Menu

Ironinya perkara ini adalah Tun Daim, orang yang dikatakan salah seorang individu paling korup di Malaysia, dan ‘rakan jenayah’ Mahathir yang merugikan negara sebanyak RM200 bilion di belakang Parti Bebas Rasuah. Ini adalah hampir seperti Zairil Khir Johari menggalakkan nilai-nilai keluarga namun mendekatkan diri dengan zina. Jadi adakah itu menjadikan Parti Bebas Rasuah parti bebas dari rasuah atau Parti Bebas Untuk rasuah?
Dalam artikel-artikel kami sebelum ini – Ezam scams his party sponsor, yet again and The countdown to Ezam’s death – kita menulis tentang bagaimana Mohamad Ezam Mohd Nor menerima RM10 juta untuk membeli Parti New Generation (NewGen Party), selepas itu beliau sepatutnya menukar namanya kepada Parti Bebas Rasuah. Selepas itu beliau akan menerima satu lagi RM90 juta untuk membiayai operasi parti itu sehingga pilihan raya umum akan datang dijangka akan berlangsung pada pertengahan 2018.

Sesuatu perkara yang pelik berhubung cerita ini bukan sahaja mengenai Ezam menipu dalam pembelian parti, bagaimana dia cuba untuk menjimatkan wang dengan berpura-pura mengadakan parti EGM, bagaimana ia mereka minit EGM tersebut, bagaimana beliau menggunakan kedai jubin sebagai lokasi mengadakan EGM yang tidak pernah berlaku, dan bagaimana dia memalsukan tandatangan yang hadir, ia juga mengenai ironinya penaja atau pembiaya parti.

Tun Daim Zainuddin, penaja Ezam, adalah terkenal sebagai ‘pembuat keuntungan’ kepada Tun Dr Mahathir Mohamad. Apabila Tengku Razaleigh Hamzah, Menteri Kewangan ketika Mahathir mengambil alih sebagai Perdana Menteri pada tahun 1981 menjadi ancaman, Mahathir menggantikannya dengan Daim. Semasa sidang akhbar Mahathir telah ditanya mengapa beliau memilih Daim sebagai Menteri Kewangan dan Perdana Menteri menjawab ia adalah kerana Daim adalah sahabatnya jadi dia mempercayai kawan-kawannyanya. Bagaimana pun, siapa yang akan melantik musuh beliau sebagai Menteri Kewangan beliau? seloroh Mahathir.Pada 17 Februari 2014, Malaysiakini menerbitkan satu siri artikel bertajuk ‘Daim, the Godfather of Corporate Malaysia’ (BACA DI SINI). Dalam artikel Malaysiakini berkata:
“Secara kolektif, aktiviti perniagaan syarikat-syarikat bersekutu Daim merangkumi hampir semua sektor ekonomi utama Malaysia. Bersama-sama dengan pegangan peribadi dan kepentingannya, di zaman kegemilangannya Daim adalah benar-benar sebuah entiti korporat yang mantap yang berada di mana-mana. Walaupun Daim mendakwa bahawa dia tidak mengambil bahagian secara aktif dalam aktiviti korporat, beliau secara umumnya dianggap sebagai tokoh yang paling berkuasa dalam dunia korporat Malaysia, menurut tulisan akademik Edmund Terence Gomez dan Jomo KS pada lewat 1990-an. ”

Perancangan antara Mahathir dan Daim adalah mudah. Mahathir menjalankan aktiviti politik manakala Daim berjalan aktiviti perniagaan. Bersama-sama mereka menguasai politik dan perniagaan Malaysia. Anda perlu kuasa politik untuk membuat wang dan anda memerlukan wang untuk memegang kepada kuasa politik. Jadi Mahathir dan Daim saling memerlukan dan yang perlu untuk berfungsi seperti kembar Siam.Pasangan ‘ beregu’Daim-Mahathir yang majalah Time katakan menyebabkan Malaysia kerugian US $ 100 bilion
Pada asasnya, ini bermakna anda tidak boleh menyalahkan Mahathir tanpa menyalahkan Daim, dan begitulah sebaliknya, dengan anggaran bahawa Malaysia ‘kehilangan’ RM200 bilion dalam tempoh 22 tahun Mahathir menjadi Perdana Menteri. Dan angka ini disebut dalam buku Barry Wain, ‘Malaysian Maverick: Mahathir Mohamad in Turbulent Times‘.

Wain menyebut bahawa Mahathir membazirkan kira-kira RM100 bilion disebabkan oleh dasar-dasar ekonomi yang teruk (di antaranya ialah skandal Forex Bank Negara, Skandal Perwaja Steel, skandal Bank Bumiputera, dan skandal Maminco-Makuwasa). Walau bagaimanapun, Wain tidak menyebut anggaran RM100 bilion yang Mahathir ‘sapu’ dan RM60 bilion lebih yang Daim turut berbuat demikian secara berasingan. Malah, sebahagian besar wang Daim diletakkan di bank di Sierra Leone, tempat yang selamat apabila anda perlu untuk menyembunyikan wang kotor dan tidak akan kehilangan apa-apa seperti wang dibekukan dan kembali ke Malaysia.

Majalah Time memetik dari seorang ahli ekonomi di Morgan Stanley di Singapura sebagai berkata bahawa negara ini mungkin telah kehilangan sebanyak US $ 100 bilion (kira-kira RM440 bilion) sejak awal 1980-an dengan rasuah. Di bawah tempoh 22 tahun Mahathir, kata Time Magazine, terdapat kerugian kewangan berjumlah lebih daripada RM100 bilion, dan ini tidak termasuk yang ‘hilang’, dan yang tak dapat dikesan (bermaksud RM100 bilion di dalam tangan Mahathir dan RM60 bilion lebih di dalam tangan Daim).Anwar berjanji akan mendapatkan kembali RM60 bilion yang dicuri oleh Daim sekiranya Pakatan Harapan berkuasa
Pada 1hb May 2013, Anwar Ibrahim berkata, “Saya maafkan Mahathir, tidak Tun Daim.” (BACA DI SINI)

Anwar menambah, “Kalau aku dengar nasihat hang Tun Daim, aku pun sudah jadi bilionair macam hang. Saya hendak beritahu tuan-tuan, kita ambil alih kerajaan, semua harta yang diambil secara haram, harta rakyat, wang rakyat, kita pulangkan semula kepada rakyat.”

Menurut Pakatan Harapan pimpinan DAP, Anwar akan menjadi Perdana Menteri jika mereka memenangi pilihan raya umum akan datang. Anwar, sebaliknya, mengutuk Daim dan berkata jika Pakatan Harapan berkuasa dia akan merampas atau menarik balik semua yang Daim curi. Daim, di sisi lain, adalah pembiayaa Ezam. Dan Ezam mahu partinya untuk menjadi ahli Pakatan Harapan.

Bagaimana, sebetulnya, kesemua ini akan berlaku? Pakatan Harapan dilihat tidak mampu untuk memutuskan siapa kawan dan siapa lawan. Mungkin itulah sebabnya Pakatan Harapan melihat PAS berada di keduanya-dua musuh dan rakan pada masa yang sama.Lokman mendedahkan bahawa Ezam melompat daripada Umno kepada PKR dan kemudian kembali ke Umno dan kemudian ke Pribumi dan sekarang ke Parti Bebas Rasuah berdasarkan pembida tertinggi dan siapa yang boleh menawarkan lebih banyak.
Tetapi Ezam sendiri seperti keliru sebagaimana Pakatan Harapan. Menurut Lokman Noor Adam, bekas orang kepercayaan Ezam:

“Saya mengenali Ezam juga. Dia tidak akan meninggalkan jawatan kerajaan Gred A melainkan jika dia telah mendapat tawaran yang lebih baik. Saya tahu ini kerana pada tahun 2004 beliau membuat keputusan disaat akhir untuk membawa 12 pemimpin (PKR) menyertai Umno hanya kerana permintaan beliau agar dilantik sebagai timbalan menteri telah ditolak. Sebenarnya Ezam tidak meninggalkan Umno kerana Akta Rahsia Rasmi atau apa-apa. Dia melakukannya kerana kepentingan peribadinya. masa depannya semakin malap dalam Umno kerana walaupun beliau diserahkan segala-galanya “on a silver platter”, anda masih gagal meyakinkan ahli-ahli Umno untuk menerima anda. “

Menurut individu yang paling dekat dengan Ezam dan orang yang mengenali beliau. Ezam akan melakukan perkara hanya jika balasannya besar. Ezam menyertai Umno kerana wang dan jawatan yang telah dijanjikan. Beliau kemudian meninggalkan Umno dan menyertai PPBM Mahathir atau Pribumi atas sebab yang sama. Apabila Daim berjanji kepadanya RM100 juta beliau segera meninggalkan Pribumi untuk membeli Parti NewGen.

Pada mulanya, Kadir Jasin sepatutnya menjadi orang yang akan membantu menjatuhkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak. Walau bagaimanapun, itu seolah-olah tidak berjaya dan selepas lebih dua tahun Najib jauh daripada digulingkan. Malah, dia lebih kuat sekarang daripada ketika mereka bermula. Dan kemelut ‘US-DOJ’ Julai 2016 adalah “the last straw” yang menyakinkan Daim bahawa Kadir tidak boleh diharapkan.Kadir merosakkan langkah Jabatan Keadilan Amerika Syarikat pada Julai 2016 selepas memghabiskan 8-10 bulan perancangan dan lebih daripada RM100 juta agar Peguam Negara Loretta Lynch E. mengumumkan mereka telah memfailkan saman untuk mendapat US $ 1 bilion wang 1MDB
Mereka telah menghabiskan 8-10 bulan dan lebih daripada RM100 juta dalam perancangan agar Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat memulakan langkah pada Julai 2016. Ia bermula dengan Peguam Negara Loretta Lynch E. mengumumkan bahawa DOJ telah memfailkan saman untuk mendapat US $ 1 bilion wang 1MDB.

Ini sepatutnya menjadi pengumuman ‘earth-shattering’ walaupun sebenarnya ini adalah hanya satu langkah perhubungan awam yang mana pada akhir tiada apa-apa yang berlaku.

Langkah perhubungan awam ini juga termasuk sidangan akhbar di Kuala Lumpur dan Jakarta. Bekas Peguam Negara Abdul Gani Patail, bekas SPRM Ketua Pesuruhjaya Abu Kassim Mohamed, dan bekas Gabenor Bank Negara Zeti Akhtar Aziz (tiga Tan Sri) akan mengadakan sidang akhbar di Kuala Lumpur “mendedahkan” kebenaran dan Mahathir akan melakukan perkara yang sama di Jakarta menuntut supaya Najib meletakkan jawatan.

Daim sepatutnya menyelaras perkara tersebut, yang kemudian meletakkan Kadir dalam “sangkar” dalam langkah itu. Bagaimanapun, rancangan itu bocor dan akhirnya tiada apa-apa berlaku. Dalam hanya beberapa jam Najib berjaya meneutralkan segala-galanya dan menghancurkan plot sebelum ia dapat dilaksanakan. Daim hilang keyakinan terhadap Kadir dan memutuskan untuk menukar kuda dan sebaliknya menggunakan Ezam. Walau bagaimanapun, sebelum apa-apa boleh mula, Ezam juga merosakkan segala-galanya dengan bertindak bodoh. Dan kini Ezam, juga, adalah “a dead man walking” sama seperti Kadir yang menurut Daim hanya pandai mengoda gadis-gadis muda.

Malaysia Today


PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal IS DAIM BEHIND PARTI BEBAS RASUAH?. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak azmykelanajaya.com mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak azmykelanajaya.com berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.


 
Top