.... Video "Apa Dah Jadi Dengan Hakim Kita" | AAKJ“Apa dah jadi dengan hakim-hakim kita? Kes rasuah melibatkan wang dihukum dengan denda (dan pesalah) masih boleh untung.

“Hukuman tidak setimpal dengan jenayah itu. Mereka harus dihantar ke penjara,” tegas bekas hakim Mahkamah Rayuan Tan Sri Mohd Noor Abdullah.

Malah menurut bekas hakim ini lagi, hakim-hakim 'dilihat' mempunyai kecenderungan untuk mengambil pendirian yang begitu lembut di dalam menjatuhkan hukuman terhadap individu yang disabitkan dengan kesalahan rasuah.

“Hakim-hakim ‘lembut’ kerana masyarakat juga lebih lembut (bertolak ansur terhadap rasuah),” kata jelas Tan Sri Mohd Noor Abdullah kepada pemberita selepas menghadiri mesyuarat Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah (LPPR).

Sebelum ini beliau berkata denda yang dikenakan terhadap individu disabitkan dengan rasuah jauh lebih rendah daripada jumlah rasuah dilakukan.
“Apa dah jadi dengan hakim-hakim kita? Kes rasuah melibatkan wang dihukum dengan denda (dan pesalah) masih boleh untung.

Baca lagi dan video di SUMBER

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top