Menu

Malaysia sepatutnya berhenti menggunakan sistem pendidikan sebagai cara ‘membeli undi’. Tragedi ’13 Mei’ yang pertama pada tahun 1969 adalah kerana jurang ekonomi. ’13 Mei’ akan datang adalah kerana ‘perbezaan’ jenis sekolah. Dan sementara ’13 Mei pertama’ diselesaikan melalui Dasar Ekonomi Baru, ’13 Mei’ yang seterusnya tidak dapat diselesaikan sehingga Malaysia mengamalkan sistem sekolah tunggal. Dan sementara ’13 Mei’ pertama adalah disebabkan oleh perbezaan jurang ekonomi, ’13 Mei’ akan datang adalah kerana eksploitasi politik terhadap pendidikan dan dasar pemisahan.
Amerika Syarikat melalui revolusi dari 1954 hingga 1971 ketika gerakan hak sivil berjuang untuk menghentikan pengasingan. Itu adalah ketika era saudara Kennedy, Martin Luther King, Malcom X, Rosa Parks, dan sebagainya. Tidak sampai tahun 1971 Mahkamah Agung AS memutuskan bahawa bas dapat digunakan untuk integrasi sekolah. Sehingga tahun 1969, Amerika Syarikat masih mempunyai sekolah kulit hitam dan sekolah kulit putih dan bas sekolah yang berasingan untuk kulit hitam dan kulit putih, dan tidak ada pengintegrasian kulit hitam dan putih di sistem sekolah Amerika Syarikat, terutama di selatan.

Semasa semua ini berlaku di Amerika Syarikat dan AS bergerak ke hadapan yang akhirnya melihat Presiden kulit hitam pada tahun 2009, di Malaysia negara sedang mundur ke belakang. Di tahun- tahun terdahulu menyaksikan wujudnya integrasi pelbagai kaum tetapi selepas Merdeka ianya mula merosot. Orang Malaya Pra-Merdeka yang melihat satu sama lain sebagai orang Malaya mula melihat diri mereka sebagai orang Melayu, Cina dan India dan, sememangnya, selepas tahun 1963, sebagai orang Sabah dan orang Sarawak juga.

Sehingga tahun 1960 tidak ada perpecahan kaum atau agama yang serius walaupun ada yang menyedari keperibadian etnik dan kepercayaan agama dan rakyat Malaysia menahan kesabaran untuk tidak mengganggu sensitiviti bangsa dan agama lain. Tetapi selepas itu ianya mula merosot dan bangsa dan agama menjadi penting, terutama dalam bidang politik. Dan, bagi kaum Cina, pendidikan menjadi penggerak politik mereka.

Ketika ahli politik Melayu mempunyai semangat nasionalisme Melayu dan Islam untuk diperjuangkan, ahli politik Cina tidak mempunyai sebarang platform yang boleh dipercayai. Jadi ahli-ahli politik Cina pergi ke sekolah Cina dan pendidikan Cina sebagai platform politik mereka. Dan kebiasaannya, dengan memisahkan pelajar Cina dari sekolah arus perdana dan sistem pendidikan, ini juga menjadikannya pemisahan kaum.

Selama bertahun-tahun dermawan Cina, kumpulan, persatuan puak, persatuan perdagangan, dan sebagainya, memberikan ratusan juta kepada sekolah Cina dan pendidikan Cina. Kerajaan tahu bahawa ini sama seperti bergerak ke belakang dan akhirnya akan berubah menjadi ‘bom jangka perkauman’. Bagaimanapun, Umno mampu memenangi hanya satu pertiga daripada undi popular dan memerlukan rakan bukan Melayu untuk mendapat baki undi supaya dapat berkuasa.

Sebagai contoh, pada tahun 1965 Umno memenangi hanya 38% undi dan pada tahun 1969 44%. Selepas pembentukan Barisan Nasional Umno memenangi hanya 40% daripada kerusi dan jika tidak untuk ahli komponen lain mereka tidak akan berkuasa. Oleh itu, parti-parti bukan Melayu dalam gabungan itu penting dan mereka memberitahu Umno satu-satunya cara mereka untuk terus mendapat sokongan Cina adalah dengan memenuhi keinginan persatuan-persatuan Cina, persatuan puak dan persatuan-persatuan perdagangan dan ebih penting lagi, kepada para pendidik Cina.

Pada akhirnya, politik Cina ditentukan oleh para pendidik Cina. Dan para pendidik Cina mempunyai dermawan Cina, persatuan, persatuan puak, persatuan perdagangan, dan lain-lain, di belakang mereka. Oleh itu jika Umno mahu parti-parti bukan Umno dalam gabungan parti pemerintah untuk terus mendapat undi Cina, mereka harus bersetuju dan membenarkan sekolah Cina dan pendidikan Cina berkembang.Universiti Kaherah yang ditubuhkan pada tahun 1908 jauh lebih tinggi daripada mana-mana sekolah Cina di Malaysia dan ia mengajar lebih daripada sekadar Islam
Lee Kuan Yew tahu tentang bahaya ini dan itulah sebabnya dia mengetepikan sekolah Cina dan pendidikan Cina dan menangkap aktivis pendidikan Cina. Beliau tidak akan membenarkan Singapura dibentuk oleh sistem sekolah Cina kerana dia tahu sekolah-sekolah Cina akan menjadi landasan untuk ideologi anti-kerajaan. Lebih buruk lagi, ia membiakkan chauvinisme dan ‘parochialism’ yang akhirnya akan berubah menjadi perkauman. Dan Singapura tidak akan dapat mencapai integrasi jika kanak-kanak berumur lima hingga 17 tahun dipisahkan.

Jadi Lee Kuan Yew tidak peduli apa yang diinginkan oleh para pendidik Cina. Mereka sama patuh atau pergi ke penjara. Dan akhirnya Lee Kuan Yew mencapai apa yang dia impikan untuk Singapura, yang akan membawa Singapura ke dunia moden dan memimpin Asia.

Bagaimana pun di Malaysia, negara bergerak ke belakang dan bergerak ke arah yang bertentangan dari Singapura dan pembalikan dari apa yang berlaku di Amerika Syarikat. Ketika semua orang telah membuang pemisahan dan memilih untuk integrasi, Malaysia telah menginstitusikan pengasingan. Dan ini meretakkan hubungan kaum. Daripada belajar dari ’13 Mei’ dan menukar dasar-dasar yang membawa kepada rusuhan bangsa itu, kerajaan sebenarnya membuatnya lebih buruk dengan menunaikan lebih banyak permintaan kepada sekolah Cina dan pendidikan Cina.

Para pemimpin Umno pada masa itu takut kehilangan kuasa dan ’13 Mei’ meyakinkan mereka bahawa kemungkinan kehilangan kuasa adalah suatu yang benar. Dan mereka diberitahu bahawa satu-satunya cara untuk tidak kehilangan kuasa adalah dengan mendapatkan sokongan Cina. Dan satu-satunya cara untuk mendapatkan sokongan Cina adalah memberi mereka sekolah Cina dan pendidikan Cina. Itu seperti cuba memadamkan api dengan menuangkan petrol ke atasnya. Pemimpin Umno pada masa itu tidak mempunyai keberanian seperti Lee Kuan Yew yang mempunyai cara untuk menangani gerakan pendidikan Cina.

Mereka fikir semakin banyak mereka tunaikan tuntutan Cina, semakin banyak sokongan yang mereka dapat. Apa yang mereka tidak sedari adalah lebih banyak mereka memberi semakin kurang sokongan dari Cina. Dan apa yang lebih penting adalah mereka perjudikan peluang bahawa pemisahan dalam sistem pendidikan tidak akan menyebabkan pecahan hubungan kaum tetapi sebenarnya akan membantu hubungan kaum kerana orang Cina akan sangat berterima kasih kepada kerajaan kerana membenarkan sekolah mereka dan mereka sistem pendidikan.

Hari ini telah terbukti bahawa pemisahan dalam sistem pendidikan tidak membantu hubungan kaum. Malah, pemisahan telah merosotkan hubungan antara kaum kerana ia tidak membawa integrasi antara orang Cina dan orang bukan Cina. Umur antara lima dan 17 adalah tahun yang paling penting dan mudah dipengaruhi dan adalah tahun-tahun untuk integrasi berkembang. Untuk memisahkan bangsa pada umur sebegitu bermakna integrasi tidak akan mungkin berlaku.

Malaysia sudah ‘hilang’ dua generasi. Hubungan kaum pada masa ini paling rendah dan ia akan mengambil masa dua atau lebih generasi sebelum boleh berubah. Walau bagaimanapun, ia hanya boleh berubah sekiranya pengasingan di dalam sistem pendidikan dimansuhkan serta sistem pendidikan bersepadu dilaksanakan.

Tetapi rakan-rakan Umno di Barisan Nasional akan menentang perkara ini. Mereka akan memberitahu Umno bahawa DAP menggunakan sekolah Cina dan pendidikan Cina untuk memenangi undi. Dan sekiranya parti-parti bukan Umno di Barisan Nasional tidak juga mengikuti strategi politik ini maka DAP akan menuduh mereka menjual orang Cina dan menjadi pengkhianat kepada bangsa Cina. Oleh itu, mereka juga mesti menjadikan sekolah Cina dan pendidikan Cina sebagai alat untuk memenangi undi.

Pendek kata, sekolah Cina dan pendidikan Cina adalah ‘kad’ untuk memenangi undi. Dan jika anda juga tidak memainkan ‘kad’ ini, anda tidak akan memenangi undi. Sekolah Cina dan pendidikan Cina sebenarnya adalah platform membeli undi. Dan tidak ada ahli politik Cina dari kedua-dua belah fahaman politik yang berani menentang sekolah Cina dan pendidikan Cina. Dan hakikat bahawa ini bermakna pemisahan dan bertentangan dengan integrasi adalah harga negara terpaksa bayar untuk memenangi undi Cina.

Itulah seperti berkata pembalakan dan merosakkan persekitaran adalah harga yang perlu negara bayar demi mendapatkan wang. Pembalakan boleh menjejaskan alam sekitar tetapi demi kepentingan mendapatkan wang maka itu lebih baik dari pilihan yang ada. Pemisahan boleh merosakkan negara juga tetapi demi kepentingan memenangi undi Cina itu merupakan harga yang harus negara bayar.Penyokong sekolah Cina dan sistem pendidikan Cina mengatakan sekolah-sekolah Cina lebih tinggi daripada sekolah kebangsaan dan itulah sebabnya mereka mahu mengekalkan sekolah Cina dan sistem pendidikan Cina. Itu tidak betul dan belum terbukti. Walau bagaimanapun, walaupun itu benar adakah ia lebih penting daripada integrasi negara? Tiada yang dipanggil sistem yang lebih unggul adalah lebih bernilai daripada integrasi negara kerana Nazi Jerman telah membuktikan melalui dasar pemisahannya.

Mereka mengatakan tidak ada halangan untuk kaum-kaum lain mendaftar di sekolah-sekolah Cina dan bahawa di sesetengah sekolah terdapat lebih dari 10% pelajar bukan Cina. Orang yang mengatakan China muncul sebagai kuasa ekonomi dunia baru maka sekolah Cina penting jika anda ingin melakukan perniagaan dengan China.

Itu semua sekadar alasan. Orang Cina menghantar anak-anak mereka ke barat untuk pendidikan mereka bahkan di tempat-tempat seperti North West England dibanjiri pelajar Cina. Anda akan mendapati pelajar Cina di mana-mana dan kuasa beli mereka begitu kuat sehingga kedai-kedai menggunakan pekerja Cina untuk menampung pelanggan Cina mereka.

Generasi cina akan datang adalah yang berbahasa Inggeris dan berpendidikan bahasa Inggeris, bukan Cina berbahasa Cina, seperti bagaimana Lee Kuan Yew meramalkan sejak dulu. Kejiranan di mana saya tinggal di Manchester mempunyai lebih daripada 20 keluarga Cina, dan sementara ibu bapa dan / atau datuk nenek mereka berbahasa Cina, generasi muda mereka berbahasa Inggeris lebih baik daripada Mancunians dan Liverpudlians (malah saya tidak faham apabila Mancunians dan Liverpudlians bercakap).

Jadi masa depan bukan dunia berbahasa Mandarin tetapi dunia berbahasa Inggeris dan gerombolan orang Cina di UK merupakan testimoni untuk ini.

Para pendidik Cina mungkin berpendapat bahawa sekolah Cina tidak dihadiri 100% oleh orang Cina tetapi mempunyai peratusan kecil dari bukan Cina juga jadi masalah pemisahan tidak serius. Nah, walaupun di Amerika Syarikat terdapat orang kulit putih di sekolah kulit hitam dan orang kulit hitam di sekolah kulit putih tetapi itu tidak bermakna tidak ada masalah perkauman di AS. Malah, walaupun integrasi sekolah, masalah perkauman di Amerika Syarikat masih serius walaupun tidak seburuk seperti tahun 1950-an dan 1960-an ketika mereka mengamalkan pemisahan.

Hari ini, orang Melayu berfikir cara Melayu, Cina dengan cara Cina, India dengan cara kaum India, dan rakyat Sabah dan Sarawak dengan cara mereka. Sekarang sudah 60 tahun sejak Merdeka dan rakyat Malaysia masih bukan rakyat Malaysia tetapi beridentiti mengikut kaum, wilayah dan berfikiran sempit. Kanak-kanak perlu dibentuk dari usia lima hingga 17 tahun. Tetapi dari umur lima hingga 17 orang Cina pergi ke sekolah Cina dan bukan Cina pergi ke sekolah bukan Cina.

Malaysia sedang ‘duduk’ di atas bom jangka. Dan persoalannya bukan jika, tetapi bila, bom jangka akan meletup. Selagi Malaysia mengamalkan pemisahan dan tidak mengintegrasikan sistem pendidikan akan sentiasa ada ‘dua orang Malaysia’ dan tidak pernah satu Malaysia.

Parti-parti bukan Melayu di Barisan Nasional akan terus mengancam Umno bahawa jika kaum Cina tidak dibenarkan ada sekolah mereka sendiri dan sistem pendidikan mereka sendiri maka mereka tidak akan mengundi kerajaan dan akan mengundi pembangkang. DAP mengatakan mereka telah memaksimumkan sokongan China dan orang Cina akan sentiasa mengundi pembangkang.China dan Singapura akan menjadi Inggeris dan UK dibanjiri pelajar Cina manakala pelajar Cina Malaysia mengundur ke belakang
Jika apa yang dikatakan DAP adalah benar maka apa yang lebih penting lagi? Walaupun kerajaan membenarkan pengasingan dan tidak memaksa integrasi dalam sistem pendidikan, menurut DAP, majoriti orang Cina, sehingga mencapai lebih kurang 90% menolak, mengundi pembangkang. Jadi, tanpa sekolah sendiri dan sistem pendidikan mereka sendiri apa lagi yang boleh berlaku? Adakah kali ini 100% daripada pengundi Cina mengundi pembangkang?

Mungkin tanpa sekolah sendiri dan sistem pendidikan mereka sendiri 100% orang Cina akan mengundi pembangkang. Tetapi ini akhirnya akan menamatkan dasar perkauman dengan mengasingkan kaum Cina dari kaum lain dari umur lima hingga 17 tahun. Dalam jangka panjang ini akan menjadi lebih baik untuk hubungan kaum di Malaysia. Dan anda tidak boleh membuat telur dadar melainkan anda memecahkan cengkerangnya. Maka mungkin perlu memecahkan cengkerang pemisahan sekolah dan sistem pendidikan untuk mencapai integrasi kaum.

Bagaimanapun, ahli politik tidak akan berani melakukannya. Bahkan tangan kerajaan terikat. Oleh itu, mungkin Persidangan Raja-Raja perlu melangkah dan dan membuat keputusan dengan berani. Raja-raja akan dapat melakukan apa yang orang lain tidak dapat lakukan. Integrasi nasional adalah penting dan harus menjadi nombor satu dalam senarai keutamaan. Alasan bahawa Malaysia memerlukan sistem dwi-pendidikan kerana sistem pendidikan Cina lebih tinggi daripada sistem pendidikan negara, walaupun hubungan kaum perlu dikorbankan, tidak demi kepentingan negara.

Orang Cina mengatakan Singapura jauh lebih baik daripada Malaysia. Dalam hal ini, Malaysia harus mengikuti Singapura dan tidak menaruh perhatian kepada aktivis pendidikan Cina yang ingin mengasingkan kaum. Malaysia sepatutnya melakukan apa yang dilakukan oleh Lee Kuan Yew yang membawa Singapura ke pentas dunia. Mereka mengatakan sistem pendidikan Malaysia teruk. Apa yang anda harapkan ketika kami masih mempraktikkan apa negara-negara lain seperti AS dan Singapura lepaskan lebih daripada 50 tahun yang lalu?

Sudah tentu, DAP mahu sistem pendidikan sekarang dapat dikekalkan. Ini kerana sistem ini membiak perkauman dan DAP berkembang maju dengan perkauman. Sekiranya anda membuang perkauman maka DAP tidak lagi mempunyai platform untuk berdiri. Parti-parti bukan Melayu yang lain di Barisan Nasional juga takut bercakap terhadap sistem sekarang ini, kerana DAP akan melabel mereka sebagai pengkhianat kepada bangsa Cina. Jadi, mereka juga memainkan ‘kad’ pengasingan yang sama dengan usaha yang lemah untuk mengalahkan DAP dalam permainan mereka sendiri. Dan di sini terdapat masalah. Parti-parti seperti MCA, Gerakan, dan sebagainya, cuba menjadi lebih Cina daripada DAP dengan juga bermain ‘kad’ sekolah Cina dan ‘kad’ pendidikan Cina.

DAP dan aktivis pendidikan Cina akan terus berhujah bahawa pendidikan bahasa ibunda adalah hak perlembagaan mereka. Dalam hal ini orang Melayu juga boleh berhujah bahawa sistem pendidikan madrasah ala Pakistan dan Afghanistan juga hak perlembagaan mereka. Tetapi jika kerajaan membenarkan ‘hak konstitusional’ orang Melayu dengan pendidikan Islam yang ‘betul’, orang bukan Melayu akan menjerit bahawa kerajaan membiak ekstremisme dan membenarkan ‘Talibanisation’ Malaysia. Tetapi ia boleh diterima untuk membiak ekstrimisme dan Taliban Cina dalam sistem pendidikan yang dipisahkan dari segi perkauman.

Malaysia sepatutnya berhenti menggunakan sistem pendidikan sebagai cara ‘membeli undi’. Tragedi ’13 Mei’ yang pertama pada tahun 1969 adalah kerana jurang ekonomi. ’13 Mei’ akan datang adalah kerana ‘perbezaan’ jenis sekolah. Dan sementara ’13 Mei pertama’ diselesaikan melalui Dasar Ekonomi Baru, ’13 Mei’ yang seterusnya tidak dapat diselesaikan sehingga Malaysia mengamalkan sistem sekolah tunggal. Dan sementara ’13 Mei’ pertama adalah disebabkan oleh perbezaan jurang ekonomi, ’13 Mei’ akan datang adalah kerana eksploitasi politik terhadap pendidikan dan dasar pemisahan.

Malaysia Today

PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal Malaysia’s Dual-Education System Is A Racial Time-Bomb. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak azmykelanajaya.com mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak azmykelanajaya.com berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.


 
Top