Menu

Tuan Ibrahim dilaporkan berada dalam keadaan kewangan yang teruk akibat gagal dalam urusniaga tanah di Pahang dan dia berada di bawah tekanan yang amat kuat untuk mendapatkan beberapa juta ringgit bagi menyelesaikan masalahnya. Terdapat juga dakwaan penipuan jadi ini adalah lebih daripada sekadar urus niaga komersil yang gagal tetapi melibatkan juga kes jenayah.
Dua minggu yang lalu, Malaysia Today menerbitkan cerita bertajuk ‘DAP Mole Named Timmy Say Planted In PAS’ (BACA DI SINI).

Dalam artikel tersebut kami mendedahkan bahawa DAP telah mewujudkan dalang di dalam PAS dengan nama Timmy Say dan bahawa dia adalah ‘penjaga’ kepada Timbalan Presiden parti, Tuan Ibrahim Tuan Man. Inilah yang kami katakan dalam kisah itu dua minggu lalu:

Timmy Say adalah ‘penjaga’ kepada Tuan Ibrahim. Beliau menyediakan kenyataan Tuan Ibrahim, menulis artikel Tuan Ibrahim, menghantar mesej dengan menggunakan nama Tuan Ibrahim, menguruskan Facebook, WhatsApp dan sebagainya, melakukan semua penyelidikan dan memberi maklum balas kepada Tuan Ibrahim, dan banyak lagi. Dia secara hakikatnya menguruskan Tuan Ibrahim seolah mengunyah makanan bagi pihak Tuan Ibrahim.

Dan Timmy Say memastikan bahawa semua yang dikatakan Tuan Ibrahim (yang sebenarnya dikata oleh Timmy Say) bertentangan dengan apa yang dikatakan Hadi supaya kesannya dapat dicipta bahawa Hadi dan Tuan Ibrahim tidak sehaluan.

Ketika ditanya apa yang sedang dilakukannya, Timmy Say menerangkan bahawa mereka hanya bermain ‘polis yang baik, polis yang jahat’. Hadi adalah ‘polis jahat’ manakala Tuan Ibrahim adalah ‘polis yang baik’. Ini adalah pelan kontigensi jika PAS perlu kembali ke Pakatan dan melakukan perjanjian dengan DAP. Jadi mereka tidak boleh membakar semua jambatan mereka dan perlu menyimpan sekurang-kurangnya satu pintu yang masih terbuka. Oleh itu, Tuan Ibrahim bercanggah dengan Hadi untuk menunjukkan bahawa DAP masih mempunyai rakan-rakan dalam PAS dan masih ada harapan untuk masa depan dan DAP tidak perlu menolak PAS sepenuhnya.


Timmy sedang mengatur dana daripada DAP untuk membantu Tuan Ibrahim keluar dari keadaan masalah kewangannya
Maklumat terkini yang diterima ialah Tuan Ibrahim telah mengadakan pakatan rahsia dengan Pakatan Harapan tanpa persetujuan atau pengetahuan Presiden parti Abdul Hadi Awang. PAS akan bertanding satu lawan satu dengan Barisan Nasional di kerusi negeri Kedah, Kelantan dan Terengganu manakala Pakatan Harapan akan bertanding satu lawan satu dengan Barisan Nasional di semua kerusi Parlimen. Ini akan memastikan pertandingan langsung di tiga negeri yang dikuasai Melayu

Pakatan Harapan tidak kisah jika PAS akhirnya memenangi Kedah, Kelantan dan Terengganu dan dapat membentuk kerajaan negeri di ketiga-tiga negeri tersebut. Apa yang Pakatan Harapan mahu hanyalah kerusi parlimen supaya dapat membentuk kerajaan persekutuan. DAP tahu bahawa walaupun Pakatan Harapan membentuk kerajaan negeri di Kedah, Kelantan dan Terengganu, DAP tidak mempunyai wakil di sana kerana ia akan menjadi PAN, PKR dan PPBM yang akan memenangi kerusi-kerusi tersebut.

DAP bersedia untuk membolehkan ketiga-tiga negeri Melayu yang majoritinya sehingga 97% pengundi Melayu berada di bawah PAS selagi Pakatan Harapan berkuasa di peringkat persekutuan. Bagi Pakatan Harapan untuk berarak ke Putrajaya, mereka memerlukan sekurang-kurangnya 112 kerusi parlimen (dan sebaik-baiknya 120 untuk selamat) dan dengan anggaran 54 kerusi yang dimiliki oleh DAP, itu bermakna DAP akan menjadi majoriti dengan baki 58 kerusi Parlimen Dimiliki oleh tiga rakan kongsi lain dalam Pakatan Harapan.DAP mahukan kerajaan persekutuan dan bersedia untuk memberi PAS negeri-negeri Melayu sebagai balasan untuk bertanding melawan dengan Barisan Nasional

Kesepakatan yang dibuat oleh Tuan Ibrahim dengan Pakatan Harapan bertentangan dengan strategi pemilihan parti untuk bertanding 140 dari 222 kerusi parlimen dalam pilihanraya umum dengan harapan ia dapat menang tidak kurang dari 112 kerusi dan membentuk kerajaan persekutuan yang akan datang. PAS telah mengumumkan perkara ini jika Tuan Ibrahim bersetuju bahawa PAS tidak akan bertanding di semua kerusi parlimen di Kedah, Kelantan dan Terengganu (ditambah dengan melepaskan kerusi parlimen yang dimenangi dalam pilihan raya umum sebelumnya) ini akan membuatnya bercanggah dengan keputusan parti itu.

Tuan Ibrahim dilaporkan berada dalam keadaan kewangan yang teruk akibat gagal dalam urusniaga tanah di Pahang dan dia berada di bawah tekanan yang amat kuat untuk mendapatkan beberapa juta ringgit bagi menyelesaikan masalahnya. Terdapat juga dakwaan penipuan jadi ini adalah lebih daripada sekadar urus niaga komersil yang gagal tetapi melibatkan juga kes jenayah.

Ini menjadikan Tuan Ibrahim sangat goyang dan melalui Timmy Say, DAP berjanji memberinya wang untuk membantu Tuan Ibrahim menyelesaikan masalahnya. Menurut sumber dalaman, Lim Kit Siang bersetuju untuk keluar dengan jumlah penuh bagi membantu Tuan Ibrahim jika gabungan PAS-Pakatan Harapan bertanding satu lawan satu menentang Barisan Nasional tertunai.Malaysia TodayPENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal Tuan Ibrahim Stabbing PAS In The Back. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak azmykelanajaya.com mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak azmykelanajaya.com berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.


 
Top