MenuSelama bertahun-tahun, kita telah mendengar beberapa pihak yang mendakwa bahawa Malaysia sedang menuju muflis, dan ekonomi berada pada tahap yang teruk. Ada yang sehingga menggelar Malaysia sebagai ‘the next Greece’.

Sangat membingungkan apabila menyaksikan betapa cetek dan kurang bermaklumatnya segelintir orang, lebih-lebih lagi apabila kenyataan yang salah dibuat oleh ahli-ahli politik yang sepatutnya menjadi pemimpin yang "maklum".

Catatan media sosial oleh DAP Dyana Sofya mengenai keadaan kewangan di Malaysia telah menjadikan beliau bahan ketawa di kalangan pengguna internet. Kita bernasib baik kerana beliau tidak membuat kenyataan itu sebagai ahli parlimen. Kita sudah mempunyai ‘joker’ yang cukup dari kedua-dua belah jurang politik; kita tidak memerlukan lebih banyak lagi.

Kita sering menjumpai peruncit yang merungut tentang perniagaan yang kurang maju dan kerap melihat orang lain gulung tikar. Walaupun individu yang tidak bertanggungjawab mendakwa jualan tidak memberangsangkan adalah kerana orang ramai tidak mempunyai wang untuk dibelanjakan, ini adalah kesimpulan yang dibuat secara sendirian. Fenomena ini berlaku pada skala global dan ada sebab untuknya.

Banyak artikel telah ditulis mengenai fenomena ini, yang mana dalam istilah dunia Barat dikenali sebagai "retail apocalypse". Malah negara maju seperti Amerika Syarikat juga menghadapi masa yang sukar. Jenama besar seperti Guess, Bebe, Macy, Michael Kors, Toys R Us dan Payless menutup kedai di seluruh negara, memetik jualan yang teruk.

Sudah tentu, dunia tidak berakhir. Sebaliknya, sektor ini sedang berkembang. Gabungan faktor-faktor termasuk peningkatan e-dagang, bilangan pusat membeli-belah yang terlalu banyak dan kesan mengejutkan dari kebangkitan restoran menyumbang kepada  untuk krisis kedai-kedai runcit.

Peniaga dalam talian Lazada meraup nilai barangan kasar sebanyak RM1 bilion semasa penjualan revolusi dalam talian selama sebulannya pada Disember tahun lepas.

Ketua Pegawai Eksekutif Lazada Malaysia berkata kumpulan pembeli dalam talian berkembang setiap tahun pada kadar mendadak di semua lokasi geografi.

Lazada hanyalah salah satu daripada pedagang di luar sana. Terdapat begitu banyak portal membeli-belah dalam talian - Amazon, Wish, Shope, Alibaba, 11Street dan lain-lain. Bilangan peniaga bertambah, yang menunjukkan bahawa permintaan adalah besar dan ia adalah usaha yang menguntungkan.

Pendapatan AirAsia X pada suku terakhir tahun 2017 adalah yang tertinggi setakat ini. Bilangan penerbangan ke pelbagai destinasi meningkat hari ke hari. Bagaimanakah jumlah ini diperoleh jika orang ramai tidak mempunyai wang untuk dibelanjakan?

Kebenarannya adalah, keperluan rakyat telah menjadi mewah. Semua orang mahu memiliki model telefon bimbit terkini walaupun yang sebelumnya baru sahaja dibeli enam bulan yang lalu. Majoriti mahu bergaya dengan fesyen terkini.

Generasi sebelum ini membelanjakan wang untuk membeli barangan yang benar-benar diperlukan. Orang ramai hari ini membelanjakan wang ke atas kemahuan, maka beban kewangan semakin meningkat. Tiada jumlah pendapatan yang boleh menghilangkan dahaga belanja orang sekarang ini.

Fenomena sedemikian adalah kesudahan pemodenan, memandangkan Malaysia semakin berkembang pesat menjadi negara maju. Kerajaan tidak boleh menyatakan keadaan itu adalah kerana pertumbuhan pembelian e-dagang, dan pembangkang juga tidak boleh memutarbelitkan fakta dan mengatakan bahawa ekonomi adalah teruk.

Malaysia tidak menuju muflis. Malah, tanggapan ini telah dikitar semula selama beberapa dekad. Semasa akhir 1970-an, Lim Kit Siang mendakwa bahawa Malaysia akan muflis dan akan menjadi negara yang gagal pada suatu masa dalam buku yang berjudul "Time bombs in Malaysia".

Lama kelamaan, ‘retail apocalypse’ dijangka berkembang. Teori Charles Darwin ‘only the fittest survive’ juga sesuai untuk dunia runcit. Lebih baik kita tidak terlalu naif dan mendengar setiap perkataan yang dikatakan oleh ahli politik ketika kita mendekati pilihan raya. 
Top