Menu
Semalam, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata jika Pakatan Harapan mendapat kuasa dalam PRU14 mereka akan membenarkan lebih banyak kebebasan akhbar dan akan menghapuskan undang-undang yang menyekat kebebasan bersuara. Apa sebenarnya undang-undang yang Mahathir berhasrat untuk membuang itu? Dan mengapa beliau tidak memperkenalkan perubahan itu ketika beliau menjadi Perdana Menteri selama 22 tahun dan mempunyai kuasa untuk melakukannya?

Apabila Menara Berkembar New York diserang pada tahun 2001, Mahathir berkata Menara Berkembar Petronas masih berdiri kerana Malaysia mempunyai Akta Keselamatan Dalam Negeri atau ISA dan jika AS juga mempunyai undang-undang seperti ISA, Menara Berkembar mereka akan kekal berdiri. Dan apabila kerajaan mahu memansuhkan ISA, Mahathir menentang langkah itu. Jadi, betapa seriuskah Mahathir mengenai lebih banyak demokrasi untuk Malaysia apabila beliau menentang demokrasi ketika beliau berkuasa?

Ia tidak terlalu lama dahulu apabila Mahathir berkata Malaysia mengamalkan demokrasi terpimpin dan tidak boleh menjadi demokrasi penuh seperti di barat kerana keseimbangan kaum dan agama penduduk Malaysia yang rapuh. Mahathir berhujah bahawa kebebasan bersuara tanpa had akan mengakibatkan persengketaan kaum atau agama. Oleh itu, demokrasi dan kebebasan bersuara versi barat tidak boleh berfungsi di Malaysia. Adakah Mahathir melakukan pusingan U ke atas itu juga?

- Salleh Said Keruak


 
Top