Menu

Kit Siang adalah pakar U-turn. Cina ini tidak mempunyai rasa malu. Dia boleh berbuih mulut dan mengutuk semua orang selama 20 atau 30 tahun tetapi apabila dia merasakan dia boleh menggunakan mereka dia akan memeluk mereka dan mencium mereka dan memanggil mereka pejuang. Cina Malaysia sepatutnya berasa malu mereka mempunyai pemimpin seperti Kit Siang. Hanya kerana seorang lelaki Cina ini maka buruk nama baik jutaan orang Cina di Malaysia. Mereka kini dilihat sebagai orang yang tidak mempunyai prinsip.
Apabila Presiden Donald Trump memecat Pengarah FBI, James Comey, semua orang yang melawan nya dan yang telah mendesak untuk memecatnya melakukan pusingan 180 darjah dan kini penyokongnya (lihat laporan Fox News 10 Mei 2017 di bawah). Ini adalah sama apabila Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak memecat Peguam Negara Abdul Gani Patail pada bulan Julai 2015. Orang-orang yang menuntut pemecatannya selama 17 tahun tiba-tiba melakukan pusingan U dan mula mencium tangan Gani.

Gani adalah pegawai pendakwa dalam kes perbicaraan Rasuah/Liwat 1 Anwar Ibrahim pada tahun 1998 dan merupakan Peguam Negara semasa perbicaraan Anwar ‘Liwat 2’ sepuluh tahun kemudian pada tahun 2008. Dalam ketiga-tiga kes pembangkang menuduh Gani memalsukan bukti dan menjalankan perbicaraan palsu . Dan dalam semua tiga percubaan Anwar didapati bersalah dan menerima hukuman penjara (lihat Mac 2010 laporan Human Rights Watch-23 di bawah).Gani Patail: lelaki yang paling dibenci di Malaysia dan kini menjadi ‘darling’ pembangkang
Sehingga hari ini pembangkang masih menegaskan bahawa Anwar telah ‘diatur’ ke atas (ketiga-tiga kali) dan menjurus kepada ‘perbicaraan palsu’ dan bahawa dia tidak bersalah kerana rasuah dan liwat pada semua pertuduhan. Walau bagaimanapun, Anwar masih dalam penjara dan tidak layak untuk bertanding dalam pilihan raya umum akan datang pada 2018 – atau mungkin juga pilihan raya umum 2023 jika Anwar menjalani hukuman penuh dan tidak diberikan pengampunan.

Pendek kata, Anwar sudah menjadi terlalu tua untuk bertanding dalam pilihan raya umum pada masa dia layak bertanding dalam 2028. Dan ini bermakna Anwar tidak akan merasa untuk menjadi Perdana Menteri, seperti apa yang pembangkang katakan – atau berbohong. Dalam tiga pilihan raya umum dari sekarang, bermakna pada 2028, apabila Anwar layak untuk bertanding dalam pilihan raya umum, Anwar akan berumur 80 lebih dan siapa yang mahu seorang Perdana Menteri berusia 80 tahun? Malah China pun tidak lagi melantik pemimpin yang melebihi 80.

Dan ini semua kerana Gani Patail. Dan selama 17 tahun pembangkang telah menuntut ‘kepala Gani di pinggan perak’. Akhirnya, pada bulan Julai 2015, Najib lakukannya. Dia ‘potong kepala Gani dan meletakkannya di atas pinggan perak’. Dan bahawa hari yang sama pembangkang menjerit protes dan berkata bahawa Gani adalah mangsa ketidakadilan.Lim Kit Siang: Bangsa Cina yang paling oportunis dan tidak berprinsip di Malaysia dan kehinaan kepada semua Cina Malaysia
Hari ini pembangkang dan orang seperti Lim Kit Siang menyukai Gani. Walau bagaimanapun, sejak Gani dipecat pada bulan Julai 2015, apakah dia pernah melahirkan rasa kesal atas apa yang dia lakukan kepada Anwar? Adakah dia mengaku bahawa dia mengatur kes Anwar dengan bukti rekaan dan menjurus kepada tiga percubaan perbicaraan palsu terhadap Anwar? Adakah Gani mengakui bahawa beliau telah diminta oleh pihak berkuasa yang lebih tinggi untuk memastikan bahawa Anwar akan dihantar ke penjara (tiga kali) walaupun mereka terpaksa untuk mereka-reka keterangan atau mengatur perbicaraan itu?

Ketiadaan pengakuan ini bermakna Gani mengatakan bahawa Anwar bersalah kerana rasuah dan liwat dan Anwar bukan mangsa penipuan perbicaraan. Jadi Gani tidak perlu berkata apa-apa. Apa yang dia perlu lakukan adalahtidak perlu berkata apa-apa. Dan diam itu bererti Gani mengatakan Anwar bersalah ke atas semua tiga kali pertuduhan. Dan ini adalah ‘darling baru’ pembangkang, Abdul Gani Patail.Jadi, adakah Gani berkata Anwar adalah mangsa penipuan perbicaraan atau dia berkata Anwar adalah benar-benar bersalah meliwat begitu banyak kanak-kanak lelaki?
Sekarang anda boleh lihat mengapa Trump begitu kecewa? Apa yang dia kini sedang lalui betul-betul apa yang Najib telah lalui pada tahun 2015. Orang mahu ‘kepala’ FBI Pengarah James Comey ‘di pinggan perak’ – sama seperti mereka mahu ‘kepala’ Gani Patail pada ‘pinggan perak’. Dan apabila Trump melakukan apa yang mereka mahu, mereka melakukan pusingan U dan menunjukkan sokongan dan simpati terhadap Comey – sama seperti mereka melakukan pusingan U dan menunjukkan sokongan dan simpati terhadap Gani pada tahun 2015.

Pembangkang adalah sama di seluruh dunia. Mereka boleh kondem seseorang pada satu masa tetapi apabila mereka merasakan mereka boleh mengeksploitasi keadaan tertentu atau peristiwa mereka akan melakukan pusingan U dan mula menyokong orang yang sangat mereka kutuk selama beberapa dekad.

Lihat bagaimana mereka kini menyokong Anwar Ibrahim, Tun Dr Mahathir Mohamad, Muhyiddin Yassin, Mukhriz Mahathir, dan banyak lagi? Ini adalah orang yang mereka kata bahawa mereka akan gantungkan pada pokok yang paling tinggi jika pembangkang dapat berarak ke Putrajaya. Hari ini, ini adalah orang-orang yang akan ‘menyelamatkan Malaysia.

Dan Lim Kit Siang adalah pakar U-turn. Cina ini tidak mempunyai rasa malu. Dia boleh berbuih di mulut dan mengutuk semua orang ini selama 20 atau 30 tahun tetapi apabila dia merasakan dia boleh menggunakan mereka dia akan memeluk mereka dan mencium mereka dan memanggil mereka pejuang . Cina Malaysia sepatutnya berasa malu mereka mempunyai pemimpin seperti Kit Siang. Hanya kerana seorang lelaki Cina ini maka buruk nama baik jutaan orang Cina di Malaysia. Mereka kini dilihat sebagai orang yang tidak mempunyai prinsip.

Akhir ‘Charade of Justice’ pada Perbicaraan Anwar


(Human Rights Watch, 23 Mac 2010) – “Kerajaan harus tamatkan ketidakadilan dan menggugurkan pertuduhan terhadap Anwar,” kata Phil Robertson, timbalan pengarah Asia di Human Rights Watch. “Setiap langkah perjalanan, mahkamah telah menyekat peguam Anwar daripada menyediakan pembelaan yang menyeluruh.”

Keadaan seperti campur tangan kerajaan telah muncul dalam tempoh 20 bulan sejak pertuduhan pertama yang dilemparkan terhadap Anwar. Episod paling memalukan adalah penglibatan Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail, yang Mac 2009 memindahkan kes dari Mahkamah Sesyen ke Mahkamah Tinggi, menghadkan hak defendan untuk membuat rayuan beliau akan kehilangan kes itu. Pada masa yang Peguam Negara mengeluarkan perintah itu, beliau disiasat oleh agensi anti-rasuah di negara ini atas dakwaan bahawa beliau memalsukan bukti dalam kes liwat Anwar yang pertama, pada tahun 1998.

BACA LAGI DI SINI: https://www.hrw.org/news/2010/03/23/malaysia-end-charade-justice-anwar-trial

Pemecatan Comey Menyebabkan Dems Melakukan U-turn 180 darjah(Fox News, 10 Mei 2017) – Pemimpin Tertinggi Demokrat yang hanya beberapa bulan lalu menggesa Pengarah FBI James Comey dipecat kini mencela Presiden Trump kerana melakukan perkara itu.

Hanya minggu lepas, Hillary Clinton menyalahkan pengarah FBI kerana menyebabkan beliau hilang jawatan presiden dengan membuka semula siasatan terhadap pengendalian e-mel sulit beliau. Tetapi selepas Trump memecat Comey malam Selasa, bekas pengurus kempen Clinton menyebut langkah itu “menakutkan.”

“Zon Twilight,” Robby Mook menulis di Twitter. “Saya begitu kecewa seperti yang lainnya sahaja bagaimana siasatan e-mel telah dikendalikan. Tetapi ini mengejutkan saya. “

Hanya beberapa jam sebelum Comey telah tin, bekas pengerusi kempen Clinton John Podesta menulis dalam twitternya: “Rakyat Amerika semakin loya mendengar isu Jim Comey.”Kemudian, selepas Comey dipecat dia twit: “@realDonaldTrump Adakah anda tidak tahu anda sepatutnya menunggu sehingga malam Sabtu untuk takutkan orang ramai yang menyiasat kamu?”

Senat Ketua Minoriti Chuck Schumer, yang mendapat pra-pengumuman daripada presiden itu bahawa keputusan yang telah dibuat, menyatakan pemecatan Comey itu “satu kesilapan besar.”

“Pada awal petangnya Presiden Trump memanggil saya dan memberitahu saya dia telah memecat Pengarah Comey,” Schumer berkata kepada pemberita. “Saya memberitahu presiden, ‘Mr. Presiden anda membuat satu kesilapan besar. “

Ketua Minoriti Dewan Nancy Pelosi memberitahu CNN tahun lalu bahawa “Mungkin [Comey ini] bukan dalam bidang kerja yang betul.”

“Saya berfikir bahawa kita hanya perlu mendapatkan melalui pilihan raya ini dan hanya melihat apa yang mangsa di sepanjang jalan,” katanya.

Selepas Trump memecat Comey, California Demokrat mengambil pendirian yang jelas berbeza.“Pemecatan tiba-tiba Pengarah FBI oleh Presiden menimbulkan sangkaan paling buruk penyalahgunaan Cawangan Eksekutif,” kata Pelosi dalam kenyataannya.

Demokrat lain mengakui kenyataan mereka yang lalu tentang Comey dan melayakkan kritikan mereka terhadap pemecatannya adalah lebih kepada ‘masa’ daripada situasinya. Comey baru-baru ini mengakui bahawa biro itu sedang menyiasat penglibatan Rusia dalam pilihan raya, dan Demokrat mendakwa pemecatannya telah dilakukan untuk memintas siasatan itu.

“Keputusan Donald Trump untuk memecat beliau sekarang, di tengah-tengah siasatan terhadap rakan bersekutu Trump dan hubungan mereka di Rusia, adalah keterlaluan,” Senator Ron Wyden, D-Ore., Katanya. “Tidak perlu dipersoalkan lagi bahawa peguam khas bebas sepenuhnya mesti dilantik untuk mengetuai siasatan ini.”

Malaysia Today

PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal REMEMBER THE DAY GANI PATAIL WAS SACKED?. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak azmykelanajaya.com mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak azmykelanajaya.com berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.


 
Top