Menu


Kwong Wah Daily menulis satu analisis yang sangat baik mengenai mengapa Tun Dr Mahathir Mohamad begitu menentang 1MDB. Sudah tentu, Mahathir berkata, kerana Perdana Menteri Najib Tun Razak mencuri RM42 bilion wang 1MDB (Mahathir menggunakan perkataan lesap atau “disappeared into thin air”). Sebenarnya, Kwong Wah Daily berkata, adalah sesuatu yang lain.
Inilah yang ditulis oleh Kwong Wah Daily:
Pernahkah kita memikirkan mengapa Mahathir begitu takut dengan 1MDB dan benar-benar mahu memusnahkannya? Ini kerana objektif utama penubuhan 1MDB adalah menyelesaikan masalah kontrak tidak adil dengan 22 syarikat konsesi lebuh raya dan 18 syarikat penjanaan elektrik (IPP) bebas yang ditinggalkan oleh Mahathir.
Kita semua tahu bahawa kontrak-kontrak ini lebih teruk daripada perjanjian yang ditandatangani dengan pasukan bersekutu lapan negara yang menyerang China. Sebuah syarikat berdaftar dua ringgit boleh mendapatkan kontrak lebuhraya dengan pinjaman bank yang dijamin kerajaan, yang membolehkan penyesuaian kadar tol secara berkala untuk tempoh 30 tahun.
Mengenai isu IPP, Tenaga Nasional terpaksa membeli semua elektrik yang dihasilkan oleh IPP setiap hari. Saya tidak mengatakan ini. Itu adalah apa yang wakil DAP telah katakan. Mereka boleh berhenti baru-baru ini.
Kenapa Mahathir menegaskan bahawa Najib perlu turun? Mengapa Mahathir hanya ingin melakukannya selama dua tahun? Adakah kerana dia mahu menyokong syarikat konsesi ini selama 30 tahun lagi? Saya tidak akan katakan di sini. Anda boleh memikirkannya.

1MDB mengambil semula apa yang Mahathir curi dari rakyat
Apa yang dikatakan Kwong Wah Daily, kerana takut disaman, adalah banyak projek yang diswastakan yang dipegang oleh proksi atau penama-penama Mahathir. Tan Sri Ani Arope, bekas pengerusi eksekutif Tenaga Nasional Berhad (TNB), mendedahkan ini dalam memoirnya. Pada 20 Disember 2014, Free Malaysia Today melaporkan seperti berikut:
Dalam memoirnya yang diterbitkan tahun lalu, Arwah Tan Sri Ani membuat pendedahan mengejutkan mengenai kolusi kerajaan dalam pemadaman kuasa yang berlaku pada tahun 1992 yang menyebabkan syarikat kroni menjadi pengeluar tenaga bebas kepada Tenaga Nasional pada kadar yang lebih tinggi daripada pengeluaran sendiri Tenaga.
Ani menulis bahawa Tenaga boleh menghasilkan kuasa pada 8 sen seunit (atau kiloWatt-jam), dihantar kepada pengguna pada 17 sen satu unit. Walau bagaimanapun, pengeluar kuasa bebas menaikkan kadar mereka pada 23 sen, yang menyebabkan Tenaga mengenakan pengguna kadar sekurang-kurangnya 30 sen satu unit.
Ani mendedahkan bahawa dia telah ditekan untuk menandatangani perjanjian menyerahkan tanah Tenaga kepada pihak ketiga untuk loji kuasa. “Tiada rundingan; sama sekali tidak. Daripada bercakap terus dengan IPP, TNB duduk dengan EPU (Unit Perancang Ekonomi Jabatan Perdana Menteri). Dan kami dilecehkan, dipermalukan dan dihinakan setiap kali kami pergi ke sana. Selepas itu, pasukan saya kecewa. EPU hanya memberi kami syarat dan meminta kami untuk bersetuju. Saya berkata tidak mungkin saya mahu. “

Ani Arope mendedahkan bagaimana 18 IPP Mahathir merompak wang rakyat berbilion setiap tahun selama 30 tahun
Itu, tentu saja, adalah salah satu sebab mengapa Mahathir mahu Najib disingkirkan. Sebab yang kedua dan lebih penting ialah Mahathir melihat Najib sebagai penghalang kepada Mukhriz menjadi Perdana Menteri. Kemudian terdapat RM100 bilion yang Mahathir telah letakkan di bawah pemegang amanah, penama, proksi dan kroni, yang dia tidak boleh mendapatkan balik kecuali dan sehingga Najib ditendang dan dia (Mahathir) mengambil alih sebagai Perdana Menteri.
Mahathir berkata beliau memerlukan hanya dua tahun dan kemudian bersedia untuk menyerahkan kuasa kepada penggantinya. Dan siapakah pengganti itu? Ia tidak boleh menjadi Anwar Ibrahim kerana Anwar tidak layak untuk memegang jawatan sehingga selepas Jun 2023. Oleh itu, dalam masa yang sama, ia perlulah orang lain dan Mahathir mahu orang tersebut adalah Mukhriz.
Tetapi kenapa hanya dua tahun? Kenapa tidak lima tahun sehingga Anwar boleh mengambil alih?

Pejabat baru Perdana Menteri di Putrajaya
Pertama sekali, jika Mahathir menunggu lima tahun dan kemudian menyerahkan kuasa kepada Anwar, itu bermakna Mukhriz tidak boleh menjadi Perdana Menteri. Lebih penting lagi, Mahathir dijangka tidak bertahan selama lima tahun maka dia perlu menyerahkan kuasa secepat mungkin, sementara dia masih hidup, untuk memastikan pengganti itu pilihannya dan bukan pilihan DAP. Sekiranya pilihan DAP maka sudah tentu ianya bukan Mukhriz.
Tidak ramai yang sedar bahawa sejak tiga tahun lepas, Mahathir telah dimasukkan ke hospital sebanyak 47 kali. Pada tahun 2015 masuk hospital 12 kali, 25 kali pada 2016, enam kali tahun lepas, dan tahun ini sahaja 4 kali setakat ini.Memang mengejutkan Mahathir telah menghabiskan masa lapan bulan di hospital dari 38 bulan tersebut. Dan kini semakin kerap memandangkan Mahathir perlu masuk hospital setiap bulan. Selain itu, dia hanya boleh bekerja empat jam sehari. Oleh itu, kapasiti kerjanya tidak melebihi 10-12 jam seminggu dari 60-80 jam yang sepatutnya.
Jadi, adakah anda fikir Mahathir boleh menjadi Perdana Menteri selama lima tahun? Persoalannya sama ada dia boleh bertahan sebagai Perdana Menteri selama dua tahun sebagaimana yang beliau dakwa. Itulah sebabnya Mahathir berkata beliau mahu menjadi Perdana Menteri hanya dua tahun. Dia tahu hanya itu yang dia mampu bertahan. Lebih-lebih lagi, dia memerlukan masa dua tahun untuk menguruskan kewangannya dan memastikan Mukhriz dapat mengambil alih sebagai Perdana Menteri. Dan dalam masa dua tahun Anwar belum lagi dapat menuntut takhta maka Mukhriz selamat.
PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal Mahathir Hospitalised 47 Times In Three Years. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak AAKJ mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak AAKJ berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.


 
Top