Menu


Jadi, jika Umno atau kerajaan menggunakan pendidikan Cina dan sekolah Cina sebagai rasuah atau dedak untuk membeli undi Cina, dan jika orang Cina tidak mengundi Barisan Nasional yang dipimpin oleh Umno, maka mengapa terus menyuap orang Cina dengan pendidikan Cina ini dan Dedak Sekolah Cina? Anda merasuah seseorang untuk mendapatkan sesuatu. Jika anda tidak mendapat apa yang anda inginkan maka mengapa terus dengan rasuah?
Kebanyakan salah faham berlaku apabila terdapat gangguan komunikasi atau kurangnya komunikasi. Ada kalanya satu pihak, atau kedua-dua pihak, enggan melihat pandangan orang lain atau berpura-pura tidak memahami pandangan orang lain. Kemudian ada orang-orang yang menimbulkan tuduhan perkauman untuk mengalahkan orang lain dalam perdebatan. Tuduhan perkauman sangat berkesan dan biasanya menyebabkan pihak lain akan mengalah.
Umpama terdapat dua ‘lembu suci’ di Malaysia. Satunya adalah sekolah Cina / pendidikan sebagai ‘lembu suci’ dan yang satu lagi adalah Islam/Syariah. Sekiranya anda mengkritik atau menyerang sekolah Cina atau pendidikan Cina, mereka akan menggelarkan anda sebagai anti-Cina dan jika anda mengkritik atau menyerang Islam atau Syariah mereka akan memanggil anda sebagai anti-Islam. Oleh itu, kebanyakannya tidak mahu menyentuh isu ini dengan menjarakkan diri daripadanya.

Orang bukan Islam, khususnya orang Cina DAP, menentang Syariah, khususnya undang-undang dalam Syariah yang menyentuh jenayah dan hukumannya. Orang Cina DAP tidak menyembunyikan bangkangan mereka terhadap Syariah dan sangat terbuka mengenainya.


Undang-undang Syariah dan sistem dwi perundangan telah lama wujud sejak sebelum Merdeka pada tahun 1957
Apa yang dilihat Cina DAP sebagai keterbukaan dilihat oleh orang Islam sebagai keangkuhan. Orang Cina DAP begitu sombong bahawa mereka tidak lagi menyembunyikan bangkangan mereka terhadap Syariah dan berani untuk secara terbuka menentangnya. Hakikat bahawa DAP secara unilateral menutup Pakatan Rakyat dan membentuk Pakatan Harapan supaya PAS boleh dihukum kerana membentangkan Rang Undang-Undang Persendirian Pindaan Syariah di Parlimen yang menunjukkan tentangan terbuka DAP kepada Syariah.

Orang Cina DAP dan kebanyakan bukan Islam berhujah bahawa Rang Undang-undang Persendirian Pindaan Syariah melanggar Perlembagaan Persekutuan Malaysia dan itulah sebab mereka menentangnya. Mereka juga berhujah bahawa Malaysia tidak boleh mempunyai dua set undang-undang atau dua sistem kehakiman. Mereka menambah bahawa mereka takut bukan Islam pada ketika ini akan tertakluk kepada undang-undang Islam.

Semua tiga hujah ditolak oleh umat Islam. Pertama sekali, menurut pemahaman umat Islam, Syariah tidak mempunyai kaitan dengan sistem kehakiman tetapi mengenai agama. Dan bukan Islam tidak boleh mengajar orang Islam bagaimana untuk mengamalkan Islam. Kedua, Malaysia sentiasa mempunyai sistem Syariah dan dwi sistem kehakiman sejak lama sebelum Merdeka lagi. Apabila orang bukan Melayu memohon kewarganegaraan Malaya pada tahun 1957, Syariah telah pun wujud. Jadi kenapa sekarang selepas 60 tahun orang bukan Melayu tiba-tiba menentang Syariah?


MCA memberitahu Umno satu-satunya cara untuk membeli undi Cina adalah dengan membenarkan mereka wujudkan pendidikan Cina dan sekolah Cina
Apabila orang Melayu dan bukan Melayu, atau orang Islam dan bukan Islam, memahami bahwa isu ini dari dua dimensi yang berbeza pasti tiada persetujuan boleh dicapai. Umat Islam melihat isu ini bagaimana orang bukan Islam mengganggu urusan Islam dan melanggar bagaimana asasnya Malaya dibentuk. Apabila orang bukan Melayu diminta menjadi warganegara pada tahun 1957, Syariah sudah ada dan itulah syarat untuk mereka diberi kewarganegaraan: untuk menerima Islam sebagai agama Persekutuan. Jadi mengapa menentang Shariah sekarang? Jika mereka tidak dapat menerima Syariah atau dwi sistem kehakiman maka mereka sepatutnya meninggalkan negara ini pada tahun 1957 dan tidak meminta menjadi warganegara Malaya.

Itulah hujah yang sangat mudah yang dimiliki oleh orang Melayu atau Muslim, yang bukan orang Melayu atau bukan Islam, sudah tentu menyerang. Tetapi jika orang bukan Islam tinggal di Arab Saudi, atau bahkan di Brunei, mereka perlu menerima dan mematuhi undang-undang tempatan. Bolehkah umat Islam di UK, Australia, atau mana-mana negara ‘Kristian’, menyembelih lembu dan kambing di hadapan rumah mereka pada Hari Raya Korban? Itulah salah satu amalan dalam Islam (sama seperti Hindu yang membawa Kavadi) tetapi undang-undang tempatan tidak membenarkannya. Jadi umat Islam terpaksa meninggalkan amalan Islam dan mematuhi undang-undang tempatan.

Isu pendidikan Cina dan sekolah Cina adalah sama. Orang Cina melihatnya sebagai hak mereka. Orang Melayu melihatnya sebagai suatu keistimewaan. Hak milik anda dan tidak boleh diambil. Keistimewaan bukan milik anda dan boleh diambil balik. Sebagai contoh, pasport bukanlah hak tetapi keistimewaan dan pasport anda boleh diambil dari anda jika anda menyalahgunakannya.


MCA berkata jika kerajaan menutup sekolah Cina dan mengharamkan pendidikan Cina, Cina akan mengundi pembangkang
Orang Cina tidak mempunyai hak untuk pendidikan Cina dan sekolah Cina. Tetapi kerajaan yang dipimpin Umno membenarkan pendidikan Cina dan sekolah-sekolah Cina mereka dengan alasan politik. Rakan kongsi Cina dalam pakatan pemerintah memberitahu Umno bahawa satu-satunya cara kaum Cina akan menyokong kerajaan adalah dengan membenarkan pendidikan Cina dan sekolah Cina mereka. Jika tidak, mereka tidak akan menyokong kerajaan dan akan mengundi pembangkang.

Orang Melayu sebaliknya juga telah diberitahu bahawa Umno dengan bersendirian tidak akan dapat membentuk kerajaan. Mereka memerlukan rakan-rakan bukan Umno yang lain dalam gabungan pemerintah untuk membentuk kerajaan sebab Umno hanya boleh memenangi separuh undi dan kerusi manakala separuh lagi harus datang dari rakan-rakan bukan Umno.

Orang Melayu cukup pandai memahami perkara ini walaupun lebih ‘rendah’ pendidikan sekolah bukan-Cina yang mereka terima. Umno memerlukan beberapa bentuk perkongsian kuasa untuk kekal berkuasa dan satu-satunya cara parti-parti bukan Umno perlu memenangi undi dan kerusi yang cukup untuk digunakan oleh Umno dengan memberikan pendidikan Cina dan sekolah Cina mereka ke Cina.


Orang Melayu percaya bahawa pendidikan Cina dan sekolah Cina membiak perkauman dan Cina sombong yang tidak lagi menghormati orang Melayu dan Islam
Jadi, pertama sekali, orang Melayu tidak melihat pendidikan Cina dan sekolah Cina sebagai hak tetapi satu keistimewaan. Dan keistimewaan bukan milik anda dan boleh diambil. Kedua, orang Melayu melihat pendidikan Cina dan sekolah Cina sebagai sistem dedak untuk membeli undi Cina. Ya, orang Cina, juga makan dedak dan anda perlu memberi makan mereka dedak untuk mendapatkan undi mereka. Dan itulah sebenarnya pendidikan Cina dan sekolah-sekolah Cina, rasuah untuk membeli undi Cina.

Jadi, jika Umno atau kerajaan menggunakan pendidikan Cina dan sekolah Cina sebagai rasuah atau dedak untuk membeli undi Cina, dan jika orang Cina tidak mengundi Barisan Nasional yang dipimpin oleh Umno, maka mengapa terus menyuap orang Cina dengan pendidikan Cina ini dan Dedak Sekolah Cina? Anda merasuah seseorang untuk mendapatkan sesuatu. Jika anda tidak mendapat apa yang anda inginkan maka mengapa terus dengan rasuah?

Orang Cina DAP mengatakan bahawa orang Melayu luar bandar bodoh. Anda boleh pergi ke YouTube untuk melihat ucapan ini. Mereka mengatakan bahawa Umno menyuap orang Melayu dan itulah sebabnya orang Melayu mengundi Umno. Itu mungkin benar tetapi sekurang-kurangnya orang Melayu cukup jujur untuk memberikan undi setelah menerima rasuah. Orang Cina mengambil rasuah mereka dan masih tidak mengundi kerajaan dan kemudian melalak bahawa ia bukan rasuah tetapi hak keistimewaan. Itu menampakkan Melayu sebagai ‘penjahat yang jujur’ dan orang Cina ‘penjahat yang tidak jujur’.

Lebih penting lagi, selepas 60 tahun Merdeka masih ramai orang Cina yang tidak boleh berbahasa Malaysia. Mereka melalak mereka adalah rakyat Malaysia dan meminta layanan yang sama rata dan menuntut supaya DEB, Perkara 153, keistimewaan Bumiputera, dan sebagainya ditamatkan. Walau bagaimanapun, mereka berkelakuan seperti mereka baru berhijrah dari China semalam. Dan orang Melayu percaya ini adalah kerana pendidikan Cina dan sistem sekolah Cina yang membiakkan perkauman dan Cina yang sombong.
Baca juga:

The Chinese Get What They Deserve
Malaysia’s Dual-Education System Is A Racial Time-Bomb


Malaysia Today


PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal Chinese Schools: Dedak To Buy Chinese Votes. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak azmykelanajaya.com mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak azmykelanajaya.com berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.


 
Top