.... Siapa Sebenarnya Perdana Menteri Yang Pakatan Harapan Lantik? | AAKJKesilapan Pakatan adalah dalam menjadikan pilihan raya umum akan datang umpama pilihan raya presiden Amerika Syarikat. Pengundi diminta untuk menggulingkan Najib dan menggantikannya dengan seorang Perdana Menteri yang baru. Tetapi pembangkang tidak dapat namakan siapa yang akan menjadi Perdana Menteri walaupun mereka telah memutuskan bahawa Kit Siang akan menjadi Timbalan Perdana Menteri.
Dalam artikel sebelumnya dalam ruangan ini, kami menulis ‘Pakatan Harapan is stuck and cannot move forward’ (BACA DI SINI). Sebab mengapa sekarang Pakatan Harapan dalam kesusahan adalah kerana ia terus mengulangi kesilapan yang sama dibuat pada masa lalu. Pada dasarnya, pembangkang tidak pernah belajar dari kesilapan lalu dan terus mengulangi mereka lagi dan lagi.

Pada tahun 2013, Tun Dr Mahathir Mohamad membuat keputusan untuk melancarkan ANC beliau (Kempen Anti-Najib). Ia bermula dengan kritikan nada rendah terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang terlalu memenuhi kehendak orang Cina dan mengabaikan orang Melayu, tunduk kepada Singapura dengan tidak membina Jambatan Bengkok dan sebagainya. Pada tahun berikutnya serangan ke atas Najib dipertingkatkan apabila mereka menambahkan isu 1MDB menjadi antara senjata untuk digunakan terhadap Najib.

Pada tahun 2015 ia adalah jelas bahawa Najib telah menjadi sasaran utama. Mahathir mahu menjatuhkan Najib atas sebab-sebab peribadi – yang adalah kerana Najib tidak membantu anaknya Mukhriz dalam pemilihan parti Umno pada tahun 2009 dan 2013 . Pembangkang sedar bahawa jika Mahathir boleh menjatuhkan Najib maka kemungkinan besar Umno dan Barisan Nasional akan jatuh juga. Dan itu adalah apabila pembangkang mengambil keputusan untuk ambil kesempatan dan bergabung tenaga dengan Mahathir dan menyokong ANC beliau.

Pada dasarnya, seperti perumpamaan Melayu, pembangkang cuba menangguk di air keruh. Kalau mengikut perumpaan Indonesia mereka berkata mengambil kesempatan dalam kesempitan atau cuba untuk menggunakan apa sahaja manfaat dari usaha Mahathir untuk menjatuhkan Najib.

Masalah apabila menjadikan Najib sebagai sasaran – apa yang mereka lakukan pada tahun 1999 apabila mereka membuat Mahathir sasaran – anda perlu untuk meletakkan siapa alternatif anda. Jika Mahathir jatuh maka siapa alternatif? Anwar Ibrahim! Jika Najib jatuh siapa alternatif? Itu bagaimanapun tidak terlalu jelas.Skandal Muhyiddin dengan Nika Gee telah menamatkan karier politiknya
Pada tahun 1999 ia adalah sangat jelas. Mahathir pergi, Anwar akan mengambil alih sebagai Perdana Menteri yang baru. Namun begitu, semua pembangkang boleh lakukan adalah meningkatkan undi dan bilangan kerusi mereka sedikit. Mahathir masih tidak jatuh walaupun begitu ramai orang membenci beliau. Dan pilihan raya umum 2004 membuktikan ia adalah strategi yang sangat salah.

Jadi, jika Najib jatuh – dan mereka berharap bahawa jika Najib jatuh maka Umno dan Barisan Nasional akan jatuh juga – siapa dari pembangkang akan mengambil alih sebagai Perdana Menteri yang baru? Ya, siapa? Kali ini ia tidak terlalu jelas. Sekurang-kurangnya dalam tahun 2008 dan 2013 pilihan raya umum kepercayaan adalah jika Umno dan Barisan Nasional dapat digulingkan maka Anwar akan mengambil alih jawatan Perdana Menteri. Ianya tidak sama dengan kes pada hari ini. Anwar berada dalam penjara dan tidak akan dapat kembali aktif dalam politik sehingga selepas 2025 apabila dia adalah berumur 78 tahun atau lebih, atau sekitar pilihan raya umum 2028 apabila Anwar sudah berusia 80 tahun lebih.

Pendek kata, Anwar sudah menjadi sejarah. Sebaliknya Muhyiddin Yassin berhadapan skandal seks dengan isteri orang dan dia tidak lama lagi beliau bakal hadir di Mahkamah Syariah Johor untuk menjawab bagi jenayah tersebut. Ini secara langsung menjadikan Muhyiddin sejarah juga. Dan hakikat bahawa dia tidak lagi disebut sebut menunjukkan bahawa pembangkang telah mengeluarkannya dari menjadi calon Perdana Menteri sekiranya Najib, Umno dan Barisan Nasional dapat digulingkan.

Mahathir, sudah tentu, tidak pernah benar-benar bermaksud sama ada Anwar atau Muhyiddin untuk mengambil alih jawatan Perdana Menteri jika Najib, Umno dan Barisan Nasional berjaya digulingkan. Namun beliau tidak dapat memberitahu kepada umum bahawa dia mahu anaknya, Mukhriz, untuk menjadi Perdana Menteri. Lalu ia pergi bersama-sama dengan mitos bahawa sama ada Anwar atau Muhyiddin akan menjadi Perdana Menteri manakala di belakang tabir dia sebaliknya cuba untuk meletakkan Boboi beliau.

Peluang yang datang adalah semasa perhimpunan Umno Disember 2016 apabila Najib mendedahkan bahawa pilihan raya umum akan datang bakal menjadi satu pertandingan antara Barisan Nasional yang dipimpin Umno dengan Pakatan Harapan pimpinan DAP. Pada asasnya pengundi akan diminta untuk memilih antara kerajaan yang dikuasai Melayu dan sebuah kerajaan yang didominasi kaum Cina.Kit Siang tahu bahawa Pakatan dalam masalah dan dia panik dan berkata banyak perkara yang bodoh
Ini menyebabkan Lim Kit Siang panik dan dia cepat-cepat menelefon Mahathir pada malam 3 Dis 2016 untuk menjemput beliau bagi menghadiri konvensyen DAP pada hari berikutnya. Walau bagaimanapun, sebelum ini, DAP telah pun mengumumkan bahawa Mahathir tidak dijemput ke konvensyen DAP. Sekarang Kit Siang mahu Mahathir hadir. Dia memerlukan Mahathir menghadiri konvensyen DAP untuk menangkis dakwaan bahawa Pakatan Harapan adalah DAP-atau pakatan yang diterajui kaum Cina dan kehadiran Mahathir di konvensyen tersebut akan menampakkan bahawa DAP perlukan wajah Melayu.

Mahathir dapat menghidu Kit Siang dalam keadaan terdesak maka beliau telah menekankan agenda beliau. Mahathir berkata, beliau akan menghadiri konvensyen DAP hanya jika Kit Siang menyokong Mukhriz sebagai calon Perdana Menteri untuk Pakatan. Kit Siang telah memahami perkara tersebut dan beliau telah bersedia dengan cadangan balas. Dia akan menyokong Mukhriz sebagai Perdana Menteri jika Mahathir bersetuju bahawa dia (Kit Siang) akan menjadi Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan.

Kit Siang tahu bahawa Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan akan menjadi lebih berkuasa daripada Perdana Menteri. Bagaimanapun, Mukhriz begitu lembab bahawa akhirnya Kit Siang dan bukan Mukhriz yang akan mentadbir negara. Sebaliknya Mahathir berfikir bahawa apabila Mukhriz menjadi Perdana Menteri, dia boleh menguruskan Kit Siang kemudian. Di dalam fikiran mereka, kedua-dua menyangka mereka boleh makan antara satu sama lain selepas mereka sudah berkuasa.

Apa yang Kit Siang tidak fikirkan adalah bahawa perjanjian rahsia ini akan bocor. Dia tahu bahawa jika orang Melayu mendapat tahu hal ini maka akan menjejaskan Pakatan Harapan dengan teruk. Apa yang membuatkan ia lebih teruk ialah apabila Mahathir mendedahkan bahawa DAP meminta jawatan Timbalan Perdana Menteri. Apabila dia sedar kesilapannya, Mahathir melakukan pusingan U dan berkata ia adalah MCA dan bukan DAP yang meminta jawatan Timbalan Perdana Menteri. Tetapi ia sudah terlambat. Kerosakan sudah dilakukan.Mahathir mahu Najib disingkirkan tetapi tidak mampu untuk mengatakan siapa yang akan mengambil alih
Seluruh episod telah bertukar huru-hara. Pilihan raya umum yang akan datang telah bertukar seperti pilihanraya AS, iaitu melantik Perdana Menteri yang akan datang dan bukan untuk memilih parti untuk mentadbir negara. kini ia adalah tentang menggantikan Najib sebagai Perdana Menteri. Itulah keputusan yang diminta pengundi buat.

Okay, jadi pilihan raya umum akan datang adalah mengenai menggantikan Najib dan bukan mengenai perubahan kerajaan. Dalam kes itu, menggantikan Najib dengan siapa? Bukan Anwar. Bukan Muhyiddin. Bukan Mukhriz. Bukan Kit Siang. Jadi siapa?

Satu perkara yang lebih aneh ialah mereka telah memutuskan bahawa Kit Siang akan menjadi Timbalan Perdana Menteri. Itulah lebih kurang situasi sekarang. Tetapi mereka masih dalam dilema mengenai siapa yang patut menjadi Perdana Menteri. Pembangkang takut mendedahkan calon Perdana Menteri mereka kerana mereka tidak ada lagi. Dan ia tidak mungkin Anwar, Muhyiddin, Mukhriz atau Kit Siang. Jadi mereka memilih untuk berdiam diri dan berharap pengundi akan bersetuju untuk mengundi menentang Najib tanpa diberitahu siapa yang akan mengambil alih dari Najib sekiranya ia berlaku.

Pada tahun 1999, apabila Pakatan Harapan dipanggil Barisan Alternatif, ia menerima pakai strategi menjatuhkan Mahathir untuk menjatuhkan Umno dan Barisan Nasional. Pada asasnya, jika anda mahu untuk menjatuhkan kerajaan, anda perlu terlebih dahulu menjatuhkan Perdana Menteri. Oleh itu anda menyerang Perdana Menteri untuk menjatuhkan kerajaan.

Dan itu yang terjadi ketika Kempen Anti-Mahathir (or Anything But Mahathir campaign), berselindung disebalik Gerakan Reformasi. Anwar Ibrahim memberi arahan yang sangat khusus dari Penjara Sungai Buloh. Jangan menyerang Umno atau Barisan Nasional. Hanya menyerang Mahathir. Sasaran adalah Mahathir. Jika Mahathir jatuh maka Umno dan Barisan Nasional akan secara automatik jatuh, hujah Anwar.Tanpa PAS menyokong Anwar sebagai Perdana Menteri, Pakatan akan rugi mengenai siapa yang dinamakan sebagai calon mereka.
Dalam pilihan raya umum November 1999, pakatan pembangkang Barisan Alternatif hanya memenangi 40% undi popular dan 21% daripada kerusi di Parlimen. Walaupun berlaku Reformasi ‘Tsunami’ pada tahun 1999, pembangkang bertambah hanya 7% undi popular dan 5% kerusi Parlimen.

Selepas semua usaha habis-habisan, pembangkang hanya menang tambahan 600,000 undi dan 12 kerusi Parlimen. Dan ini adalah pada kemuncak Kempen Anti-Mahathir. Kebencian memuncak kepada Mahathir begitu besar dan pilihan raya umum November 1999 merupakan kemuncak kebencian ini. Namun itu sahaja yang pembangkang boleh dicapai.

Strategi tersebut dikenal pasti salah untuk pembangkang. Tumpuan hanya Mahathir. Dan itupun ia tidak mencukupi untuk menjatuhkan kerajaan. Apa yang berlaku jika Mahathir meletakkan jawatan sebelum pilihan raya umum pada tahun 2004 dan seorang Perdana Menteri yang baru mengambil alih? Apa strategi alternatif yang akan pembangkang ambil?

Pembangkang tidak ada jawapan dan apabila Tun Abdullah Ahmad Badawi mengambil alih jawatan Perdana Menteri pada 1 November 2003 dan pilihan raya umum diadakan lima bulan kemudian, pembangkang “dibunuh” beramai-ramai. ‘Benci Mahathir’ atau Kempen Anti-Mahathir tidak lagi berjaya sejak Abdullah dan bukan Mahathir menjadi Perdana Menteri pada pilihan raya umum Mac 2004.

Dan ini adalah satu kesilapan yang sama pembangkang lakukan hari ini. Dan itulah sebabnya pembangkang akan gagal, sekali lagi, seperti yang berlaku pada tahun 1999 dan 2004. Jika mereka tidak menamakan siapa yang akan menjadi Perdana Menteri akan datang mereka berada dalam kesusahan. Dan jika mereka menamakan bakal Perdana Menteri daripada pembangkang mereka juga berada dalam kesusahan. Dan jangan sesekali berfikir bahawa ini adalah kebetulan dan bukan sebahagian daripada strategi Najib untuk “checkmate” pembangkang.Mukhriz begitu lembab jika anda menamakan beliau sebagai calon Perdana Menteri Pakatan maka pembangkang akan “dibunuh”.
Malaysia TodayPENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal WHO REALLY IS PAKATAN’S PRIME MINISTER DESIGNATE?. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak azmykelanajaya.com mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak azmykelanajaya.com berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top