MenuTulisan asal oleh:
Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 29 Mac 2017
Ianya tidak benar bahawa Kerajaan Selangor Pakatan tidak berhutang.
Sementara mereka memuji diri sendiri bahawa mereka telah meningkatkan rizab negeri daripada RM500 juta pada tahun 2007 kepada RM3.95 bilion pada tahun lepas (kebanyakannya kerana penjualan tanah yang penting seperti Canal City) adalah benar, apa yang mereka tidak sebut adalah ini.
Mereka juga telah meningkat hutang yang Kerajaan Selangor ada sekurang-kurangnya RM9.7 bilion pada masa yang sama dan dijangka meningkat lagi RM3 bilion kepada RM12.7 bilion apabila perjanjian SPLASH itu akhirnya selesai.
Pada 9 September 2015, MB Azmin Ali menandatangani empat perjanjian dengan Kerajaan Persekutuan di mana Kerajaan Persekutuan akan membantu Selangor membiayai sejumlah RM9.7 bilion hutang dan ekuiti.
Di sini: http://english.astroawani.com/malaysia-news/selangor-water-restructuring-completed-4-deals-inked-72657
Apa yang kamu maksudkan bahawa ini bukanlah hutang sebenar Selangor? Jika bukan hutang maka mengapa Azmin perlu menandatangani perjanjian pinjaman?
Cuba tidak membuat pembayaran balik tahunan kepada Kerajaan Persekutuan dan lihat.
Mereka akan datang dan merampas semua aset air dan syarikat air anda – menyebabkan Selangor tidak ada air.
Ya. Ia adalah hutang tetapi ia adalah daripada penyata kewangan Kerajaan Selangor kerana mereka menyembunyikannya di bawah bayaran pajakan – dan bukan pembayaran balik hutang.
Tetapi ia masih hutang.
Link asal artikel:
https://www.facebook.com/lim.siansee


 
Top