.... BR1M Bantuan Tunai Terbaik Untuk Golongan Miskin | AAKJ

Hakikat yang tidak disangkal, BR1M atau Bantuan Rakyat 1Malaysia adalah pakej bantuan paling kreatif pernah dicipta bagi membantu keluarga berpendapatan rendah di negara ini.

Menyatakan demikian, Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili berkata, “Ia (BR1M) bukan dedak atau satu bentuk rasuah, seperti mana didakwa oleh pembangkang”.

Beliau berkata sedangkan negara kaya seperti Arab Saudi pun kini dalam proses merangka bantuan seperti BR1M untuk rakyatnya demi membantu mengurangkan beban penduduk.

Anggota Parlimen Kota Marudu itu berucap pada majlis penyampaian baucer BR1M kepada penerima yang layak dari kawasan pilihan raya Tandek di sini semalam
Beliau berkata, keseluruhannya sejumlah 32,199 orang layak menerima bantuan itu di Kota Marudu, bagi kawasan Tandek dan Matunggong.

Di bawah BR1M, keluarga dengan pendapatan isi rumah RM3,000 dan kurang layak menerima bantuan RM1,200; keluarga dengan pendapatan antara RM3,000 dan RM4,000 menerima RM900, dan bantuan RM450 diberikan kepada bujang yang berumur 21 tahun dan ke atas dengan jumlah pendapatan kasar bulanan RM2,000 dan kurang.

Dulu, Ongkili juga menyampaikan bantuan serupa dan kunci kepada 20 keluarga rumah panjang 20-unit pada majlis di Dewan Serba Guna Matunggong dekat sini.

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top