Menu

Adakah berjuta-juta orang di Lembah Klang bersiap sedia untuk krisis air yang berpanjangan?

Senario serius paip kekeringan air di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya mungkin menjadi kenyataan lebih cepat jika kerajaan Selangor terus melengah-lengahkan keadaan.

Ekonomi dan orang-orang di Lembah Klang tidak boleh dijadikan tebusan akibat kegagalan pentadbiran Azmin untuk menyempurnakan langkah penstrukturan semula air negeri.

Atas sebab sejarah, Kuala Lumpur dan Putrajaya bergantung kepada kerajaan Selangor untuk bekalan air mereka. Semakin lama isu air ini dilengahkan, semakin teruknya kekurangan air.

Pertimbangkan ini: Margin simpanan air di Selangor telah jatuh ke tahap membimbangkan iaitu empat peratus. Ini jauh di bawah paras "selamat" 15 hingga 20 peratus.

Satu lagi tanda yang membimbangkan ialah terdapat lebih daripada 1,000 tangki air yang tidak digunakan di negeri ini kerana margin rizab yang rendah di dalam paip air yang menyeberang tiga kawasan ini.

Salah satu implikasi tindakan kerajaan Selangor ialah ekonomi.

Sebanyak 760 projek pembangunan yang dicadangkan terpaksa ditangguhkan tahun ini kerana syarikat air Selangor tidak dapat menjamin bekalan.

Dan ada lagi berita yang lebih buruk untuk pengguna.

Nampaknya lebih separuh daripada gangguan bekalan air di negara ini berlaku di Selangor dan Wilayah Persekutuan, dengan 84,000 kes yang dilaporkan.

Projek Langat 2 Selangor, yang penting untuk memastikan bekalan air memenuhi permintaan yang semakin meningkat, kini dijangka siap pada tahun 2022 dan bukan pada tahun 2017 seperti yang disasarkan kerana kelewatan kerajaan Selangor memberi kelulusan.

Oleh itu, keadaan air amat serius dan semua orang - dari orang biasa kepada pihak berkuasa yang ada di Putrajaya - bimbang, kecuali orang yang memerintah Selangor.

Anda tidak boleh memainkan politik apabila ia melibatkan keperluan asas seperti bekalan air.

Terdapat juga dimensi undang-undang baru untuk isu air ini.

Nampaknya syarikat utiliti negara, Tenaga Nasional Bhd, telah memulakan prosiding undang-undang terhadap dua syarikat sub kontraktor air Selangor - Gamuda Water and Sungai Harmoni.

Kedua-dua syarikat itu berhutang RM53 juta kepada TNB sejak September tahun lepas.

Gamuda Water dan Sungai Harmoni adalah dua sub kontraktor SPLASH, yang mana kerajaan Selangor berhutang RM4 bilion untuk membekalkan air terawat kepada negeri itu.

Pengambilalihan Syarikat Pengeluar Air Selangor Holdings Bhd (SPLASH) adalah pelan akhir dalam rancangan penyatuan air Selangor yang sangat diperlukan.

Kerajaan Selangor sepatutnya mengambil alih SPLASH selepas ia menyerap tiga syarikat konsesi air swasta lain, dengan Kerajaan Persekutuan mengaturkan perjanjian itu kerana ia melibatkan aset kedua-dua negeri dan persekutuan.

Kerajaan negeri memulakan pengambilalihan keempat-empat syarikat konsesi itu pada tahun 2008. Selama beberapa tahun, semua firma telah bersetuju untuk pembelian itu kecuali SPLASH.

SPLASH menolak jumlah yang ditawarkan dengan alasan bahawa ia bukan harga yang berpatutan kerana ia mempunyai tempoh baki yang paling lama.

Krisis air di Lembah Klang boleh menjadi pengajaran penting bagi Malaysia mengenai bagaimana ia melihat sektor air.

Sekarang, kita perlu bergelut dengan apa yang dipanggil dikotomi negeri dan persekutuan (seperti yang dicontohkan oleh isu air Selangor), ketidakmampuan untuk memberikan nilai yang betul kepada air dan pergantungan kita terhadap sumber tradisional seperti air permukaan, yang bermaksud sungai .

Malangnya, beberapa sungai utama yang membekalkan air ke bandar-bandar utama menghadapi kadar pencemaran buatan manusia yang sangat cepat.

Kita juga perlu melihat dari sisi permintaan pengurusan air, bukan sekadar bekalan.

Dari segi air tanpa hasil (NRW), seluruh langkah itu adalah sia-sia. Satu sebab yang mungkin untuk NRW yang tinggi adalah bahawa tarif air semasa adalah terlalu rendah dan tidak ekonomik, yang menyebabkan pembaziran.

Penghijrahan luar bandar-bandar yang lebih besar, pertumbuhan penduduk dan perubahan ekonomi yang semakin meningkat dari pertanian ke pembuatan bermakna lebih banyak permintaan untuk air, makanan dan tenaga.

Forum Ekonomi Dunia telah memberi amaran bahawa dalam tempoh 15 hingga 20 tahun yang akan datang, keadaan keselamatan air yang semakin teruk menimbulkan risiko krisis makanan global, dengan kekurangan sehingga 30 peratus beras dan pengeluaran bijirin lainnya.

Sekiranya paip anda kering suatu hari nanti, mungkin sudah terlambat untuk bertindak.

Mengenai pengurusan air, Selangor adalah negara yang paling kurang dikagumi.


 
Top