidah masih setia kepada Tun Dr Mahathir Mohamad dan Mahathir adalah Pengerusi Pakatan Harapan dan bakal Perdana Menteri sementara? Dalam hal ini, mengapa Rafidah belum meletak jawatan dari Umno dan menyertai PPBM sebagai salah seorang pemimpin seniornya? Adakah ini kerana dia mempunyai begitu banyak bebanan jika dia menyertai PPBM dia akan menyakiti kedua-dua parti dan Pakatan Harapan?

Ya, mengundang Rafidah ke PPBM adalah seperti menjemput Jonah ke kapal – kapal itu akan karam. Terdapat terlalu banyak persoalan yang tidak terjawab yang tergantung di atas dirinya dan dia perlu menjawab semua soalan ini sebelum rakyat Malaysia akan mengundi PPBM dan Pakatan Harapan jika dia menyertai mereka. Hanya satu soalan saja – berapa besar kepentingan yang samada secara langsung atau tidak langsung yang dia ada di dalam Air Asia Berhad? – sudah cukup untuk menenggelamkan kapal PPBM dan Pakatan Harapan.Air Asia Berhad yang dimiliki oleh Tune Group, pada asalnya memiliki AirAsia X, AirAsia Thai, AirAsia Indonesia, Indonesia AirAsia X, Filipina AirAsia, dan AirAsia India. Rafidah adalah Pengerusi AirAsia X. Tune Group diasaskan oleh Tony Fernandes dan Kamarudin Meranun. Walaupun semua orang tahu siapa Tony, siapa Kamarudin ini yang pada mulanya hanya sebagai Pengurus Portfolio di Arab-Malaysian Merchant Bank 30 tahun yang lalu dan, hari ini, bernilai hampir RM3 bilion?

Ya, Air Asia agak diselubungi misteri dan terdapat banyak spekulasi tentang siapakah yang sebenarnya di belakang mereka. Walaupun tidak dapat dinafikan bahawa Tony masih menjadi penggerak utama, timbul persoalan tentang apa peranan Rafidah buat di sana? Adakah Rafidah ada kerana dia mempunyai kepentingan dalam syarikat yang diletakkan di bawah proksi? Sebagai contoh, AirAsia X mempunyai empat bilion saham dengan hanya setengah bilion di bawah Air Asia Berhad dan baki 3.5 bilion di bawah penama.Itulah soalan yang Kit Siang akan tanyakan sekiranya dia tidak mahu menyinggung perasaan Mahathir dengan soalannya.

Kit Siang telah mengasak Rafidah sejak 1987. Pada 5 Oktober 2005, Kit Siang berkata, “Semalam, ketika masa soalan, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Paduka Rafidah Aziz, mengelak semua enam soalan tambahan saya. Saya telah bertanya sama ada keputusan 1997 untuk memberikan AP kepada Ahli Parlimen, apabila selama 27 tahun dari 1970 hingga 1997 Ahli Parlimen tidak berhak mendapat AP, bertujuan untuk menutup mulut Ahli Parlimen berkaitan dengan skandal rasuah yang melibatkan Rafidah mengenai peruntukan MITI sebanyak 1.5 juta saham Leader Universal Holdings Bhd. Dan 4.1 juta saham FACB kepada menantunya Fazrin Azwar. ”

Perkara ini ditimbulkan dua hari lalu dalam artikel‘Rafidah Revealed That Mahathir Is Corrupt’ (BACA DI SINI ). Pada asasnya, Ezam Mohd Nor juga membangkitkan perkara yang sama pada November 1999 semasa sidang akhbar di Ibu Pejabat parti dan kerana itu dia dipenjara dua tahun di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA).

Apa yang berlaku ialah Rafidah menafikan dia telah melakukan jenayah dengan mempengerusikan mesyuarat Kementerian Perdagangan yang memperuntukkan 1.5 juta saham Leader Universal Holdings Bhd dan 4.1 juta saham FACB kepada menantunya, Fazrin Azwar, dengan mengatakan bahawa beliau mempengerusikan mesyuarat itu bagi memastikan jawatankuasa tersebut memperuntukkan saham kepada anak lelaki Mahathir, atas arahan khusus dari Mahathir.

Rafidah menyelamatkan dirinya dengan mengatakan bahawa Mahathir meminta beliau untuk mempengerusikan mesyuarat itu – oleh itu dia tidak bersalah atas rasuah.Mahathir mengaku beliau selamatkan Rafidah 3 kali dari dipenjara

Kit Siang menambah, “Dalam soalan tambahan saya, saya telah merujuk kepada dapatan itu pada tahun 1995 oleh ketua Jabatan Pendakwaan di Jabatan Peguam Negara, Gani Patail, yang kini merupakan Peguam Negara, bahawa terdapat asas prima facie bagi penangkapan dan pendakwaan Rafidah atas lima tuduhan rasuah mengikut Seksyen 2 (2) Ordinan 22, 1970. ”

“Ketua Pemuda Parti Keadilan Rakyat Mohd Ezam Mohd Nor telah disabitkan di bawah Akta Rahsia Rasmi dan menjalani hukuman penjara kerana memiliki dokumen yang mengesahkan bahawa Gani Patail telah membuat cadangan sedemikian untuk mendakwa Rafidah kerana rasuah, yang merupakan bukti lain tentang kebenaran dokumen berkenaan. ”

Memandangkan perkembangan terbaru dalam skandal AP, saya menyeru pembukaan semula kes skandal yang melibatkan Rafidah berkaitan dengan peruntukan berjuta-juta saham-saham yang dikhaskan untuk bumiputra kepada menantunya atas kedudukannya sebagai Pengerusi Jawatankuasa Peruntukan Saham MITI Bumiputra, berdasarkan pada rekomendasi 1995 ketua pendakwaan Jabatan Peguam Negara untuk mendakwa Rafidah. ”

Ya, perkara ini dibangkitkan dalam Parlimen dan aduan Kit Siang adalah Rafidah tidak menjawab soalan-soalan ini. Oleh itu, soalan-soalan ini direkodkan pada Hansards ke-4 Oktober 2005. Dan juga pada catatan bahawa Rafidah tidak menjawab soalan. Dan menurut piawaian Pakatan Harapan, jika anda tidak menjawab soalan yang bermaksud tuduhan itu benar.

.Mengesan di mana Rafidah meletaknya RM8 bilion adalah seperti mencari jarum dalam jerami

Pada dasarnya bahawa Rafidah yang dituduh amalkan rasuah. Dan tuduhan itu dibuat di Parlimen. Rasuahnya melibatkan saham syarikat awam dan AP yang diberikannya kepada keluarga, proksi dan penamanya. Beliau dikatakan telah mengumpulkan sekurang-kurangnya RM8 bilion selama 21 tahun beliau sebagai Menteri Perdagangan. Dan sebahagian besar wang tersebut, melalui proksi dan penama, telah diletakkan di dalam pelbagai syarikat dan pelaburan, Air Asia menjadi salah satu daripadanya.

Seperti yang dinyatakan Kit Siang pada 5 Oktober 2005, Rafidah gagal menjelaskan mengapa dia mencipta tiga ‘Raja kepada Raja AP’ – Tan Sri Nasimuddin SM Amin, Datuk Syed Azman Syed Ibrahim dan Datuk Mohd Haniff Abdul Aziz – secara kolektif mengeluarkan 33,218 AP atau 50.1% daripada jumlah peruntukan AP untuk tahun 2004 dan 28,283 AP atau 41% daripada jumlah peruntukan AP untuk tahun 2005.

Ya, selama 21 tahun Rafidah adalah Menteri Perdagangan, beliau memberi lebih daripada RM40 bilion nilai AP dan memperuntukkan sepuluh bilion lagi dalam saham syarikat awam kepada pelabur Bumiputera terpilih. Dan separuh daripada itu pergi ke keluarganya, kroni, proksi, penama dan pemegang amanah. Jadi berapa banyak yang kita bincangkan di sini? Tekaan anda sama seperti saya, dan walaupun anda memetik angka rambang dan mengatakan ia adalah RM10 bilion, kemungkinan besar akan menjadi anggaran konservatif.

Apapun yang anda fikirkan tentang Rafidah, satu perkara yang pasti adalah, dia tidak bodoh. Dan orang yang pintar seperti Rafidah tidak meninggalkan jejak di atas kertas. Jadi, anda boleh menggali dan menggali tetapi anda tidak akan menemui sebarang bukti sahih. Tetapi bukan kerana dia tidak pernah ditangkap. Dia ditangkap tiga kali dan setiap kali Mahathir menyelamatkannya. Dan ini disahkan oleh Kit Siang yang berkata, “Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, secara terbuka mengatakan bahawa beliau telah menyelamatkan Rafidah tiga kali. Biarlah Mahathir atau Rafidah mengatakan sama ada ini adalah salah satu daripada tiga kali di mana Rafidah diselamatkan oleh bekas Perdana Menteri, dan apakah yang dua kali lagi? ”Kit Siang tidak lagi bercakap mengenai Rafidah kerana Mahathir kini adalah Pengerusi Pakatan dan ‘PM sementara’

Ya, itulah yang dikatakan oleh Kit Siang yang Mahathir katakan. Ia bukan apa yang kita katakan. Kit Siang berkata Rafidah ditangkap tiga kali dan setiap kali Mahathir menyelamatkannya. Ketika dia ditangkap berhubung 1.5 juta saham Leader Universal Holdings Bhd dan 4.1 juta saham FACB yang diperuntukkan kepada menantunya, Fazrin Azwar. Dalam kes ini, AG mahu mendakwa Rafidah tetapi Mahathir menghentikannya dan memintanya untuk menutup fail tersebut (NFA atau tiada tindakan selanjutnya). Dan Kit Siang mahu tahu, yang mana dua kali lagi?

Jadi, itulah dia. Soalan, soalan dan banyak lagi soalan, dan tiada jawapan yang akan diberikan. Kit Siang telah bertanyakan soalan-soalan ini sejak tahun 1980-an dan hari ini kami juga ingin bertanya juga. Tetapi kita hanya mempunyai satu soalan untuk sekarang. Dan persoalannya ialah: berapa banyak kepentingan Rafidah di dalam Air Asia?


PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal How Much Interest Does Rafidah Have In Air Asia?. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak azmykelanajaya.com mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak azmykelanajaya.com berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.
 
Top