Menu

Kit Siang telah merengek menangis dan cuba meraih simpati dengan berpura-pura bahawa DAP adalah mangsa permainan kotor. Kit Siang berharap RoS akan membatalkan parti itu, yang akan menyelesaikan banyak masalah baginya. Walau bagaimanapun, implikasinya adalah bahawa kecuali jika DAP mematuhinya maka ia tidak akan mempunyai Setiausaha Agung yang sah untuk menandatangani Surat Watikah. Dan tanpa Surat Watikah, SPR tidak dapat mengiktiraf calon DAP sebagai calon parti dalam pilihan raya umum. RoS juga berkata pemilihan kedua semula mesti didasarkan pada senarai perwakilan yang berhak menghadiri dan mengundi di DAP CEC bertarikh 15 Disember 2012, yang melibatkan 2,576 perwakilan daripada 865 cawangan.
Hari ini, Pendaftar Pertubuhan (RoS) keluar dengan kenyataan akhbar, yang boleh anda baca di bawah. RoS berkata ia akan menghantar surat rasmi DAP tidak lama lagi dan kenyataan akhbar ini adalah sebagai tindak balas kepada banyak kenyataan yang telah dibuat oleh pemimpin DAP minggu lalu atau lebih.

Lim Kit Siang, Lim Guan Eng, dan banyak lagi mengatakan bahawa Umno cuba membatalkan pendaftaranDAP. RoS berkata ia tidak berniat untuk melakukannya (JPPM tidak berniat sama sekali untuk membatalkan Parti DAP) dan hakikatnya mengakui DAP sebagai parti yang sah (pihak JPPM menganggap bahawa Parti DAP sebagai sebuah parti yang sah di sisi undang- Undang).

Maka Kit Siang, Guan Eng dan semua pemimpin DAP lain yang memutar belit kenyataan bahawa Umno (atau RoS) berhasrat untuk membatalkan DAP adalah salah satu pembohongan besar. Ia bukan sahaja bertujuan untuk mengelirukan seluruh isu dan menjadikannya kelihatan seperti DAP adalah mangsa yang tidak bersalah dan malang tetapi juga sebagai cara untuk mendapatkan simpati. DAP berharap faktor simpati ini dapat membantu mereka mendapat sokongan 100% Cina dan undi Cina. Tetapi sekarang RoS telah mengesahkan bahawa tidak ada sesiapa yang cuba menjadikan DAP dibatalkan pendaftarannya – jadi semuanya dalam fikiran pemimpin DAP yang menjadi mangsa propaganda mereka sendiri.20 anggota CEC DAP yang dipilih pada Disember 2012 adalah dipilih dalam pemilihan parti yang palsu

Hakikatnya adalah, yang diterangkan oleh RoS, ahli DAP sendiri mengadu bahawa pemilihan parti pada bulan Disember 2012 adalah suatu penipuan. Jadi RoS hanya bertindak atas aduan ahli DAP dan untuk melindungi kepentingan anggota DAP sendiri – yang sebenarnya merupakan mangsa sebenar di sini. Anda boleh membaca butir-butir dalam artikel ini: Kit Siang Is Cheating The Chinese, Again.. Apa yang dikatakan dalam artikel itu ialah:

20 ahli semasa CEC DAP adalah haram kerana AGM pada Disember 2012 adalah haram. Jadi itu bermakna pelantikan Setiausaha Agung juga adalah haram dan apa pun yang beliau tandatangan, termasuk Surat Watikah, adalah haram. Semua yang perlu dilakukan oleh DAP adalah untuk mengadakan pemilihan parti sekali lagi. Jemput 2,576 perwakilan yang layak untuk menghadiri mesyuarat tersebut. Jangan menghalang 753 calon yang layak menghadiri mesyuarat itu. Jangan biarkan 547 pengundi hantu menghadiri mesyuarat dan mengundi. Apa yang begitu sukar dengan perkara itu? Mengapa DAP tidak boleh melakukan perkara yang mudah seperti itu?

Daripada menangani perkara tersebut, Kit Siang bermain dramanya dengan mengatakan dia akan mempertimbangkan untuk bersara daripada politik jika beliau menghalang DAP daripada menjadi terbatal pada pilihan raya umum akan datang. “Sekiranya persaraan politik saya adalah keadaan terakhir konspirasi Umno / BN untuk membatalkan DAP, katakanlah, dan saya akan memberi pertimbangan,” kata Kit Siang.

Faktanya adalah Kit Siang berharap dan berdoa agar RoS akan membatalkan DAP. Itu akan menyelesaikan banyak masalah baginya. Tetapi RoS tidak merancang untuk melakukannya. Mereka hanya mahu DAP menangani kesahihan pemilihan parti bulan Disember 2012 dan pemilihan semula September 2013 yang menyalahi undang-undang dengan mengadakan pemilihan semula kali kedua.

Walaupun DAP masih enggan berbuat demikian, RoS tidak mengatakan bahawa mereka akan membatalkan DAP. Paling tidak, 20 anggota CEC DAP tidak akan diiktiraf. Dan pemilihan semula kali kedua akan membolehkan 20 anggota CEC diiktiraf (bagi membolehkan para perwakilan memilih 20 orang ahli CEC yang sah dan diiktiraf).

RoS menjelaskan, “Ini amat penting di sisi undang-undang memandangkan pelantikan bagi jawatan utama parti mempunyai peranan yang penting sebagai wakil parti yang mempunyai autoriti untuk menandatangani watikah pelantikan calon untuk mewakili parti dalam pilihanraya yang diiktiraf oleh Suruhanjaya Pilihanraya.”

Ringkasnya, jika pemilihan semula kali kedua tidak diadakan, maka 20 anggota CEC tidak akan sah dan oleh itu mereka tidak boleh dilantik memegang jawatan parti. Dan salah satu jawatan parti yang penting adalah Setiausaha Agung. Setiausaha Agung perlu menandatangani Surat Watikah semasa pilihan raya umum dan tanpa Surat Watikah ini Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak akan mengiktiraf calon DAP sebagai calon parti.Penipuan pemilihan parti adalah untuk memastikan bapa dan anaknya Lim mendapat kedudukan teratas dan musuh mereka dapat ditolak ke kedudukan bawah 20

Oleh itu, sekiranya DAP mahu meletakkan mana-mana calon rasmi dalam pilihan raya umum akan datang, ia perlu menjadikan Setiausaha Agung sah di sisi undang-undang dengan terlebih dahulu menjadikan 20 anggota CEC adalah sah dan ini hanya boleh dilakukan sekiranya pemilihan parti itu juga sah.

DAP sepatutnya melakukan ini sebaik sahaja RoS memaklumkan kepada mereka untuk melakukannya. Walau bagaimanapun, mereka cuba menghalangnya dengan mengadakan pemilihan parti baru pada bulan September 2013 berdasarkan senarai ahli baru dan bukannya mengadakan pemilihan semula berdasarkan senarai perwakilan yang mempunyai hak untuk menghadiri dan mengundi pada pilihan raya 15 Disember 2012 yang akan melibatkan 2,576 perwakilan daripada 865 cawangan.

Kit Siang berharap dengan tidak mematuhinya maka RoS tidak mempunyai pilihan selain untuk membatalkan pendaftaran parti itu. Itu akan menyelesaikan masalah Kit Siang kerana dia boleh membentuk parti baru dan membersihkan musuh-musuhnya dengan parti baru serta tidak membenarkan mereka menyertai parti itu. Walau bagaimanapun, sekarang ini telah menjadi masalah kerana RoS tidak mahu membatalkan pendaftaran DAP tetapi mahu mereka hanya membuat pemilihan kedua semula.

Bola kini berada di kaki mereka. Terserah kepada DAP apa yang mereka mahu lakukan seterusnya. Mereka boleh melakukan apa sahaja jika mereka mahu tetapi tidak ada Setiausaha Agung untuk menandatangani Surat Watikah dalam pilihan raya umum akan datang. Atau mereka boleh mengadakan pemilihan kedua semula untuk menjadikan sah di sisi undang-undang.

Mari kita lihat apa yang akan dilakukan Liew Chin Tong sekarang. Beliau memulakan perkara ini dengan menyerang Umno semasa Hari Raya apabila dia sepatutnya memerhatikan dan menghormati tempoh perdamaian dan muhibah itu. Kebiadapan Chin Tong menarik perhatian Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad yang memberitahu beliau supaya melihat sendiri partinya sendiri mengenai pemilihan parti yang haram mereka daripada bimbang tentang Umno.

Selepas itu ramai pemimpin DAP yang lain masuk campur tangan dan mula membuat pelbagai kenyataan yang menuduh Umno berada di belakang langkah untuk membatalkan DAP. Itu meninggalkan RoS dengan sedikit pilihan tetapi untuk memaklumkan kepada orang ramai tentang situasi sebenar. Dan keadaan sebenar ialah DAP tidak dibatalkan pendaftaran tetapi ia mesti mengadakan pemilihan kedua semula untuk membetulkan kesahihan pemilihan 2012 dan pemilihan semula 2013.KENYATAAN MEDIA YBHG. DATO’ MOHAMMAD RAZIN BIN ABDULLAH, PENDAFTAR PERTUBUHAN MALAYSIA MENGENAI STATUS PEMILIHAN SEMULA CEC PARTI DAP

Saya merujuk kepada kenyataan-kenyataan yang diberikan oleh beberapa orang pemimpin DAP mengenai status pemilihan semula Jawatankuasa Tertinggi Pusat (CEC) DAP yang telah diadakan pada 29 September 2013 dan juga kenyataan yang telah diberikan oleh YAB Timbalan Perdana Menteri, merangkap Menteri Dalam Negeri pada 3 Julai 2017, yang menyebut bahawa beliau akan mengadakan pertemuan dengan Pendaftar Pertubuhan berhubung dengan isu yang dibangkitkan tersebut.

Dalam hal ini, saya telah mengadakan perjumpaan dan perbincangan dengan YAB Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Dalam Negeri dan beliau telah menyarankan supaya apa juga tindakan yang diambil oleh pihak Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (JPPM), hendaklah berlandaskan kepada Akta Pertubuhan 1966 dan perlembagaan Parti DAP itu sendiri.

Ingin ditegaskan di sini bahawa pihak JPPM menganggap bahawa Parti DAP sebagai sebuah parti yang sah di sisi undang-undang dan setakat ini pihak JPPM tidak berniat sama sekali untuk membatalkan Parti DAP. Bersabit dengan aduan-aduan yang dibuat oleh ahli-ahli DAP sendiri yang tidak berpuas hati dengan kepincangan terhadap proses-proses pemilihan semula CEC DAP yang dijalankan pada 29 September 2013, pihak JPPM berpendirian bahawa pelantikan anggota CEC serta pemegang jawatan utama melalui pemilihan semula ini, adalah tidak sah dari segi undang-undang. Pemilihan semula yang diadakan tersebut sepatutnya berdasarkan kepada senarai nama perwakilan yang berhak hadir dan mengundi pada pemilihan CEC DAP bertarikh 15hb Disember 2012 iaitu yang melibatkan seramai 2576 perwakilan dari 865 buah cawangan.

Justeru, JPPM mengambil pendirian supaya pihak Parti DAP perlu mengadakan sekali lagi pemilihan semula CEC yang baharu yang sah dan telus bagi membolehkan para perwakilan memilih 20 orang anggota CEC yang sah dan diiktiraf. Hanya anggota CEC yang sah dan diiktiraf sahaja boleh melantik pemegang jawatan utama yang sah dan diiktiraf mengikut Akta Pertubuhan 1966 dan Perlembagaan Parti DAP. Ini amat penting di sisi undang-undang memandangkan pelantikan bagi jawatan utama parti mempunyai peranan yang penting sebagai wakil parti yang mempunyai autoriti untuk menandatangani watikah pelantikan calon untuk mewakili parti dalam pilihanraya yang diiktiraf oleh Suruhanjaya Pilihanraya.

Sehubungan dengan itu, JPPM ingin menegaskan bahawa arahan akan dikeluarkan kepada pihak DAP supaya mengadakan pemilihan semula CEC yang baharu untuk memilih 20 orang anggota yang sah, berpandukan kepada Akta Pertubuhan 1966 dan Perlembagaan Parti DAP untuk membolehkan pemilihan ini diiktiraf oleh JPPM.

Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (JPPM)

Kementerian Dalam Negeri

7 Julai 2017

Malaysia Today

PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal DAP Leaders Pay For Their Arrogance. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak azmykelanajaya.com mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak azmykelanajaya.com berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.


 
Top