MenuKALAU sesiapa menyusur secara dekat dakwaan Jabatan Kehakiman (DoJ) Amerika Syarikat kali kedua terhadap ‘isu IMDB’, mereka pasti terhidu ada sesuatu yang tidak kena.

Tiada bukti sahih, tiada pendakwaan mahkamah dan tiada aset di­rampas. Bahkan, Ja­batan Peguam Ne­gara pun tidak pernah menerima permintaan mendapatkan maklumat daripada DoJ.

Itu fakta sebagai jawapan terhadap dakwaan pertama kali DoJ pada Julai tahun lalu. Ia tidak berjaya dan mahu dicuba lagi kali kedua 15 Jun lalu untuk bikin gempak menjelang beberapa bulan lagi Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

Dan ramai ter­sentak apabila ba­ru-baru ini pula pengendali Malay­sia Today, Raja Pet­ra Kamaruddin mendedahkan perihal Ketua Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada) Parti Pri­bumi Bersatu Malaysia (PPBM), Syed Saddiq Syed Abdul Rahman terhadap tiga exco­nya.

Dikatakan dia te­lah memberitahu kepada Exco-exco berkenaan bahawa Tun Daim Zainuddin membelanjakan puluhan juta ri­nggit untuk menjayakan se­rangan DoJ terhadap IMDB. Dikatakan sejumlah wang telah dibayar kepada Yayasan Clinton di Amerika Syarikat untuk tujuan itu.

Tiga Exco Armada yang dimaksudkan itu ialah Muhammad Hafiz Azhar, Mohamad Taufik Abbas serta Abd. Wahazir Abd. Wahab.

Muhammad Hafiz sebelum ini mendesak Pe­nge­rusi PPBM, Tun Dr. Mahathir Mohamad dan Presi­dennya, Tan Sri Mu­hyiddin Yassin membersihkan namanya daripada skandal yang se­ring dipalit terhadap mereka.

Dakwanya, Dr. Mahathir selaku Pengerusi PPBM dipalit de­ngan skandal ke­­kayaan anak-anaknya manakala Mu­hyiddin pula didakwa mem­pu­nyai skandal de­ngan isteri orang, Nika Gee Siew Yee.

Kalau diikuti ren­­tetan pendedahan Raja Petra sehinggalah Syed Saddiq membuat sidang akhbar pula mendakwa tiga Exconya ada hubu­ngan dengan Raja Petra, agak jelas ketua Armada itu seperti sudah gelabah.

Barangkali benar dakwaan Raja Petra bahawa Dr. Mahathir melakukan kesilapan kerana melibatkan budak mentah seperti Syed Saddiq dalam peranca­ngan sulit bersama Daim tentang saman sivil DoJ.

- UM


 
Top