.... Pemilihan Parti Bulan Hadapan Akan Menentukan Masa Depan PAS | AAKJ

Untuk memutuskan ke mana anda mahu pergi, anda pertama sekali perlu mengetahui asal anda. Dan ramai pemimpin PAS dan penyokong generasi muda seolah-olah tidak tahu apa yang berlaku 35 tahun yang lalu dan dilema yang terpaksa dihadapi oleh Ustaz Fadzil Muhammad Noor pada tahun 1982.

Selepas Anwar Ibrahim dibebaskan dari Kamunting pada tahun 1975, beliau mengetuai ABIM dan bersama-sama dengan Ustaz Fadzil, berkempen di seluruh Malaysia. Walaupun Anwar bukan ahli rasmi PAS, platform parti itu digunakan untuk menyusun fungsi ABIM. Anwar juga telah dijemput untuk berucap di ceramah PAS. Pada dasarnya, Ustaz Fadzil dan PAS telah meletakkan asas untuk Anwar untuk menyertai parti itu dan pada masa akan datang untuk mengambil alih kepimpinan parti. Tidak ada keraguan dalam fikiran sesiapa pun bahawa Ustaz Fadzil telah mempersiapkan Anwar untuk mengambil alih PAS.

Apabila Tun Dr Mahathir Mohamad mengambil alih kepimpinan Umno pada tahun 1981, Tengku Razaleigh Hamzah mencadangkan agar Umno membawa Anwar ke dalam parti. Ini adalah untuk menghalang beliau daripada pergi ke PAS, yang mereka tahu hanya menunggu masa sahaja - dan pada Ustaz Fadzil itu adalah lebih kurang satu ‘fait accompli’.

Pada mulanya Mahathir sangat menentang idea itu (beliau menganggap Anwar toksik) tetapi akhirnya beliau berjaya dipujuk dan beliau dengan berat hati bersetuju agar Anwar dibenarkan untuk menyertai Umno. Pada tahun 1982 Anwar menyertai Umno dan Ustaz Fadzil berasa kecewa. Beliau lebih kurang telah menganggap bahawa Anwar akan menyertai PAS dan apabila Anwar berpindah ke Umno, Ustaz Fadzil merasa dikhianati.

Pada pilihan raya umum 1974, PAS, yang merupakan anggota Barisan Nasional, memenangi 13 kerusi parlimen (meningkat daripada 12 pada tahun 1969) berbanding hanya sembilan untuk DAP. Pada pilihan raya umum 1978, selepas PAS telah meninggalkan Barisan Nasional (dan telah kehilangan Kelantan kepada Umno beberapa bulan sebelum itu), kerusi parlimen mereka menurun kepada hanya lima.

Ustaz Fadzil berharap bahawa menjelang masa pilihan raya umum 1982 diadakan, Anwar akan menyertai PAS. Kemudian, PAS mungkin akan dapat mengambil kembali Kelantan dari Umno dan memenangi sekurang-kurangnya 15 atau lebih kerusi Parlimen. Sebaliknya, Anwar menyertai Umno dan Kelantan kekal di tangan Umno dan PAS, sekali lagi, menang hanya lima kerusi Parlimen.

Malah, Anwar bertanding pilihan raya umum 1982 di bawah Umno walaupun perlembagaan parti mengatakan anda perlu menjadi ahli parti selama sekurang-kurangnya lima tahun sebelum anda boleh bertanding dalam pilihan raya di bawah tiket parti itu (mereka memanipulasi keahlian parti Anwar kepada tahun 1970-an untuk menjadikan beliau ‘sah’).

Apa yang ramai ahli-ahli PAS tidak sedar adalah bahawa pada tahun 1982, presiden parti, Asri Muda, meletakkan jawatan tetapi Ustaz Fadzil enggan untuk mengambil alih. Sebaliknya, beliau meminta Yusof Rawa mengambil alih (yang beliau lakukan pada tahun 1983). Ustaz Fadzil lebih suka menjadi hanya timbalan supaya beliau boleh ‘menyimpan’ jawatan presiden untuk Anwar. Ustaz Fadzil masih menaruh harapan bahawa Anwar akan akhirnya 'kembali' kepada PAS.

Walau bagaimanapun, dalam pilihan raya umum 1986, PAS telah dihapuskan apabila ia hanya memenangi satu kerusi Parlimen. Dan Anwar memainkan peranan yang sangat penting dalam kekalahan paling teruk dalam sejarah PAS itu. Dan, buat kali pertama dalam sejarah, PAS tahu apa makna sebenar ‘Black Ops’. PAS adalah mangsa ‘Black Ops’ Umno yang diketuai pasukan Anwar.

Pada tahun 1989, sebelum pilihan raya umum 1990, Ustaz Fadzil mengambil alih jawatan presiden parti. Beliau tahu bahawa Anwar tidak akan 'kembali' ke PAS jadi beliau patut memberi tumpuan kepada menjadikan PAS kembali penting dalam politik Malaysia. Pada pilihan raya umum 1990, PAS bekerjasama dengan Semangat 46 Tengku Razaleigh dan berjaya menawan semula Kelantan dan memenangi lapan kerusi parlimen (15 bersama-sama dengan Semangat 46).

Bermula pada tahun 1990, PAS sentiasa berada dalam gabungan atau kerjasama dengan parti lain. Dengan Semangat 46 pada tahun 1990 dan 1995. Dengan DAP, PKR dan PRM pada tahun 1999. Dengan PKR pada tahun 2004. Dengan PKR dan DAP pada tahun 2008 dan 2013. Sekarang, untuk menghadapi pilihan raya umum akan datang, PAS, sekali lagi, bergerak solo seperti pada tahun 1978, 1982 dan 1986, tempoh paling buruk dalam sejarah 72 tahun PAS.

Ya, PAS secara teknikalnya berusia 72 tahun manakala Umno hanya 71. PAS sebenarnya bermula sebagai Malay Nationalist Party (MNP) yang ditubuhkan oleh Dr Burhanuddin al-Helmy pada tahun 1945. Pada tahun 1947 ia menjadi Majlis Tertinggi Agama (MATA), Hizbul Muslimin pada tahun 1948, dan PMIP atau PAS pada tahun 1951. Pada masa itu PAS adalah satu parti Islam Nasionalis yang berjuang untuk kedua-dua nasionalisme dan Islam. PAS, pada hakikatnya, merupakan sebuah parti serpihan Umno yang mahu bukan sahaja nasionalisme tetapi Islam juga.

MNP Burhanuddin al-Helmy sebenarnya adalah sebuah parti sayap kiri dan tujuannya adalah untuk menentang kemerdekaan Tanah Melayu daripada Britain. Ia menjadi berunsur Islam dua tahun kemudian. Pada tahun 1951, ‘Islamists’ meninggalkan Umno dan menjadikan PAS sebuah parti Islam sepenuhnya, tetapi masih dengan nasionalisme Melayu sebagai latar belakangnya. Dan ini adalah apa yang kebanyakan pemimpin muda PAS dan ahli-ahli muda tidak sedar.

Malah, pada tahun 1948, pihak British menahan ramai pemimpin Hizbul Muslimin atas dakwaan bahawa mereka adalah Komunis. British bimbang bahawa ‘Islamists’ akan mengambil alih negara ini dan melaksanakan undang-undang Islam, jadi mereka terpaksa meneutralkan ‘Islamists’ dan membantu nasionalis mengambil alih. Pada tahun 1955, British mengadakan 'pilihan raya cubaan’ dan Umno memenangi semua tetapi satu daripada 52 kerusi - kerusi itu dimenangi oleh PAS. Pada tahun 1957, British bersetuju untuk memberikan kemerdekaan kepada Tanah Melayu, mengetahui bahawa nasionalis dan bukannya ‘Islamists’ yang akan mengambil alih negara ini. Jika PAS menang, katakanlah, 30 daripada 52 kerusi, dan bukan hanya satu, Britain tidak akan memberikan kemerdekaan kepada Tanah Melayu pada tahun 1957.

Jadi dari situlah datangnya PAS, yang mana ramai tidak sedar. PAS telah melalui hari yang baik dan yang buruk. Persoalannya sekarang ialah ke manakah PAS pergi dari sini? Bulan depan akan memutuskan sama ada PAS kekal relevan atau sama ada ia akan menjadi hanya nota kaki dalam sejarah, tidak lagi penting untuk dibincangkan.

Ramai dalam parti itu nampaknya telah lupa bagaimana dan mengapa parti itu wujud. Dalam kerjasamanya dengan PKR dan DAP sejak tahun 1999 (dan Semangat 46 sebelum itu pada tahun 1990-1996), budaya PAS telah rosak dan tercemar. Pemimpin PAS bercakap dan bertindak sama seperti orang-orang dari parti lain yang mereka kutuk.

Apakah yang orang PAS mahukan? PAS adalah parti politik tertua di Malaysia. Tetapi adakah objektif-objektif, cita-cita dan aspirasi PAS telah berubah dengan banyak sejak tahun 1945?

Bulan depan PAS akan mengadakan pemilihan parti. Tidak lama selepas itu ia akan menghadapi pilihan raya umum akan datang. Siapa yang ia pilih sebagai pemimpinnya akan menentukan hasil daripada pilihan raya umum. PAS sama ada boleh terus hidup atau mati dalam pilihan raya umum akan datang seperti apa yang hampir berlaku 30 tahun yang lalu pada 1980-an.

Dewan Pemuda PAS perlu memainkan peranan yang besar dalam pilihan raya umum akan datang. Jadi ia mesti memilih dengan bijak siapa yang akan mengetuai Dewan Pemuda PAS kerana ia akan menjadi tulang belakang kepada jentera pilihan raya. Orang-orang seperti Ustaz Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz atau Ustaz Muhammad Khalil Abdul Hadi patut memimpin Dewan Pemuda PAS. Sudah tentu, musuh PAS akan menjerit nepotisme untuk memastikan bahawa kedua-duanya tidak terus menerajui Dewan Pemuda PAS. Tetapi itu adalah perang psikologi mereka, yang PAS perlu abaikan.

Musuh PAS akan mahu Ketua Pemuda yang mesra DAP atau mesra PAN supaya PAS boleh disabotaj pada pilihan raya umum akan datang. Ini tidak boleh berlaku. Semua pemimpin mesra DAP atau mesra PAN mesti ditendang keluar. Orang-orang ini adalah kuda Trojan yang tugasnya adalah untuk mensabotaj parti dalam pilihan raya umum. Kenyataan yang bercanggah dan mengelirukan yang mereka buat sudah membuktikannya.

Biar saya katakan sekali lagi - dan jangan buat saya berkata 'kan saya dah kata' selepas pilihan raya umum akan datang - pemimpin mana yang anda pilih bulan depan, terutama untuk memimpin Dewan Pemuda PAS, akan menentukan masa depan parti. Jadi pilih dengan bijak dan keluarkan mereka yang Munafiq, seperti apa yang Nabi Muhammad akan lakukan.Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top