Menu


Zaman ini penuh dengan kegilaan, jika para Nabi masih hidup tentunya mereka akan ‘letak jawatan’ kata seorang pensyarah pada satu majlis yang diadakan di sebuah gereja Methodist di ibu negara pada Sabtu lepas.

Kenyataan itu dibuat oleh Dr Maszlee Malik salah seorang pensyarah daripada Universiti Islam Antarabangsa Malaysia yang hadir sebagai responden kepada pembentangan pada forum yang bertajuk ‘Deceitful? Distracting? Or Dedicated? Evangelicals and Current Controversies in Malaysia’.

“I believe that people of the past, even the Prophets, even the Saints, if they live now, they will give up their professions.” Dr Maszlee Malik yang juga merupakan aktivis IKRAM dan Felo Kanan IDEAS, menyatakan perkara demikian bagi merujuk kepayahan yang dihadapi pada zaman sekarang, sehinggakan para nabi dan wali tidak sanggup untuk terus memegang jawatan mereka, dan meletakkan jawatan.

Katanya lagi norma-norma kini seolah-olah memaksa kita untuk bersetuju dengan pandangan yang kita anggap salah, kerana jika tidak, kita pula akan dipandang serong dan dipersalahkan.

Isu yang menjadi fokus kepada perbincangan forum tersebut ialah berkenaan hak kebebasan beragama dan cubaan untuk memperjelaskan salah faham berkenaan dengan kontroversi evangelikalisme yang melanda negara.

Forum yang berakhir pada pukul 5 petang itu menyaksikan kehadiran Pastor Sivin Kit (moderator program), Rev Dr Hwa Yung, Eugene Yap, Prof Madya Dr Helen Ting Mu Hung (IKMAS- Universiti Kebangsaan Malaysia) dan Tan Kong Beng daripada Persekutuan Kristian Malaysia.

-Menara

Aakj: Kadang manusia tidak boleh dinilai dengan sekeping kertas tamat belajar yang mereka miliki untuk mengukur tahap kecerdikan.

Kadang manusia yang dilabelkan cerdik akan nampak begitu bodoh apabila cuba "bergurau" tak kena pada contoh yang diberikan.

Jangan samakan Nabi dengan ujian yang tidak sampai pun dengan hujung kuku di zaman ini berbanding dengan ancaman maut dari pengikut sendiri di zaman mereka.

Otak kalau dah benak, Quran dan Hadis hanya mampu membaca terjemahan dan bukannya tafsiran apa yang sebenarnya dikehendaki oleh Allah swt. Wallahhualam


 
Top