MenuPengakuan terbaru Tun Dr Mahathir Mohamad adalah yang paling membingungkan dan bertentangan dengan apa yang telah didedahkan di mahkamah 20 tahun yang lalu. Pertama sekali, ketika ia didedahkan bahawa Anwar Ibrahim mempunyai lebam di matanya, Mahathir berkata kemungkinan besar Anwar menumbuk wajahnya sendiri. Apabila ia akhirnya mendedahkan bahawa IGP telah menumbuk Anwar, Mahathir tidak menawarkan sebarang permintaan maaf atau menarik semula tuduhannya bahawa Anwar telah menumbuk wajahnya sendiri.

Tun Hanif Omar kemudian mendedahkan bahawa Mahathir telah menghantarnya untuk bertemu Anwar untuk menasihati Anwar bahawa pihak polis tahu tentang salah laku seksualnya dan aktivitinya yang lain dan beliau patut berhenti sebelum itu menjadi pengetahuan umum. Anwar tidak pernah menafikan pertemuan ini tetapi berkata pertemuan itu adalah mengenai jawatan pengerusi Hanif di Genting dan bukan mengenai aktiviti seksualnya. Ini bermakna Mahathir tahu mengenai aktiviti Anwar lama sebelum Ogos 1998 dan beliau telah menghantar Hanif untuk bertemu Anwar untuk membincangkan perkara itu.

Sekiranya Mahathir fikir beliau boleh mengubah sejarah maka beliau sangat salah. Segala-galanya yang berlaku sejak 1997 didokumentasikan dengan baik kerana Internet. Mahathir mempunyai 20 tahun untuk memperbetulkan perkara itu jika apa yang telah dilaporkan adalah salah. Sekarang sudah terlambat untuk menukar sejarah. Tambahan pula, semua perbincangan mengenai PRU14 sebagai pilihan raya yang paling kotor dalam sejarah kedengaran seperti Pakatan Harapan tahu mereka tidak akan menang maka mereka mengaturkan alasan yang akan digunakan untuk menjelaskan mengapa mereka kalah. Mereka melakukan ini pada PRU13 dan kemudiannya terbukti bahawa semua dakwaan mengenai pengundi Bangladesh dan gangguan bekalan elektrik adalah palsu.

Tulisan asal oleh:
Salleh Said Keruak, Blog Salleh Said Keruak, 13 Mac 2018


 
Top