Menu

Rafizi berkata kes-kes rasuah Lim Guan Eng dan Adam adalah berbeza - maka Lim Guan Eng tidak perlu mengambil cuti.

Mengarut. Kes LGE jelas adalah penyalahgunaan kuasa apabila beliau meluluskan permohonan penukaran tanah penjual banglo (yang juga adalah pemaju hartanah) manakala Adam masih belum dikaitkan dengan sebarang penyalahgunaan kuasa.

Rumah Adam bernilai RM1.2 juta manakala faedah bersih harga di bawah pasaran LGE adalah lebih tinggi, sekurang-kurangnya RM1.4 juta (perbezaan antara RM2.8 juta dan RM4.2 juta penilaian JPPH) dengan perbezaan harga pasaran antara RM3 untuk 4 juta.

Rafizi juga berkata Lim Guan Eng mengisytiharkan harta beliau jadi tidak mengapa baginya.

Tetapi Lim Guan Eng hanya mengisytiharkan harta beliau hanya selepas PRU13 tetapi ia tidak termasuk Banglo itu.

Setakat yang saya tahu, tidak ada pengisytiharan aset oleh Lim Guan Eng yang telah diberitahu secara umum termasuklah banglo itu.

Rafizi juga berkata kes Lim Guan Eng adalah penganiayaan politik maka mengapa Lim Guan Eng perlu terus melambatkan perbicaraannya dan bahkan mahu ke Mahkamah Persekutuan untuk mengisytiharkan Akta SPRM sebagai tidak berperlembagaan?

Satu lagi contoh ialah kes ADUN DAP Selangor.

Tahun lepas, DAP mengusir Adun Teluk Datuk Loh Chee Heng kerana didakwa menyalahgunakan wang negeri. Bagaimanapun, beliau tidak pernah disabitkan oleh SPRM manakala Lim Guan Eng pernah.

Dalam Pakatan, nampaknya seperti ahli biasa dilayan berbeza dan digugurkan serta-merta manakala pemimpin dapat terlepas daripada sebarang tindakan daripada parti mereka.

Rafizi tidak harus cuba untuk menjadi seorang hakim. Ahli biasa atau pemimpin parti perlu dilayan sama rata.


 
Top