MenuBekas Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim memaklumkan bahawa keputusan Pas untuk memutuslan tahaluf siyasi atau kerjasama dengan PKR sememangnya sudah diduga.

Menurut beliau, ini adalah kerana pendirian parti Islam itu sejak beberapa tahun kebelakangan ini dilihat lebih mesra dengan Umno.

“Pas dilihat tidak lagi membangkang belanjawan yang memperkenal cukai barangan dan perkhidmatan (GST), kenaikkan harga minyak, gula malah turut tidak menyertai perhimpunan Bersih 5,” katanya menerusi teks ucapan yang dibacakan oleh Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar.

Anwar berkata demikian bagi menyampaikan amanat kepada perwakilan yang menghadiri Kongres Nasional Tahunan PKR ke-12 yang diadakan di Dewan Raja Muda Musa, Shah Alam semalam.

Dalam pada itu, beliau memaklumkan bahawa PKR sememangnya merasa kecewa dengan kenyataan yang menyelar pendirian parti ini serta turut mengelirukan rakyat khususnya berkaitan RUU355.

Menurut Anwar, Pas melakukan serangan kononnya parti ini menentang RUU355 dan media Ummo-BN juga turut mengecam Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail kerana kenyataan beliau yang menyokong hudud.

“Presiden telah menjelaskan dan saya ingin menegaskan dalam perkara RUU355, PKR menghormati hak Pas membentang, tetapi harus dibahaskan dan dirujuk ke Jawatankuasa Pilihan Parlimen.

“Mengenai hudud, yang tertera di dalam al-Quran harus diakui oleh semua Muslim,” katanya.

Bagaimanapun, Anwar berkata PKR tetap menghargai keprihatinan dan muafakat selama hampir dua dekad terjalin khususnya kepada allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, allahyarham Datuk Fadzil Noor dan allahyarham Yusuf Rawa.

Ujarnya, tumpuan PKR pada masa kini adalah untuk menerima kenyataan berhubung perkembangan terkini itu dan terus mengangkat keupayaan jemaah.

“Keputusan Pas ini adalah mengejutkan serta menghampakan banyak pihak.

“Namun PKR tidak perlu terus berhempas pulas dengan isu tersebut,” katanya.

- Utara News


 
Top