Menu

Sebenarnya, dalam The Malaysian Insight ada perisik dalam barisan pengurusannya dan dia adalah perisik yang membocorkan maklumat tersebut kepada JMM dan SKMM. Jadi bukan SKMM yang membocorkan maklumat itu kepada JMM tetapi pemberi maklumat dalam The Malaysian Insight yang berbuat demikian. Dan sebab perisik atau pemberi maklumat berbuat demikian kerana mereka tidak suka dengan fakta bahawa The Malaysian Insight menerima wang kotor dari sumber-sumber yang tidak jujur.


Jahabar Sadiq seperti kucing nak beranak dengan pendedahan yang dia menerima berjuta-juta ringgit tunai under-the table’

Antara kata-kata yang terkenal Tun Muhammad Ghazali Shafie ialah ‘the silence is deafening’. Dan dalam kes The Malaysian Insight ini memang benar. Dengan membuat laporan polis mendakwa terdapat kebocoran dalam kenyataan yang dibuatnya, Jahabar Sadiq, editor The Malaysian Insight, lebih kurang mengakui bahawa apa yang dibocorkan adalah benar. Walaupun dengan ‘pengakuan’ ini, tpemimpin kanan Pakatan Harapan terus mendiamkan diri.

Secara kebetulan, bagi generasi muda yang mungkin tidak tahu siapa Ghazali Shafie, dia adalah orang yang cuba menghalang Tun Dr Mahathir Mohamad dari menjadi Perdana Menteri kerana, menurut Tunku Abdul Rahman, hari Mahathir menjadi Perdana Menteri akan menjadi permulaan akhir untuk Malaysia. Rasuah, penyalahgunaan kuasa dan perkauman akan menjadi dominan dan akan muncul sebagai budaya Malaysia yang baru. Tunku tahu apa yang dikatakannya, kerana sejarah telah terbukti sekarang.

Bagaimanapun, kesunyian boleh dikatakan melampau kerana diam lebih daripada perkataan. Sekiranya ini bukanlah The Malaysian Insight, sekarang Lim Kit Siang, Lim Guan Eng, Tony Pua, Rafizi Ramli, dan semua anak-anak gadis Pakatan Harapan kebiasaannya akan menyanyi dan menari di panggung mendesak ketelusan, akauntabiliti, siasatan menyeluruh, pasukan petugas khas yang akan ditubuhkan, dan mungkin juga Suruhanjaya Siasatan Diraja akan diadakan untuk melihat dakwaan bahawa The Malaysian Insight menerima berjuta-juta daripada sumber yang tidak diketahui, dan secara tunai.Jahabar membuat laporan polis yang mendakwa bahawa SKMM membocorkan maklumat kepada Azwanddin untuk menyembunyikan fakta bahawa terdapat perisik atau pemberi maklumat dalam The Malaysian Insight

Masalahnya, Jahabar membuat laporan polis mendakwa bahawa kenyataan yang dibuatnya kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia atau SKMM telah dibocorkan. Inilah yang dilaporkan The Star minggu lepas:

Ketua pegawai eksekutif dan editor The Malaysian Insight (TMI) mendakwa bahawa kenyataan yang diberikan kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah dibocorkan. Jahabar Sadiq membuat laporan polis berhubung kebocoran itu di balai polis Sri Hartamas pada pagi Jumaat (15 Dis).

Perkara itu berlaku selepas dia mendapati kenyataannya dilaporkan dalam the Malaysian Gazette pada Khamis (14 Disember), yang memetik Presiden Jaringan Melayu Malaysia (JMM), Datuk Azwanddin Hamzah. Jahabar mendakwa Azwanddin membocorkan dan membelit beberapa fakta yang dibuatnya dalam kenyataannya kepada SKMM.

BACA SETERUSNYA DI SINI: TMI boss claims statement to MCMC leaked

Sebenarnya, dalam The Malaysian Insight ada perisik dalam barisan pengurusannya dan dia adalah perisik yang membocorkan maklumat tersebut kepada JMM dan SKMM. Jadi bukan SKMM yang membocorkan maklumat itu kepada JMM tetapi pemberi maklumat dalam The Malaysian Insight yang berbuat demikian. Dan sebab perisik atau pemberi maklumat berbuat demikian kerana mereka tidak suka dengan fakta bahawa The Malaysian Insight menerima wang kotor dari sumber-sumber yang tidak jujur.

Tidak semua orang tidak peduli dengan sumber wang mereka. Umat Islam percaya bahawa apa sahaja yang anda perolehi dan yang keluarga anda makan menjadi ‘darah daging’. Jadi, jika wang itu tercemar maka daging darah keluarga anda juga tercemar. Itulah bagaimana umat Islam sejati melihat perkara tersebut walaupun orang Islam yang disebut ‘liberal’ tidak peduli dan akan mengatakan wang adalah wang, tidak peduli dari mana ia berasal.

Isunya, jika wang itu adalah sah mengapa ia perlu dilakukan secara tunai dan mengapa melalui Jahabar secara peribadi dan bukannya kepada The Malaysian Insight dengan cara yang sah dan telus? Anda melakukan transaksi tunai ‘under-the-table’ hanya jika anda ingin menyembunyikan transaksi dan tidak meninggalkan jejak. Transaksi yang sah boleh dilakukan secara terbuka melalui bank.Jahabar minum terlalu banyak dan terlalu banyak bercakap sehingga dia tidak dapat menyimpan rahsia dan itulah bagaimana maklumat mengenai sumber dananya dibocorkan
Isu lain melibatkan prinsip. The Malaysian Insight mendakwa mereka menentang kleptokrasi. Tetapi mereka dibiayai oleh wang yang dari sumber yang tidak diketahui. Itu bermakna wang itu mesti menyalahi undang-undang dan pembiaya bukan siapa yang mereka katakan. Bagaimanakah anda boleh membuat tuntutan untuk memerangi jenayah apabila anda melakukan jenayah yang sama yang anda nyatakan bahawa anda sedang perjuangkan. Menggunakan wang yang diperoleh dari kleptokrasi untuk melawan kleptokrasi benar-benar tidak masuk akal dan hipokrit.

Sebenarnya polis Malaysia tahu siapa yang membiayai Jahabar dan The Malaysian Insight. Dan ini adalah apa yang Jahabar bimbangkan – bahawa kebenaran mengenai beliau dan pembiaya The Malaysian Insight diketahui awam. Malah, polis juga mempunyai dokumen mengenai siapa yang memiliki The Malaysian Insight dan siapa berada di belakang seluruh operasi. Jadi Jahabar benar-benar di dalam masalah besar sekarang.

Jahabar tahu dia tidak dapat melarikan diri. Jadi apa yang dia cuba lakukan ialah mengalihkan fokus keseluruhan isu kepada siapa yang membocorkan maklumat itu dan bukannya memberi tumpuan kepada apa maklumat yang bocor. Maklumat yang bocor adalah tentang Jahabar menerima berjuta-juta dalam bentuk transaksi tunai dan dalam transaksi ‘under-the-table’. Itu Jahabar tidak dapat menjelaskan. Jadi, dia mahu orang ramai bercakap mengenai sumber maklumat yang bocor daripada maklumat yang bocor itu sendiri.The Malaysian Insight bukan hanya sebuah portal berita tetapi juga rumah-rumah siber Tentera Red Bean DAP
The Malaysian Insight bukan hanya sebuah portal berita. Ia juga tempat DAP meletakkan Red Bean Army nya. Oleh itu, DAP memindahkan berjuta-juta kepada Jahabar untuk tidak hanya membayar operasi The Malaysian Insight tetapi untuk gaji tentera cyber-troop Red Bean juga. Itulah yang Jahabar tidak mahu orang tahu.

Dalam erti kata lain, The Malaysian Insight secara teknikal adalah ‘anak syarikat’ DAP. Ia beroperasi sebagai unit media bayangan DAP. DAP mempunyai operasi yang terang-terangan, The Malaysian Insight, dan operasi rahsia, Red Bean Army.

Ia sebenarnya perancangan yang sangat pandai. Sebagaimana negara-negara seperti Amerika Syarikat. Operasi yang terang adalah berkaitan perkara perundangan dan operasi rahsia berkaitan perkara yang menyalahi undang-undang. Oleh itu, semua orang Melayu, Islam dan keluarga diraja menyerang dan kempen benci kerajaan boleh dilakukan oleh The Malaysian Insight melalui operasi Red Bean Army.

Malaysia TodayPENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal Why Jahabar Is Like A Cat On A Hot Tin Roof. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak azmykelanajaya.com mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak azmykelanajaya.com berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.


 
Top