Menu

Lim Sue Goan dari akhbar Cina Sin Chew Daily menulis, "Walaupun tuduhan terbaru itu dapat menguatkan asas sokongan luar bandar Umno, ia sebenarnya adalah pedang dua mata yang akan menghapuskan semua usaha majoriti parti Cina dalam BN untuk memenangi hati pengundi Cina, kerana Robert Kuok adalah seorang lelaki yang sangat dihormati di kalangan orang Cina Malaysia." (BACA DIBAWAH)

Orang Cina nampaknya bermain kedua belah padang pada masa yang sama. Pada waktu pagi mereka mengatakan bahawa Tsunami Cina dalam pilihan raya umum akan datang akan menjadi jauh lebih dasyat daripada pada pilihan raya umum 2008 dan 2013 dan, pada waktu petang yang sama, mereka mengatakan Umno menghancurkan usaha untuk memenangi sokongan Cina.

Orang Cina perlu membuat keputusan tentang apa yang akan berlaku. Sekiranya Tsunami Cina akan menjadi jauh lebih dasyat pada pilihan raya umum yang akan datang ini berbanding pada pilihan raya umum 2008 dan 2013 sebelum ini, maka Barisan Nasional tidak akan mendapat undi Cina. Kalau begitu, Umno lebih baik beri tumpuan kepada undi Melayu dan memastikan bahawa banyak pengundi Melayu kekaldengan atau bertukar kepada Umno dan Barisan Nasional.

Tidak boleh kedua-duanya sekali. Anda tidak boleh mengancam Umno dengan mengatakan bahawa sokongan Cina untuk Barisan Nasional sangat sedikit dan mungkin tidak sampai pun 10% manakala pada masa yang sama mengatakan bahawa Umno mesti menjaga hati pengundi Cina atau mereka tidak akan mengundi Barisan Nasional. Anda sudah mengatakan bahawa orang Cina tidak akan mengundi Barisan Nasional walau apa pun yang dilakukan oleh Umno. Umno boleh membina sekolah Cina di setiap jalan di Malaysia dan orang Cina masih tidak akan mengundi Barisan Nasional.

Masalahnya ialah orang Cina mengancam jika Umno tidak menjaga mereka maka orang Cina tidak akan mengundi Barisan Nasional. Dalam nafas yang sama, mereka mengatakan bahawa orang Cina tidak akan mengundi Barisan Nasional dan dalam pilihan raya akan datang, lebih ramai orang Cina akan memilih Pakatan Harapan berbanding dengan pilihan raya umum 2008 dan 2013.

Orang Cina sangat mengelirukan Umno sehinggakan Umno tidak tahu apa yang perlu dilakukan. Jika anda terus mengatakan bahawa 90% orang Cina akan mengundi Pakatan Harapan dan tidak ada apa-apa yang Umno lakukan dapat mengubah itu, maka Umno tidak akan membuang masa dengan orang Cina dan akan memberi tumpuan kepada undi Melayu. Jadi kenapa Umno perlu bimbang sama ada orang Cina kecewa dengan Umno? Anda tidak akan pernah mengundi Umno.

Orang Cina perlu memikirkan mesej apa yang mereka mahu sampaikan kepada Umno. Adakah mesej itu 'pergi mampuslah, Umno', atau mesej bahawa orang Cina akan mengundi Barisan Nasional jika Umno boleh menyogok mereka dengan lebih banyak sekolah Cina dan sebagainya? Hantar Umno mesej yang jelas. Dan jika mesej itu ialah 'pergi mampuslah, Umno' maka Umno lebih baik melupakan tentang orang Cina dan hanya pastikan orang Melayu kekal dengan atau bertukar ke Barisan Barisan. Ini dikenali sebagai politik, dan jika orang Cina tidak dapat menahan bahang politik maka jauhinya.

***

Diseret ke dalam air
Oleh Lim Sue Goan
Sin Chew Daily

BN sedang memenangi hati pengundi Cina dengan mengumumkan rancangan untuk membina sepuluh SJKC baru dan memindahkan enam buah sekolah mikro. Apa yang membingungkan sekarang adalah bahawa gabungan pemerintah itu memainkan isu Robert Kuok yang didakwa membiayai DAP dalam usaha untuk menjatuhkan kerajaan pimpinan Umno.

Blogger Raja Petra Kamarudin, yang berada di UK kerana dibuang, menerbitkan beberapa artikel di laman webnya Malaysia Today menuduh Raja Gula memberikan bantuan kewangan kepada DAP untuk menubuhkan rejim yang didominasi Cina.

RPK juga menuduh Kuok menyokong The Malaysian Insight untuk mempromosikan agenda Cinanya. Faridah Begum, kakak kepada ketua pengarang dan pengarah urusan TMI Jahabar Sadiq, adalah isteri kepada peguam negara Apandi Ali.

RPK adalah tokoh yang sangat kontroversial yang hampir dilupakan oleh orang awam sehingga beliau menimbulkan beberapa isu baru-baru ini. Beliau menyokong pembangkang sebelum pilihan raya umum 2008, dan dibuang selepas beliau dituduh melakukan fitnah jenayah ke atas Rosmah Mansor. Beliau kemudiannya berpaling untuk menyokong pentadbiran BN.

Oktober lalu, beliau menulis sebuah artikel yang menuduh Apandi melakukan tugas AG melalui cara yang korup. Apandi membuat laporan polis tetapi apabila kemudian beliau mendapati RPK sudah menjadi muflis, tidak ada tindakan yang diambil.

Isteri Apandi, Faridah juga membuat laporan polis terhadap satu lagi artikelnya yang menuduh beliau mempengaruhi keputusan AGC, yang telah dinafikan oleh AGC.

Jadi, bagaimana kita boleh percaya dengan dakwaan yang dibuat oleh blogger seperti itu terhadap Robert Kuok? Maka kenapa harus akhbar-akhbar Melayu membawa laporan yang jelas mengenai reaksi para pemimpin Umno, termasuk peringatan bahawa Kuok adalah orang yang tidak berterima kasih?

Dalam memoirnya yang diterbitkan pada November lalu, Kuok mendedahkan bahawa beliau telah meminta Tun Hussein Onn untuk melaksanakan meritokrasi tanpa mengira kaum, tetapi PM itu mengakui bahawa beliau tidak mampu membuat perubahan itu.

Oleh itu, hartawan itu menulis, "Kereta api negara telah diletakkan di landasan yang salah. Hussein tidak cukup kuat untuk mengangkat keretapi itu dan meletakkannya di landasan yang betul."

Sudah tentu, kenyataan seperti itu pasti akan menaikkan kemarahan para pemimpin Umno, tetapi mereka menahan diri dari melakukan apa-apa sehingga sekarang.

Anak saudara Kuok, James memuat naik gambar beliau makan tengah hari dengan pemimpin DAP yang dieksploitasi oleh RPK untuk menyokong dakwaannya bahawa James Kuok adalah "orang tengah" dalam pembiayaan Robert Kuok ke dalam parti pembangkang.

Kenyataan awal James yang tidak bersetuju dengan Dasar Ekonomi Baru sesuai dengan pendirian "Malaysia untuk rakyat Malaysia" DAP. Sebelum ini, pemimpin Umno mendakwa dalam perhimpunan agung parti bahawa DAP menentang orang Melayu dan Pakatan Harapan didominasi oleh DAP, sambil menambah bahawa sesuatu yang buruk akan berlaku sekiranya terdapat perubahan pentadbiran persekutuan. Pembiayaan Kuok ke dalam DAP berfungsi untuk memperkukuhkan tuntutan tersebut.

Walaupun tuduhan terbaru itu dapat menguatkan asas sokongan luar bandar Umno, ia sebenarnya adalah pedang dua mata yang akan menghapuskan semua usaha majoriti parti Cina dalam BN untuk memenangi hati pengundi Cina, kerana Robert Kuok adalah seorang lelaki yang sangat dihormati di kalangan orang Cina Malaysia.

Walaupun Kuok telah menetap di Hong Kong selama ini, beliau tetap mempunyai ikatan yang kuat di negara asalnya di mana beliau menyelamatkan beberapa syarikat yang hampir gagal seperti Mulpha Holdings dan Malaysia-Singapore Airlines (sekarang tidak lagi berfungsi). Beliau juga membayar RM20 juta untuk menyelamatkan bekas presiden MCA Tan Koon Swan yang ditahan di Singapura atas dakwaan CBT. Beliau adalah penyumbang politik utama kepada BN dan MCA terutama menjelang pilihan raya umum.

Akibatnya, MCA memilih untuk mengelakkan kontroversi terkini, sambil Timbalan Presiden Wee Ka Siong mempersoalkan kredibiliti RPK.

Memandangkan cara politik Kuok yang rendah diri, sukar untuk mempercayai bahawa beliau akan mempunyai niat untuk menggulingkan kerajaan yang dipimpin oleh Umno. Sekiranya beliau melakukan semua ini untuk mendapatkan ganjaran dari pentadbiran baru, adakah beliau masih perlu melakukan ini memandangkan kekayaannya yang sudah banyak itu?

Satu persoalan timbul sama ada membesar-besarkan isu ini akan membantu Umno memenangi beberapa undi Melayu, kerana orang Melayu sendiri sudah berpecah-belah.

Oleh kerana Robert Kuok adalah seorang usahawan bertaraf dunia, membesarkan isu ini tidak sesuai dengan usaha negara untuk menarik pelaburan asing dan sebaliknya akan menyebabkan kesan negatif terhadap kredibiliti kerajaan dalam memeriksa penyebaran maklumat yang salah.

Barangkali BN patut memberi fokus kepada bermain kad Cina untuk memenangi hati pengundi Cina. Sebarang langkah yang tidak patut hanya akan menggagalkan rancangan MCA untuk memenangi kembali hati pengundi Cina.

Memandangkan pilihan raya umum semakin dekat, kemunculan teori konspirasi membawa kekeliruan dalam strategi BN serta kekurangan keyakinan yang ketara di kalangan pemimpinnya.

Tulisan asal oleh:
Raja Petra Kamarudin, Malaysia Today, 28 Februari 2018


 
Top