Menu

Ringkasnya, DAP akan memutuskan siapa Menteri Besar Selangor yang akan datang dan ianya bukan Azmin Ali tetapi seseorang dari PAN a.k.a. Amanah. Masih terlalu awal untuk DAP sendiri mengambil jawatan Menteri Besar pada peringkat ini. Kemudian itu mungkin. Oleh itu, peringkat pertama Menteri Besar Selangor adalah proksi DAP, yang bermakna dari PAN, dan di peringkat kedua DAP akan mengambil jawatan Menteri Besar itu sendiri.
Pada 29 Januari 2018, Malaysia Today menulis: Azmin’s secret pact with PAS Selangor (BACA SINI). Dalam artikel itu, kami berkata, “Jika PAS Selangor terlibat dalam pertandingan tiga penjuru dengan Barisan Nasional dan Pakatan Harapan, mereka yang kalah adalah PKR, PPBM dan PAN manakala DAP akan mendapat manfaat. Berlatarbelakangkan pertandingan tiga penjuru, DAP akan berakhir dengan paling banyak kerusi di Selangor dan Azmin akan kehilangan jawatannya. Oleh itu, adalah penting bahawa Azmin membuat perjanjian rahsia ini dengan PAS Selangor supaya PKR dan bukan DAP akan berakhir dengan jumlah paling banyak kerusi di Selangor. ”

Hari ini, Joceline Tan menulis: The knives are out for Azmin (BACA DI SINI). Dalam artikel itu, Joceline berkata, “Mereka sakit hati apabila Azmin kelihatan lebih” sayang “PAS daripada Amanah, dan kini menuntut bahawa dia mengambil pendirian berkenaan kerusi Selangor. Mereka juga mengesyaki Azmin sedang berunding dengan PAS di belakang tabir dan bukan rahsia lagi ADUN Paya Jaras Mohd Khairuddin Othman mempunyai satu kaki di PKR dan lagi satu dalam parti Islam itu. ”

Joceline further said, “Some of the Selangor Pakatan leaders have also approached Tun Dr Mahathir Mohamad to get him to assert his clout over Selangor. Amanah’s aggressiveness is also seen as having the backing of DAP. Selangor DAP chairman Tony Pua and Azmin are barely talking and it is no secret that DAP would prefer someone else as Menteri Besar after GE14.”

Ringkasnya, DAP akan memutuskan siapa Menteri Besar Selangor yang akan datang dan ianya bukan Azmin Ali tetapi seseorang dari PAN a.k.a. Amanah. Masih terlalu awal untuk DAP sendiri mengambil jawatan Menteri Besar pada peringkat ini. Kemudian itu mungkin. Oleh itu, peringkat pertama Menteri Besar Selangor adalah proksi DAP, yang bermakna dari PAN, dan di peringkat kedua DAP akan mengambil jawatan Menteri Besar itu sendiri.DAP telah meminta Ronnie Liu untuk mengetuai pertuduhan terhadap Azmin Ali

Sekiranya sesetengah daripada anda mungkin terlupa, DAP tidak pernah mahu Azmin sebagai Menteri Besar di mula lagi. DAP dan PKR sama-sama dicalonkan Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai Menteri Besar. Bagaimanapun, DYMM Sultan Selangor menegaskan bahawa Pakatan Rakyat harus mencadangkan tiga nama tetapi surat cadangan hanya ada satu nama, Wan Azizah, ianya ditolak.

Presiden PAS, Abdul Hadi Awang, kemudian menghantar surat baru yang mencadangkan tiga nama, salah satu daripadanya nama Azmin Ali, dan Sultan bersetuju dengan Azmin sebagai Menteri Besar Selangor yang baru untuk menggantikan Khalid Ibrahim.

Lim Kit Siang sangat marah dengan Hadi lalu beliau mengumumkan Pakatan Rakyat telah dibubar dan tidak lagi wujud. Puak pro-DAP dalam PAS kemudian meninggalkan parti itu dan membuat sebuah parti baru yang dipanggil PAN, dan selepas itu Kit Siang menubuhkan Pakatan Harapan dan menjemput PAN untuk bergabung dengan mereka sebagai anggota gabungan.Penggal Azmin sebagai Menteri Besar Selangor akan berakhir dalam beberapa bulan lagi dan selepas PRU14, Menteri Besar baru akan dari PAN

Dan semua ini adalah kerana Azmin bukannya Wan Azizah menjadi Menteri Besar Selangor. Jadi, kerosakan yang berlaku apabila Azmin menjadi Menteri Besar bukan sahaja mencetuskan perpecahan PAS tetapi juga menyebabkan pembubaran Pakatan Rakyat. Dan Kit Siang tidak pernah memaafkan Hadi sehingga hari ini kerana menjadikan Azmin sebagai Menteri Besar.

Pada asasnya, ini adalah perkara yang belum selesai untuk Kit Siang. Pada mulanya, DAP cuba menentang Sultan dan memprotes ‘campur tangan’ Sultan dalam menjadikan Azmin sebagai Menteri Besar. Tetapi Sultan Selangor tidak menolak. Sekiranya anda cuba menentang DYMM, dia tidak akan mundur dan akan menentang anda. Menyedari bahawa dia melangkah ke kawasan yang sangat berbahaya, Kit Siang mundur dan memutuskan untuk menunggu hari untuk menamatkan Azmin.

Dan hari itu adalah hari ini. DAP dan PAN akan menyerang Azmin dan pastikan beliau tidak akan terus menjadi Menteri Besar Selangor selepas pilihan raya umum akan datang. Menteri Besar Selangor yang akan datang akan menjadi seseorang Kit Siang dan DAP boleh mengawal, seseorang dari PAN. DAP mendapati bahawa Khalid Ibrahim dan Azmin Ali, kedua-duanya dari PKR, tidak boleh dikawal. Oleh itu PKR tidak lagi menjadi Menteri Besar.

Ini berlaku di Perak pada tahun 2008. DAP, yang mempunyai jumlah paling banyak kerusi di Dewan Undangan Negeri Perak, memutuskan siapa yang patut menjadi Menteri Besar Perak. Dan mereka memilih seseorang dari PAS (sekarang PAN), Nizar Jamaluddin, walaupun PAS mempunyai bilangan kerusi yang paling sedikit di Dewan Negeri Perak.Nizar Jamaluddin dari PAN adalah proksi DAP sebagai Menteri Besar Perak dan beliau memberi ganjaran kepada DAP dengan menukar banyak tanah TOL kepada pegangan bebas

Dalam beberapa bulan Nizar menjadi Menteri Besar, beliau menukar kawasan luas TOL menjadi tanah pegangan bebas. Tanah TOL bermakna tanah milik kerajaan dan mereka yang menduduki tanah tersebut perlu memperbaharui pajakan mereka setiap tahun dan ia mungkin atau tidak diperbaharui. Tanah pegangan bebas bermakna anda memiliki tanah itu.

Inilah cara Nizar membayar balik DAP kerana menjadikannya Menteri Besar memandangkan tanah TOL itu diduduki oleh orang Cina. Malangnya, Nizar telah digulingkan hanya setahun di pejabat jika tidak setiap tanah TOL di Perak akan ditukar menjadi tanah pegangan bebas sekarang. Kemudian Perak benar-benar akan menjadi milik Cina.

Di Selangor, Khalid melakukan sebaliknya. Apa yang ramai yang tidak tahu ialah Khalid mengubah kawasan tanah Selangor menjadi Tanah Rizab Melayu atau KRM (Kawasan Rizab Melayu). Di Perak, tanah kerajaan dipindahkan ke Cina, di Selangor, tanah kerajaan telah dipindahkan kepada orang Melayu.Khalid Ibrahim menukarkan tanah negeri Selangor menjadi tanah KRM dan ini menjadikan DAP sangat tidak berpuas hati

Kebanyakan rakyat Malaysia tidak menyedari perkara ini kerana isu ini terlalu bersifat perkauman. Dan itulah sebabnya apabila Anwar Ibrahim mahu menggantikan Nizar dengan Menteri Besar dari PKR, DAP tidak bersetuju. DAP memerlukan Nizar untuk terus menukarkan tanah TOL kepada tanah pegangan bebas kerana ini akan menjadikan Cina Perak terhutang budi kepada DAP. Dan dalam semangat yang sama, itulah sebabnya DAP mahu Khalid digulingkan. DAP tidak gembira kerana banyak tanah negeri Selangor sedang ditukar kepada tanah KRM.

Oleh itu, sebab mengapa DAP mahu Nizar (kini dalam PAN) sebagai Menteri Besar Perak dan sebab mengapa DAP mahu Khalid digulingkan kerana Menteri Besar Selangor mempunyai sebab yang lebih jahat daripada yang mungkin sedar. Dan itu juga mengapa DAP mahu memastikan bahawa Menteri Besar Selangor akan datang dari PAN. Seorang Menteri Besar dari PAN mematuhi dan boleh diberitahu apa yang perlu dilakukan. Kedua-dua Menteri Besar dari PKR, Khalid dan Azmin, tidak dapat dikawal.

Kemudian, dalam peringkat kedua, seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (DAP) akan mengambil alih sebagai Menteri Besar Selangor yang baru, kecuali Selangor jatuh ke tangan Umno dan Barisan Nasional.

Malaysia Today

PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal WHEN GHAFAR ALMOST BECAME THE FIFTH PM OF MALAYSIA. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak azmykelanajaya.com mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak azmykelanajaya.com berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.


 
Top