MenuTidak seperti rakyat Malaysia yang mempercayai cerita Pakatan bahawa Kerajaan Malaysia perlu membayar IPIC, pelabur asing tidak tertipu. Sama ada mereka melihat berita semalam mengenai penyelesaian 1MDB-IPIC sebagai sesuatu yang positif atau mereka tidak kisah mengenainya dan terus melaburkan wang ke dalam Malaysia.

Jika pelabur asing percaya bahawa Kerajaan Malaysia kini perlu membayar tambahan AS$6 bilion kepada IPIC, mereka sudah pun menjual saham mereka atau mengeluarkan wang mereka. Bukannya melaburkan lagi wang.

Bursa Malaysia memecahkan halangan 1760 mata pagi ini dan meningkat dengan ketara tahun ini. Ia hanyalah pada 1611 mata pada akhir Disember 2016.

Sementara itu Ringgit kita telah pulih berbanding USD. Pagi ini, Ringgit membuat keuntungan yang kukuh berbanding USD dan jatuh di bawah halangan RM4.40 buat kali pertama tahun ini dan kini berada pada RM4.385.

Dengan saranan yang banyak ke atas Malaysia baru-baru ini oleh dana utama antarabangsa termasuk dari Morgan Stanley minggu lalu, Malaysia akan terus mendapat manfaat daripada aliran masuk dana asing ini.

Pada penghujung Mac, bahagian pegangan asing dalam bon kerajaan telah dikurangkan kepada 24.9% daripada 29.3% pada bulan Februari – yang paling rendah dalam tempoh enam tahun tetapi Ringgit tidak jatuh dan kekal stabil.

Ini menunjukkan bahawa sebahagian besar daripada pelaburan oleh warga asing kini telah pergi ke pasaran saham kerana mereka yakin bahawa pertumbuhan ekonomi Malaysia akan meningkat dengan cepat dalam beberapa tahun akan datang. 
Tulisan asal oleh:
Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 25 April 2017


 
Top