Menu


Mahathir mengatakan bahawa Najib adalah seorang kleptokrat dan bahawa Malaysia adalah kleptokrasi (maka demokrasi mati, dakwa Mahathir dengan bodoh). Tetapi Datuk kepada Najib adalah Pengerusi Genting, sebuah syarikat yang kini bernilai RM155 bilion dengan hasil kira-kira RM9 bilion tahun lepas. Dan setiap tahun keuntungan dan permodalan pasaran terus meningkat. Maka Najib datang dari keluarga kaya. Kenapa terus mempersoalkan kekayaan Najib (sebagaimana yang dilakukan oleh Mahathir)?
Tun Dr Mahathir Mohamad berkata hari ini demokrasi musnah di Malaysia adalah disebabkan fakta bahawa negara telah menjadi kleptokrasi. Bagi Mahathir, demokrasi lawannya adalah kleptokrasi. Sebenarnya, demokrasi lawannya adalah autokrasi. Mahathir, entah bagaimana, tidak faham ini atau mungkin, seperti biasa, dia berpura-pura dia tidak faham. Sebagaimana Mahathir memerintah Malaysia selama 22 tahun, sebagai seorang autokrat, dan bukan sebagai seorang demokrat.
Ia sangat tidak bijak bagi Mahathir untuk membincangkan kemusnahan demokrasi – atau tajuk blognya yang memaparkan THE DESTRUCTION OF DEMOCRACY – kerana itu akan membincangkan tentang apa yang Mahathir memerintah selama 22 tahun sebagai Perdana Menteri. Dan untuk mengatakan bahawa kemusnahan demokrasi adalah kerana kleptokrasi adalah bodoh memandangkan autokrasi yang mengakibatkan kemusnahan demokrasi.
Perkataan ‘kleptokrasi’ ini baru diperkenalkan kepada rakyat Malaysia selepas kempen 1MDB gagal. Pada mulanya, pada bulan Disember 2014, Mahathir berkata bahawa Perdana Menteri Najib Tun Razak telah mencuri RM42 bilion wang 1MDB. Mahathir dikatakan mendapat maklumat ini daripada Muhyiddin Yassin.
Mahathir dan Muhyiddin tidak faham bahawa 1MDB meminjam RM42 bilion untuk membiayai aset dan pelaburan RM51 bilion dan tidak kehilangan RM42 bilion ‘
Apa yang Muhyiddin dan Mahathir tidak faham ialah 1MDB telah melabur RM42 bilion dalam pelbagai aset dan ekuiti. Bagaimanapun, modal berbayar 1MDB hanya berjumlah RM1 juta dan pelaburan tersebut dibiayai oleh pinjaman. Maka masuk akal bahawa 1MDB mempunyai pinjaman sebanyak RM42 bilion. Tetapi aset dan pelaburannya adalah RM51 bilion. Oleh itu 1MDB tidak muflis seperti yang dikatakan oleh Mahathir.
Walaupun ini sangat mudah difahami, Mahathir dan Muhyiddin tidak faham. Atau mungkin mereka melakukannya dengan sengaja untuk menyesatkan rakyat Malaysia dengan mendakwa bahawa “RM42 bilion telah hilang” dan Najib telah mencuri wang itu.
Mahathir tidak peduli sama ada tuduhan tersebut benar atau tidak kerana ia bertujuan sebagai langkah jangka pendek. Najib sepatutnya digulingkan dalam tempoh enam bulan jadi jika kemudian rakyat Malaysia mengetahui dakwaan itu adalah satu pembohongan, ia tidak begitu penting. Kerosakan itu sudah terjadi.
Tetapi itu adalah tiga tahun lalu dan Najib tidak tersungkur dalam tempoh enam bulan seperti yang dirancang. Oleh itu, isu 1MDB kini tidak lagi berkesan. Anda tidak boleh membawa isu ini lebih empat tahun ke dalam pilihan raya umum akan datang. Anda memerlukan lagu baru untuk dinyanyikan kepada pengundi. Maka Mahathir keluar dengan kempen ‘kleptokrasi’ untuk menggantikan kempen 1MDB.
Najib sepatutnya digulingkan pada akhir Julai 2015 dan itu tidak berlaku, Mahathir terpaksa mengalihkan serangan dari 1MDB kepada kleptokrasi
Mahathir mengatakan bahawa Najib adalah seorang kleptokrat dan bahawa Malaysia adalah kleptokrasi (maka demokrasi mati, dakwa Mahathir dengan bodoh). Tetapi Datuk kepada Najib adalah Pengerusi Genting, sebuah syarikat yang kini bernilai RM155 bilion dengan hasil kira-kira RM9 bilion tahun lepas. Dan setiap tahun keuntungan dan permodalan pasaran terus meningkat. Maka Najib datang dari keluarga kaya. Kenapa terus mempersoalkan kekayaan Najib (sebagaimana yang dilakukan oleh Mahathir)?
Mahathir, Muhyiddin, Daim Zainuddin, Anwar Ibrahim, Shafie Apdal dan banyak pemimpin Pakatan Harapan, bagaimanapun, berasal dari keluarga tidak kaya – tidak seperti Najib yang berasal dari bangsawan dimana datuknya adalah Pengerusi salah satu konglomerat utama di Malaysia . Malah, Daim adalah seorang ahli perniagaan yang gagal di kilang garam di Terengganu. Dan Menteri Besar Selangor, Harun Idris terpaksa menyelamatkan Daim daripada kebankrapan dengan memberi beliau tanah kerajaan untuk dibangunkan.
Untuk mempersoalkan bagaimana Najib mendapat kekayaannya adalah tidak masuk akal. Walau bagaimanapun, untuk mempersoalkan bagaimana Mahathir boleh mempunyai harta bernilai RM100 bilion, seorang bankrap seperti Daim berharta RM60 bilion – dan bagaimana Muhyiddin, Anwar, Shafie, Mukhriz, Mirzan, Mokhzani, dan lain-lain, boleh mempunyai harta bernilai beberapa bilion lagi – adalah masuk akal. Bagaimana mereka menjelaskan cara mereka boleh jadi kaya?
Adalah mengejutkan Mahathir berterusan menuduh Najib sebagai seorang kleptokrat. Ia didokumentasikan dengan baik bahawa Mahathir menyebabkan Malaysia hilang RM200 bilion dimana RM100 bilion telah masuk ke dalam poketnya sendiri. Ditambah lagi, kekayaan Daim dengan keluarga, kroni, proksi, dan penama lain, RM100 bilion berganda kepada RM200 bilion.
Sekarang itulah yang kita panggil kleptokrasi, dan Mahathir adalah kleptokrat. Jumlah RM2.6 bilion yang diterima Najib dari Keluarga Diraja Saudi telah dijelaskan. Mahathir terus bertanya di mana RM2.6 bilion berasal. Tetapi ketika Najib menjelaskan dari mana ia datang, Mahathir menolak jawapannya dan terus bertanya lagi. Apa yang tak kena dengan lelaki tua ini? Jika anda tidak menyukai jawapannya maka jangan terus bertanya.
Datuk kepada Najib adalah Pengerusi Genting manakala datuk ketiga mereka di atas adalah seorang guru sekolah dari India
Kebanyakan RM100 bilion yang dirompak oleh Mahathir sebenarnya adalah wang Umno. Sekurang-kurangnya itulah yang dikatakan oleh Mahathir kepada Umno – sebab itulah ahli-ahli dan pemimpin-pemimpin Umno tenang diam memikirkan bahawa ia adalah wang yang diperolehi oleh parti untuk digunakan bagi membiayai aktiviti parti dan pilihan raya umum, dan untuk Barisan Nasional juga.
Apabila Najib mengambil alih pada tahun 2009, dia menyedari wang itu bukan dalam poket Umno tetapi di dalam poket Mahathir dan Daim dan kroni, proksi dan penamanya, serta ahli keluarga. Tanpa dana untuk membiayai pilihan raya umum 2013, Najib dipaksa mencari dana di tempat lain dan dengan itu tidak mempunyai pilihan selain menerima pembiayaan daripada Keluarga Diraja Saudi.
Sekiranya Mahathir menentang Najib menerima dana sebanyak RM2 bilion atau RM3 bilion daripada Saudis, kenapa dia tidak mengembalikan wang itu atau sekurang-kurangnya sebahagian wang itu – seperti RM5 bilion daripada RM160 bilion yang dia dan Daim simpan?
Isu yang lebih besar, dan yang menakutkan Mahathir adalah berapa banyak wang yang dicuriinya daripada RM31.5 bilion yang Bank Negara hilang? Mahathir bimbang bahawa penemuan RCI mungkin mengakibatkan dia dipenjarakan. Jadi itulah sebabnya Mahathir terus bercakap tentang kleptokrasi dan mendakwa bahawa Najib adalah seorang kleptokrat. Jika dia terus menjerit bahawa seseorang itu pencuri maka orang mungkin tidak dapat melihat bahawa orang yang menjerit pencuri sebenar.
RCI dengan jelas menunjukkan Mahathir dan Daim sebagai penyebab bencana Forex Bank Negara. Jadi tidak ada jalan lari lagi. Dan itulah sebabnya Mahathir sedang bermain permainan gangguan. Terus menyerang Najib dan menuduh Najib mencuri supaya perhatian difokuskan di tempat lain dan tiada siapa yang bercakap mengenai laporan RCI yang membuktikan bahawa Mahathir dan Daim adalah pencuri sebenar.
Kit Siang dan Guan Eng kedua-duanya tahu bahawa RM1 bilion yang diberikan oleh Mahathir kepada mereka adalah wang yang dicuri tetapi mereka tidak mempunyai masalah menerima wang tersebut
Dan Mahathir tahu bahawa Pakatan Harapan bankrap isu-isu dan akan menyokongnya dengan 1MDB dan lagu serta tarian kleptokrasi. Itulah sebabnya Pakatan Harapan adalah paduan suara dengan Mahathir sebagai penyanyi utama walaupun mereka semua tahu bahawa kleptokrat sebenar yang merompak Malaysia beratus-ratus bilion adalah Mahathir dan bukan Najib. Malah, rakyat Pakatan Harapan tahu bahawa RM2.6 bilion berasal dari Saudis dan tidak dicuri dari 1MDB.
Pemimpin Pakatan Harapan terbukti menjadi paria politik. Mereka tidak keberatan bekerja dengan Mahathir walaupun mereka tahu Mahathir mengacau negara dan mencuri berbilion-bilion. Selagi mereka boleh menyingkirkan Umno dan Barisan Nasional dan berarak ke Putrajaya mereka tidak peduli bagaimana ia dilakukan. Ini adalah orang yang akan membuat perjanjian dengan “syaitan” selagi mereka dapat berkuasa.
Sekiranya orang DAP seperti Lim Kit Siang, Lim Guan Eng dan banyak lagi sangat berprinsip mengapa menerima RM1 bilion dari Mahathir? Mereka tahu wang RM1 bilion itu wang yang dicuri dan dimiliki rakyat tetapi mereka menerima wang itu. Adakah itu tidak bermakna DAP mencuri wang rakyat? Sebenarnya mereka tidak mencuri sendiri tetapi mereka menggunakan Mahathir untuk melakukan mencuri dan mengambil sebahagian daripada harta rampasan.
Orang-orang DAP lebih teruk daripada Mahathir. Sekurang-kurangnya seluruh dunia mengetahui bahawa Mahathir adalah pencuri. Walau bagaimanapun, orang DAP berpura-pura bahawa mereka adalah Gandhi, Mandela dan Ibu Teresa tiga-dalam-satu dan kemudian bekerjasama dengan Mahathir dan menerima RM1 bilion wang rakyat yang Mahathir curi. Oleh itu, apabila Mahathir bercakap tentang makan dedak, adakah dia sebenarnya bercakap tentang DAP? Orang Pakatan Harapan harus malu menggunakan istilah ‘makan dedak’ pada orang lain apabila pemimpin mereka sendiri bersalah dedak makan.
Rashid Rahman, ketua PPBM, tanpa malu mengakui bahawa dia melakukan kesalahan pilihan raya ketika dia menjadi Pengerusi SPR atau EC dari November 2000 hingga Disember 2008
Pada pilihan raya umum November 1999, Barisan Nasional memenangi 57% daripada undi dan 76% daripada kerusi, dengan Umno menang hanya 37% daripada kerusi. Setahun kemudian, pada November 2000, Mahathir melantik Abdul Rashid Abdul Rahman sebagai Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR atau SPR).
Tugas Abdul Rashid adalah untuk memastikan Barisan Nasional tidak kehilangan majoriti dua pertiga di Parlimen pada pilihan raya umum 2004 kerana, menurut laporan dari Cawangan Khas dan Perisikan Ketenteraan, ini akan berlaku.
Akan lebih berbahaya jika pilihan raya umum diadakan pada bulan November 2004 kerana Anwar Ibrahim dijangka dibebaskan dari penjara sebelum itu, dan dengan itu dapat memimpin kempen pilihan raya (itulah sebabnya pilihan raya umum 2004 diadakan lebih awal pada bulan Mac dan bukan pada bulan November).
Pada pilihan raya umum 2004, terima kasih kepada usaha Abdul Rashid, Barisan Nasional memenangi lebih daripada 90% kerusi di Parlimen walaupun ia memenangi kurang daripada dua pertiga undi popular. Abdul Rashid telah melakukan pekerjaan yang mengagumkan dalam menafikan pembangkang kerajaan persekutuan.
Hari ini, Abdul Rashid adalah Naib Presiden parti Mahathir, PPBM. Bagaimana ironis bahawa blog yang dimuatkan oleh Mahathir hari ini berjudul THE Destruction of DEMOCRACY. Inilah yang akan dipanggil meludah ke langit. Ludah melayang ke wajah anda sendiri.
Sumber dari – Malaysia Today


 
Top