Menu


Ezam menerima RM10 juta daripada penajanya untuk membeli lebih Parti NewGen dan mengubahnya kepada Parti Bebas Rasuah. Tetapi beliau tidak membayar pemilik apa yang dijanjikan dan kini segala-galanya dalam keadaan kucar-kacir. Apabila pengambilalihan dan pertukaran nama telah dilakukan, Ezam sepatutnya menerima lagi sebanyak RM90 juta bagi membiayai parti selama setahun sehingga pilihan raya umum akan datang. Adakah duit tersebut masih akan diberi atau sebaliknya?
Mohamad Ezam Mohd Nor mempunyai perangai yang tidak pernah berubah. Ia tidak boleh melihat wang. Apabila wang melalui tangannya ia kekal di tangannya. Dan itu adalah sebab utama kejatuhan Pergerakan Pemuda PKR pada tahun 2004.

Pelannya adalah mudah. Penaja memberikan Ezam RM10 juta untuk mengambil alih / mendaftar parti politik sedia ada, Parti NewGen, selepas itu beliau akan menukar namanya kepada Parti Bebas Rasuah. Kemudian dia akan mengisi parti dengan beberapa ratus ahli baru. Sasaran awal adalah 300. PAN hanya mempunyai kira-kira 20,000 ahli manakala PPBM yang turut dikenali sebagai Pribumi mempunyai kira-kira 10,000. Jadi, terbaiknya, Ezam boleh mengharapkan 5000 atau lebih sebagai ahli untuk parti barunya.Apabila wang masuk ke tangan Ezam maka amat sukar untuk keluar
Namun ketamakan Ezam membawa beliau ke dalam permasalahan dan semuanya menjadi bala bencana. Dengan RM10 juta berada di dalam tangan, wang tidak sepatutnya menjadi masalah. Apa yang dia perlu lakukan adalah untuk menghabiskan RM50,000 atau lebih untuk mengadakan mesyuarat yang sah dengan kira-kira 300 ahli yang hadir (walaupun anda perlu membayar RM100 setiap orang untuk menghadiri). Tetapi dia tidak mahu menghabiskan jumlah wang yang kecil itu. Dia lebih suka menyimpan ke dalam poketnya walaupun ada RM10 juta untuk dibelanjakan.

Jadi Ezam palsukan mesyuarat tersebut. Sebenarnya tiada mesyuarat dan tempat serta hadirin yang mana tandatangan mereka semuanya dipalsukan. Alamat mesyuarat adalah kedai jubin manakala tandatangan hadirin semuanya dipalsukan. Dan kini Pendaftar Pertubuhan telah menelanjangkan Ezam. Dan semua itu kerana beberapa ribu ringgit.

Parti NewGen itu sendiri dalam keadaan kucar-kacir. Terdapat perebutan antara bekas Setiausaha Agung, S. Gobi Krishnan, dan pemangku Setiausaha Agung baru, Mohamad Zaini Jaafar. Terdapat juga laporan polis mengenai Gobi mencuri RM105,000 wang parti.

Bukan permulaan yang baik untuk sebuah parti baru yang diwujudkan khusus untuk menggulingkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan bukan untuk tujuan lain selain daripada itu. Malah, untuk meyakinkan penaja bahawa beliau serius mahu menggulingkan Najib, minggu lepas Ezam memfailkan saman terhadap Najib. Ini adalah ‘class-action suit’ tetapi ‘class-action suit’ tidak akan berlaku di Malaysia seperti, katakan, di Amerika Syarikat. Jadi Ezam hanya main wayang untuk meyakinkan penaja beliau dan dapatkan lagi dari dia atau mereka untuk memberikannya sejumlah wang kepadanya.Lokman Adam, pembantu Ezam, mendedahkan pada tahun 2003 bahawa Ezam menerima berjuta-juta tetapi enggan untuk membantu membiayai Pergerakan Pemuda PKR
Sebab bagi masalah ini sebenarnya sangat mudah. Ezam sepatutnya membayar sejumlah yang dipersetujui untuk membeli Parti NewGen dan membeli kesemua pemegang jawatan lama bagi mereka untuk meletakkan jawatan. Dan itulah sebabnya penaja beliau memberinya RM10 juta. Tetapi kemudian selepas berjanji membayar untuk mengambil alih parti, Ezam menipu mereka, kerana kecenderungannya untuk berbuat demikian. Oleh sebab itu tidak ada yang mahu melepaskannya, dan sehingga wang itu dibayar krisis dan dakwaan ini, ditambah dengan tuduhan balas, nampaknya akan terus berlangsung.

Setelah segala-galanya diselesaikan Ezam sepatutnya menerima lagi RM90 juta untuk membiayai parti itu sehingga pilihan raya umum akan datang dalam masa kira-kira setahun apabila mereka berharap untuk menggulingkan Najib. Bahawa adalah munasabah memandangkan pada 1988-1996 Tengku Razaleigh Hamzah terpaksa membelanjakan RM60 juta terhadap Semangat 46 beliau (dan ini lebih daripada 20 tahun yang lalu). Namun selepas RM60 juta dan dua pilihan raya umum (1990 dan 1995) Semangat 46 masih tidak berjaya – yang mengapa Tengku Razaleigh akhirnya mengambil keputusan untuk menutup parti dan menyertai semula Umno.Malah Rafizi memerlukan RM4 juta hanya untuk membiayai sepuluh bulan operasi Invoke
Dengan keadaan huru-hara ini dan publisiti negatif, dan dengan pendedahan bahawa Ezam telah mengambil kesemua RM10 juta wang tersebut dan tidak membayar apa yang sepatutnya beliau bayar, apakah penajanya akan memberikan lagi baki RM90 juta wang tersebut?

Muncullah keraguan. Ezam begitu tamak dia enggan membelanjakan wang untuk mengadakan mesyuarat yang sepatutnya. Beliau palsukan mesyuarat itu dan kini terbongkar. Mengapa beliau tidak boleh membelanjakan hanya beberapa ribu dari RM10 juta dan mengadakan mesyuarat yang sah? Kini Pendaftar Pertubuhan akan membuat siasatan terperinci dan kesemua ini hanya kerana sedikit saja belanja yang perlu dikeluarkan.

Ini adalah sebab mengapa Angkatan Muda PKR runtuh pada tahun 2004. Pada tahun 2003 pemimpin Pemuda PKR telah memberi amaran kepada kepimpinan parti yang mereka tidak dapat meneruskan tanpa pembiayaan tetapi rungutan mereka tidak diendahkan. Bagi pihak kepimpinan PKR, Pergerakan Pemuda PKR adalah tanggungjawab Ezam dan dia telah menerima berjuta-juta ringgit. Jadi mengapa Ezam tidak menjaga Angkatan Muda PKR?

Ruslan Kassim, Muhammad Zahid Mohamed Arip, Hamdan Taha, Dr Abdul Wahid Ahmad Suhaimie, Mohamed Hanafiah Man, Fakhrul Azman Abu Bakar, Shamsul Bahari Shamsuddin, Rosli Mohamed Johar, Zainuddin Awang, Datuk Bujang Ulis, Rusli Mohamed Shariff dan Jeffry Nizam memberitahu parti bahawa mereka terus bergelut untuk terus hidup tanpa pembiayaan. Tetapi tiada apa tindakan yang telah dilakukan.

Malah Rafizi Ramli pun perlu RM4 juta untuk hanya sepuluh bulan Invoke beroperasi. Pemuda PKR adalah tulang belakang kepada jentera pilihan raya umum dan mereka memerlukan sekurang-kurangnya RM50 juta untuk menghadapi pilihan raya umum 2004 pada Mac 2004. Tetapi mereka tidak boleh dapatkan walaupun RM50,000 dari Ezam yang sedang duduk di atas duit berjuta-juta itu. Jadi, pada bulan Februari 2004, sebulan sebelum pilihan raya umum, mereka semua meletak jawatan daripada parti dan PKR hampir runtuh.Adakah penaja sebenar Ezam tampil?
Jadi itulah Ezam. Setiap orang yang pernah berurusan dengan dia tahu siapa sebenar beliau. Semuanya berkaitan dengan wang. Masalah dengan Ezam adalah jika anda memberinya wang dan dia melaksanakan maka anda tidak terkilan. Namun Ezam apabila wang itu sampai ke tangannya, ia tidak pernah dibelanjakan untuk tujuan ia diberikan dan dia tidak pernah berjaya melaksanakan tugas.

Adakah penaja beliau akan membayar baki kira-kira RM90 juta atau RM10 juta ini akan menjadi bayaran pertama dan terakhir? Satu persoalan yang lebih menarik ialah siapa penajanya, Tun Dr Mahathir Mohamad atau Lim Kit Siang? Menarik bukan?

Malaysia Today

PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal EZAM SCAMS HIS PARTY SPONSOR, YET AGAIN. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak azmykelanajaya.com mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak azmykelanajaya.comberharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.


 
Top