Menu

Biasanya bila terkait dengan Amerika samada makanan atau cara hidup atau apa sahaja maka yang mula-mula akan terpacul di mulut adalah haram, yahudi, nasrani dan neraka.

Malah kelantangan mengutuk gaya hidup Amerika ini amat biasa di lihat di mana-mana platform internet. Sumpah seranah dan memboikot adalah zikir harian kononnya Amerika adalah sebangsat negara dan peradaban.

Mulut kata haram dan neraka tetapi kalau kita berkunjung ke rumahnya, kita bakal disajikan dengan "kehidupan lebih Amerika dari Amerika" - mulut hapak!

Namun satu fenomena yang pelik dan ajaib. Dalam kes 1MDB yang diorkestrakan oleh Amerika, puak khawarij ini tanpa berfikir panjang, terus membenarkan berita dari Amerika. Tidak berani untuk selidik terlebih dahulu atau mungkin diarah untuk sujud menyembah berita dari Amerika berhubung isu rekayasa 1MDB.

Duit tidak hilang, macamana boleh ada di Amerika dan beberapa negara lain!

Baca:


Tiga tahun lalu, pada Mac 2015, Malaysia Today mendedahkan bahawa Tun Dr Mahathir Mohamad dan ANC (Kempen Anti-Najib) mensasarkan untuk menjatuhkan Perdana Menteri Najib Tun Razak dalam masa tiga atau empat bulan, bermakna pada bulan Jun atau Julai 2015.

Tarikh sasaran untuk mengguling Najib adalah 29 Julai 2015 semasa mesyuarat Kabinet di mana Timbalan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin akan memberitahu Najib supaya meletak jawatan dan menyerahkan kuasa atau berhadapan dengan tangkapan diikuti penjara. Walau bagaimanapun, dalam tempoh dua hari sebelum 29 Julai 2015, penasihat-penasihat Najib bertindak pantas yang menghancurkan Mahathir dan gerakan rampasan kuasa ANC.

Mahathir mencuba sekali lagi dua kali pada tahun yang sama: undi tidak percaya pada bulan Oktober 2015 di Parlimen dan pada bulan Disember 2015 undi tidak percaya di perhimpunan Agung Umno. Kedua-duanya gagal dengan teruk dan Mahathir merayakan Tahun Baru dengan kekecewaan dan benar-benar hancur.

Anda akan berfikir pada ketika itu Mahathir akan menyedari bahawa dia telah kalah dalam permainan (kerana, seperti yang mereka katakan di Amerika Syarikat, ‘tiga kali serangan dan kamu keluar’). Walau bagaimanapun, Mahathir enggan berputus asa dan pada cuti Tahun Baru Krismas dia mengadakan mesyuarat strategi.Syed Akbar (di atas) dan Kadir Jasin mengendalikan media dan kempen internet Mahathir
Mesyuarat strategi itu dihadiri oleh Tun Daim Zainuddin, Sanusi Junid, Kadir Jasin, Matthias Chang, Syed Akbar Ali, Khairuddin Abu Hassan, Muhyiddin Yassin, Mukhriz Mahathir, Shafie Apdal, serta kroni-kroni super jutawan, Melayu, Cina dan India , proksi dan pemegang amanah, tetapi kebanyakannya orang Cina – ada yang mungkin anda sudah mengesyaki siapa mereka.

Ia telah diputuskan bahawa kempen media perlu dipergiatkan baik di dalam dan di luar negara dan blogger serta wartawan perlu dibeli. Rakan-rakan yang tinggi kedudukannya dan orang-orang yang berada di koridor kuasa di Amerika Syarikat, UK dan Australia perlu disalurkan dengan sumbangan politik dan pembiayaan pilihan raya.

Nilai dana perang adalah sebanyak RM5 bilion telah dipersetujui dan kosnya akan dikongsi dan ditanggung oleh sepuluh taikun super kaya, Mahathir sendiri dan Daim berada di antara sepuluh tersebut – dan RM5 bilion boleh membeli ramai ‘kawan’ di media dan kerajaan asing. Teka siapa lapan hartawan yang lain dan tiada hadiah untuk yang meneka dengan betul.Matthias dan Khairuddin dihantar untuk melakukan perjalanan ke seluruh dunia untuk membuat aduan mengenai 1MDB di beberapa negara
Matthias Chang dan Khairuddin telah ditugaskan mengembara ke seluruh dunia untuk bertemu dengan kerajaan asing dan pelbagai pihak berkuasa untuk membuat aduan dan laporan mengenai wang 1MDB yang kononnya ‘dicuri’ sementara Kadir Jasin dan Syed Akbar Ali mengendalikan media dan blog sebahagian dari tugasannya. Daim akan mengendalikan ‘sumbangan’ kepada pihak asing.

Mereka mula menyerang apabila berjaya menembusi Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat atau DoJ, melalui Kempen Clinton. Di Amerika Syarikat, rasuah politik, atau apa yang disebut yuran melobi, adalah sah dan Mahathir memperuntukkan AS $ 5.01 juta, bersamaan RM20 juta, untuk Kempen Clinton – terutamanya untuk memastikan bahawa US DoJ keluar dengan tiga sidang akhbar dan media pernyataan mengenai 1MDB.

Adalah penting bahawa mereka membuat tanggapan bahawa AS sedang menyiasat dan mengambil tindakan untuk mendapatkan semula wang ‘1MDB’ yang dicuri. Sekiranya ia datang dari Amerika Syarikat, khususnya dari DoJ AS, sangat sedikit orang yang meragukannya.

Pada 20 Julai 2016, DoJ AS mengadakan sidang media pertama dari siri tiga sidang media dan mengeluarkan kenyataan bertajuk ‘U.S. Seeks to Recover More Than $1 Billion Obtained from Corruption Involving Malaysian Sovereign Wealth Fund’.

Pada 15 Jun 2017, sidang media kedua diadakan dengan siaran media bertajuk ‘U.S. Seeks to Recover Approximately $540 Million Obtained From Corruption Involving Malaysian Sovereign Wealth Fund’.

Sidang media ketiga (dengan kenyataan media) sepatutnya diadakan sekitar Mac-April 2018, sebelum PRU14 dijangka sekitar April-Mei 2018.Daim menyalurkan AS $ 5.01 juta kepada Kempen Clinton untuk tujuan ‘membeli keyakinan‘
Malangnya, disebabkan perubahan dalam DoJ AS, sidang akhbar dan siaran media ketiga yang dirancang untuk masa ini tidak mungkin berlaku. Jadi, semalam, mereka mendapat Bloomberg untuk keluar dengan laporan berita yang mengatakan, antara lain:

Pengeluar filem “Wolf of Wall Street” bersetuju untuk membayar $ 60 juta bagi menyelesaikan tuntutannya membiayai filem itu dengan wang yang dicuri dari dana pelaburan negara Malaysia. Penyelesaian antara Jabatan Kehakiman AS dan Red Granite Pictures Inc., yang diasaskan bersama oleh anak tiri Perdana Menteri Malaysia, Najib Razak, juga meliputi tuntutan serahan AS terhadap hak dan kepentingan pengeluar di dalam dua filem yang lain,“Daddy’s Home” dan “Dumb and Dumber To.”

Aduan yang menyasarkan filem 2013, yang diarahkan oleh Martin Scorsese, adalah antara lebih daripada dua dozen tindakan undang-undang pelucuthakan yang difailkan oleh AS terhadap aset $ 1.7 bilion yang didakwa diperoleh dari wang yang dicuri dari 1Malaysia Development Bhd. Aset termasuk rumah besar di Beverly Hills, California, kondominium mewah di New York, perhiasan dan karya seni. Jabatan Kehakiman mendapati keuntungan, royalti dan hasil pengagihan yang terhutang kepada Red Granite Pictures. Filem yang dibintangi oleh Leonardo DiCaprio meraih AS$ 392 juta dalam jualan tiket di seluruh dunia, menurut laman web Box Office Mojo.

Riza Aziz, anak tiri Najib, adalah kawan Low Taek Jho, yang juga dikenali sebagai Jho Low, ahli perniagaan Malaysia yang mana AS merekayasa rancangan kononnya merancang skim penipuan $ 4.5 bilion daripada dana Malaysia pada 2009 yang lalu. Daripada wang yang didakwa dicuri, $ 1.7 bilion telah dikesan untuk aset di Amerika Syarikat dan UK Kebanyakan kes pelucuthakan sivil telah ditangguhkan sementara Jabatan Kehakiman mengejar siasatan jenayah.
Hakikatnya, ‘berita’ ini adalah berita lama sejak tahun 2015 tetapi yang penting ialah ia menyebutkan, 1MDB, Jho Low, Najib Razak, anak tiri Najib Riza Aziz, dan Jabatan Hakim A.S.. Itu semua yang Mahathir mahu rakyat Malaysia baca.
Apa yang kemungkinan rakyat Malaysia tidak perasan ialah bahagian yang mengatakan ‘Kebanyakan kes-kes pelucutan sivil telah ditangguhkan manakala Jabatan Kehakiman mengejar siasatan jenayah’ dan bahawa DoJ bertindak berdasarkan aduan (dalam kes ini dari Matthias dan Khairuddin).Selepas tiga tahun, DoJ masih tidak dapat menghasilkan sebarang bukti sahih
Dalam erti kata lain, selama tiga tahun yang lalu, mereka masih ‘menyiasat’ dan belum lagi mempunyai bukti sahih. Dan mereka tidak mempunyai bujti kerana memang tidak ada. Malah, 1MDB tidak kehilangan wang dan bahkan jika benar ada wang telah dicuri ia tidak dicuri dari 1MDB.

Ini hampir seperti pembunuhan Presiden Kennedy. Selama 55 tahun mereka masih tidak tahu apa yang berlaku, atau apa yang sebenarnya berlaku kepada Marilyn Monroe dalam perkara itu. Tetapi mereka perlu mengekalkan mitos bahawa wang 1MDB dicuri dan Najib dan / atau orang yang rapat dengannya mencuri. Dan itulah kisah Bloomberg semalam semua – seperti dalam dua sidang media DoJ AS dan kenyataan media pada bulan Julai 2016 dan Jun 2017.

Dan itu sepatutnya menjadi ‘golden bullet’ Mahathir untuk menjatuhkan Umno dan Barisan Nasional dan menggantikannya dengan DAP dan Pakatan Harapan pada pilihan raya umum akan datang. Mahathir begitu cemburu bukan hanya dengan Najib tetapi juga dengan anak tiri Najib. Mahathir tidak dapat menerima bahawa Riza berjaya dan tidak memerlukan kerajaan untuk melakukannya seperti Mukhriz, Mokhzani dan Mirzan.Mahathir cemburu anak-anaknya memerlukan bantuan kerajaan untuk menjadi kaya manakala Riza melakukannya sendiri

Itulah sebabnya Mahathir terus mengatakan Riza Aziz mencuri wang 1MDB walaupun DoJ pun tidak mengatakannya..

Mahathir bahkan lebih kecewa apabila Rafidah Aziz mendedahkan beliau memintanya memberikan saham syarikat awam dan AP kepada anak-anaknya. Sekarang seluruh dunia mengetahui bahawa anak-anaknya membuat berjuta-juta ringgit melalui bantuan kerajaan dan, yang terpenting, semuanya berlaku ketika dia masih Perdana Menteri (walaupun dia terus mengatakan anak-anaknya menjadi jutawan SELEPAS dia bersara sebagai Perdana Menteri).

Walaupun Mahathir berkata anaknya tidak mendapat bantuan kerajaan untuk menjadi kaya, bukti menunjukkan sebaliknya. Dan jika anda mengatakan bahawa anak tiri Najib melakukannya sendiri, hati Mahathir akan berdegup kencang dan mereka perlu tergesa-gesa membawa dia ke IJN.PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal Stage Three Of Mahathir’s DoJ Attacks. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak azmykelanajaya.com mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak azmykelajaya.com berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih. 
Top