.... Karpal Cuba Tutup Penipuan Pemilihan parti DAP | AAKJEmpat tahun yang lalu, pada 17 April 2013, RoS menghantar surat kepada DAP tentang beberapa penyelewengan dalam Kongres dan pemilihan parti mereka pada 15 Disember 2012. DAP, bagaimanapun, tidak melakukan apa-apa dan Karpal sebenarnya mengancam untuk menyaman RoS jika mereka tidak meluluskan pemilihan parti dan pemegang jawatan dalam DAP. RoS mengesyaki mengenai perkara ini maka mereka memulakan langkah namun ia kelihatan seperti tiada apa yang akan berlaku. Gambaran yang diwujudkan adalah bahawa DAP dengan cara mereka atau berkompromi dengan RoS.
DAP: KISAH DISEBALIK TABIR
Pada 17 April 2013, Pendaftar Pertubuhan (RoS) menghantar surat kepada DAP (lihat di bawah) menegaskan beberapa isu yang memerlukan penjelasan. Surat ini adalah sebagai tindak balas kepada banyak aduan yang diterima RoS daripada ahli DAP mendakwa berlaku beberapa penyelewengan.

Isu pertama adalah berkaitan dengan pemegang jawatan yang dilantik oleh CEC pada malam Disember 2012. Pada 08:30 malam tersebut, sebaik sahaja nama-nama dari 20 pemenang telah diumumkan (dan pengumuman lebih daripada tiga jam lewat, untuk makluman anda ), perjumpaan 20 ahli CEC untuk dilantik memegang jawatan dalam parti.

Di antara 20 mereka tersebut adalah Vincent Wu Him Ven – yang kemudiannya digugurkan dan digantikan dengan Zairil Khir Johari. Oleh itu Vincent Wu tidak sepatutnya berada di dalam mesyuarat CEC dan sejak beliau berada di situ maka apa sahaja keputusan CEC buat adalah tidak sah.Pemilihan CEC DAP pada tahun 2012 adalah undian yang diaturkan dan penipuan dalam pemilihan
Menurut DAP, terdapat ralat dalam pengiraan undi dan ia sepatutnya Zairil bukannya Vincent yang menang. Vincent, bagaimanapun, memenangi tempat ke-6 manakala Zairil memenangi tempat ke-21. Jadi hujah yang kedengaran agak dibuat-buat. Bagaimanapun, sejak Vincent digugurkan dan digantikan dengan Zairil selepas mesyuarat CEC, yang bermakna mesyuarat CEC tidak sah dan mereka sepatutnya mengadakan semula mesyuarat CEC selepas ‘sedar’ tentang ‘kesilapan’.

Walau bagaimanapun, mereka tidak lakukan. Sepatutnya mereka mengadakan semula mesyuarat dan mengesahkan keputusan mesyuarat CEC sebelum ini, mereka meneruskan dengan keputusan mesyuarat CEC yang tidak sah itu yang membuat apa sahaja keputusan selepas itu menjadi tidak sah juga.

Hakikatnya adalah pemegang jawatan telah dilantik oleh CEC tidak sah. Oleh itu pemegang jawatan juga tidak sah. Pelantikan semua pemegang jawatan (seperti pengerusi kebangsaan, setiausaha agung, bendahari kebangsaan, Setiausaha Organisasi Kebangsaan, setiausaha publisiti kebangsaan, setiausaha antarabangsa, sehingga lima naib pengerusi kebangsaan, dan pelbagai jawatan timbalan) dilakukan oleh CEC yang tidak sah akan menjadikannya tidak sah juga.Bendahari kebangsaan parti Fong Kui Lun, timbalan pengerusi Tan Kok Wai, Pengerusi Karpal Singh, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng dan Penasihat Lim Kit Siang, pada mesyuarat telah memutuskan menolak arahan RoS untuk mengadakan pemilihan semula parti dan mengancam untuk menyaman
BACA LAGI DI SINI: DAP rejects RoS directive for fresh party polls

Itu adalah poin pertama yang dibangkitkan oleh RoS. DAP sepatutnya mengadakan satu lagi mesyuarat CEC untuk melantik semula semua pemegang jawatan tetapi mereka enggan. Oleh itu pemegang jawatan adalah haram dan semua keputusan yang mereka buat selepas itu juga tidak sah.

Perkara yang kedua yang dibangkitkan oleh RoS adalah mengenai notis bahawa DAP sepatutnya menghantar kepada cawangan sepuluh minggu lebih awal mengikut Perkara VIII, perkara 6 Perlembagaan DAP. Tambahan pula, 753 perwakilan yang layak untuk menghadiri Kongres tidak menerima notis dan tanpa surat-surat ini 753 telah dihalang daripada menghadiri Kongres dan dihalang daripada mengundi juga.

DAP kemudiannya diberikan masa sebulan untuk menjelaskan perkara ini dan respon terhadap dakwaan itu, yang mana mereka enggan.

DAP menangguhkan pengumuman 20 pemenang CEC selama lebih daripada tiga jam kerana mereka perlukan untuk membuat ‘pelarasan’. Mereka terpaksa memastikan bahawa enam pemenang utama ialah Lim Kit Siang, Lim Guan Eng, Karpal Singh, Chong Chieng Jen, Anthony Loke Siew Fook dan Vincent Wu Him Yen – sementara Teng Chang Khim, Nga Kor Ming, Chow Kon Yeow, Boo Cheng Hau dan Ngeh Koo Ham sepatutnya semua berada di bahagian sepuluh ke bawah. Selain itu, Tan Seng Giaw terpaksa dikeluarkan daripada senarai 20 pemenang, yang bermaksud dia mesti kalah.Tan Seng Giaw sepatutnya menang tempat teratas atas jadi mereka perlu untuk ‘membunuhnya’
Bagaimana dan kenapa ianya telah dilakukan telah dijelaskan di dalam artikel sebelumnya:

1. Kit Siang has to cheat for survival

2. Why Kit Siang killed Tan Seng Giaw

3. How Kit Siang cheated to stay in power in DAP

Selepas 20 pemenang CEC diumumkan, PAS menegaskan bahawa tidak satu daripada calon-calon Melayu yang bertanding telah menang. Jadi bagaimana DAP memanggil dirinya sebuah parti berbilang kaum? Pada dasarnya DAP adalah parti yang dikuasai oleh orang Cina. Malah Tok Guru Nik Aziz Nik Mat mendapati sukar untuk mempertahankan DAP dalam keadaan ini dan dia menyampaikan perkara ini kepada Karpal.

Kit Siang, Karpal, Guan Eng, Anthony Loke dan Vincent Wu kemudian mengadakan mesyuarat dan memutuskan bahawa DAP memerlukan sekurang-kurangnya satu ‘muka Melayu dalam 20 anggota CEC. Dan muka Melayu ini adalah Zairil Khir Johari walaupun dia tidak mempunyai setitik pun darah Melayu dalam dirinya. Tetapi itu bermakna satu orang perlu digugurkan untuk memberi laluan kepada Zairil. Dan ia telah memutuskan bahawa orang yang akan digugurkan dan digantikan dengan Zairil adalah Vincent Wu.Mereka perlukan muka Melayu jadi mereka tukarkan Vincent Wu dengan Zairil dan menyalahkan pengiraan menggunakan sistem Excel
Oleh sebab itu mereka terpaksa melakukan ‘damage control’ untuk menjelaskan mengapa Vincent Wu telah digugurkan dan mengapa Zairil yang tidak menang kini di nombor 20 (dan mendapat hanya satu undi majoriti). Karpal kemudian menjelaskan ia sebagai gangguan komputer dan menyalahkan terdapat kecacatan dalam spreadsheet Excel. Dan itulah sebabnya DAP melakukan kesilapan dengan mengumumkan Vincent Wu bukannya Zairil sebagai salah satu daripada 20 pemenang.

Karpal, bagaimanapun, tahu bahawa ia bukan satu gangguan komputer tetapi penipuan undi. Tetapi dia tidak boleh menjelaskan hal ini tanpa mendedahkan DAP kepada risiko mendapat pembatalan pendaftarannya. Penjelasan mudah adalah mengatakan ‘kesilapan komputer’ dan bahawa ia adalah satu ‘kesilapan yang tidak disengajakan. Karpal juga digunakan ‘pertahanan terbaik adalah untuk menyerang’ strategi dengan mengancam untuk menyaman RoS jika tidak meluluskan Kongres DAP dan pemegang jawatannya.

Walau bagaimanapun, penipuan undi atau kesilapan yang tidak disengajakan adalah satu perkara. Apa yang mereka perlu lakukan selepas itu adalah untuk mengadakan satu lagi mesyuarat CEC dengan komposisi baru CEC (tolak Vincent Wu dan kini memasuk Zairil). Tetapi mereka enggan. Dan ini adalah di mana DAP berjalan tepat ke dalam perangkap mereka sendiri. Apa-apa keputusan yang dibuat oleh CEC yang pertama adalah tidak sah kerana ‘buah-buahan dari pokok beracun kekal beracun’.

Mengapa Karpal tidak menasihatkan DAP untuk mengadakan satu lagi mesyuarat CEC adalah satu misteri sehingga hari ini. Adakah ia keangkuhan tegar atau kebodohan? Sejak Karpal tidak lagi wujud maka ini tidak akan diketahui. Tetapi itulah yang menjerat DAP dan kini masa depan mereka bergantung kepada keadaan.Karpal menjelaskan kesilapan itu sebagai ‘kesilapan komputer’ dengan harapan ia akan kelihatan seperti satu ‘kesilapan yang tidak disengajakan’
Oleh kerana itu, apa sahaj keputusan yang CEC buat selepas itu menjadi tidak sah. Meluluskan cawangan baru. Meluluskan ahli baru. Memecat ahli. Pengeluaran surat watikah. Apa-apa sahaja yang melibatkan kuasa, kelulusan atau tandatangan pemegang jawatan (seperti Setiausaha Agung) menjadi tak sah.

Pendek kata, apa sahaja dan semua ahli dipecat daripada parti sejak 15 Disember 2012 adalah secara teknikal masih ahli-ahli DAP dan mana-mana ahli atau cawangan yang diluluskan dan / atau dinaik taraf sejak 15 Disember 2012 adalah tidak sah. Itulah hakikat sebenarnya tentang isu ini.

Tan Seng Giaw, sebenarnya, cuba menerangkan kepada Kit Siang bahawa apabila anda ‘rombak’ ahli-ahli CEC maka anda perlu mengadakan mesyuarat CEC yang baru untuk melantik semula pemegang jawatan, terutamanya kerana komposisi telah berubah. Kit Siang, bagaimanapun, menolak beliau. Tan Seng Giaw tahu bahawa ini akan menjadi satu masalah dan memang benar, ia menjadi masalah.

Jadi sekarang DAP tersekat. ‘Jendela’ untuk membetulkan ‘keadaan’ ini telah ditutup. Semua DAP boleh lakukan sekarang adalah untuk bertindak seolah-olah tidak ada jenayah telah dilakukan dan berharap RoS hanya akan membuang isu ini dan mengambil tindakan lagi. Kuasa untuk bertindak di tangan RoS dan tidak ada undang-undang rasmi. RoS sentiasa boleh bertindak bila-bila masa apabila mereka mempunyai alasan yang cukup untuk bertindak dan DAP tidak lagi wujud. Sebaliknya, DAP boleh ‘menyuap’ orang RoS tertentu untuk mendapatkan mereka supaya menutup fail.

Adakah itu sebabnya RoS setakat ini tidak bertindak walaupun surat mereka kepada DAP sudah berusia hampir empat tahun? Tidak ada penjelasan lain kerana RoS diketahui sebagai sangat cekap dan tidak berkompromi. Dalam kes DAP, bagaimanapun, RoS seolah-olah keberatan untuk bertindak. Jika tidak mengapa RoS tidur selama empat tahun dan membenarkan DAP untuk melepaskan diri dengan ‘pembunuhan’ ini?Malaysia Today

PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal KARPAL TRIED TO COVER UP THE FRAUDULENT DAP PARTY ELECTION. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak azmykelanajaya.com mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak azmykelanajaya berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top