.... TRX: Terserlah Kecetekan Akal Pembangkang | AAKJ

Artikel The Star hari ini menyatakan bahawa pembinaan TRX Signature Tower telah mencapai 45 tingkat termasuk ruang bawah tanah dan bergerak dengan cepat ke arah tarikh pembukaannya (tahun depan) iaitu tahun 2018.

Walaupun pada mulanya ia dinyatakan bahawa ia akan menjadi 92 tingkat dan sedikit rendah daripada KLCC, terdapat khabar angin sebelum ini bahawa ketinggian sebenarnya adalah lebih tinggi daripada KLCC.

Walau bagaimanapun, bulan lepas bilangan tingkat dan ketinggian baru sahaja secara rasmi disemak semula.

Ia kini adalah 106 tingkat (termasuk ‘mahkotanya’ yang mempunyai ketinggian 12 tingkat) dengan ketinggian rasmi 452 meter - sama seperti KLCC.

Ia tidak mengejutkan bahawa ia kemudian akan terus disemak semula untuk menjadi lebih tinggi daripada KLCC - dengan itu menggantikan KLCC yang akan menjadi bangunan kedua tertinggi di Malaysia.

Ia juga diumumkan di sini bahawa tidak akan ada lagi jualan tanah TRX dalam tempoh dua hingga tiga tahun akan datang sehinggalah infrastruktur itu siap sepenuhnya.

Terdapat dua sebab untuk menyekat penjualan tanah yang tinggal di dalam pembangunan itu.

Pertama adalah untuk membolehkan akses yang cepat dan mudah untuk memudahkan pembinaan infrastruktur di dalam pembangunan itu, dan kedua ialah untuk meningkatkan nilai hartanah pada premium yang lebih tinggi kemudian.

Nampaknya seperti 1MDB/Kerajaan Malaysia tidak terdesak untuk menjual dan hanya akan menjual pada nilai yang lebih baik kemudian. Mereka masih memiliki majoriti tanah dalam kawasan 70 ekar itu.
Oleh itu, ia adalah sangat menarik untuk membaca laporan WSJ beberapa minggu lalu yang menyatakan projek TRX ini hanyalah perkara biasa.

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top