Menu


Mesej penting kami tentang penyelesaian 1MDB-IPIC yang terkini berikutan penyiaran kenyataan 1MDB dan PMO mengenai arbitrasi itu.

Kami harus menegaskan mesej penting berikut:

i. Pertikaian yang lama antara 1MDB dan IPIC adalah satu gangguan yang jelas. Resolusi ini menghapuskan cabaran utama yang tertunggak, yang membuka jalan ke arah peringkat akhir penyempurnaan program rasionalisasi 1MDB.

ii. Kos yang berkaitan dengan penyelesaian itu kebanyakkannya akan ditanggung oleh 1MDB, melalui penjualan dan penebusan unit dananya sebanyak kira-kira AS$ 2.43 bilion nilai penuhnya, yang mengesahkan bahawa 1MDB bukanlah mangsa mana-mana penyelewengan dana.

iii. Ini menunjukkan bahawa pelaburan Petrosaudi, dan pelaburan unit-unit dana dalam 1MDB Global Investments dan Brazen Sky yang mana pengkritik syarikat itu mendakwa telah disalahgunakan dan telah hilang - yang didakwa dialihkan kepada PM dan pihak-pihak lain, ada secara keseluruhannya.

iv. Kejayaan pelaksanaan penyelesaian dan penjualan pelaburan unit dana secara tunai akan mencapai "tiada kesalahan predikat", "tiada penyalahgunaan dana", "tiada nilai yang hilang dalam pelaburan dan unit-unit dana" dan "tiada mangsa" yang berkaitan dengan pelaburan 1MDB dalam unit dana, PetroSaudi, IPIC, Aabar dan perkara-perkara yang berkaitan.

v. Ini bermakna bahawa sebarang tindakan yang diambil atau tindakan yang mungkin akan diambil oleh pihak berkuasa Singapura atau Amerika Syarikat terhadap individu Malaysia dan Abu Dhabi akan menjadi tidak meyakinkan, kekurangan bukti melampaui keraguan yang munasabah, dan menunjukkan bahawa mereka tidak mempunyai pemahaman yang mendalam mengenai keadaan yang sebenar. Ini mungkin akan menyebabkan mereka memikirkan semula kedudukan mereka, melainkan jika tindakan mereka adalah bermotifkan politik.


 
Top