.... Minggu Kejayaan Najib | AAKJMinggu lepas telah menjadi minggu kemenangan untuk Najib. Dua tahun selepas pelancaran serangan ke atas beliau, Najib telah membuatkan pembangkang bukan sahaja kalah tetapi menjadikan mereka berkisar isu yang sama. Dari lawatan Raja Saudi kepada Kit Siang memekak dalam entri terkini blognya serta rayuan pengampunan oleh peguam Anwar dan pemimpin PAN yang menyaman Berita Harian, pembangkang nampaknya telah hilang dan membelanjakan lebih banyak masa pada ‘damage control’ daripada menyerang.
Mereka yang sedar tahu bahawa Tun Dr Mahathir Mohamad ‘merancang’ untuk singkirkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak tidak lama selepas pilihan raya umum Mei 2013 apabila bekas perdana menteri mula lakukan kritik. Pada mulanya ia adalah ‘kritikan ringan’ dan isu-isu pada dasarnya ‘kitar semula’ yang sebelum ini telah digunakan terhadap Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi 2006-2009.

Ia adalah jelas bahawa Mahathir hanya mahu menguji untuk melihat sejauh mana dia boleh pergi dengan menyerang Najib. Apabila ia adalah jelas bahawa kritikan itu tidak mendapat apa-apa momentum, Mahathir terpaksa langkah ke belakang sedikit dan menimbang semula strategi beliau. Dia tidak boleh menyerang Najib cara dia telah menyerang Abdullah dan berharap Perdana Menteri akan meletak jawatan.Muhyiddin telah ‘bersama’ 1MDB selama setahun sebelum dia membawanya kepada Mahathir untuk digunakan terhadap Najib

Najib tidak akan meletak jawatan seperti Abdullah lakukan. Najib perlu digulingkan atau ditolak keluar. Dan ia perlu dengan daya yang kuat bersama dengan tuduhan yang sangat serius. Dan itu adalah apabila Timbalan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin membawa isu 1MDB untuk perhatian Mahathir pada 2014 dan mencadangkan bahawa isu ini akan menjadi cukup kuat untuk menggulingkan Najib.

Malah, asasnya adalah untuk mensabotaj 1MDB supaya ia gagal dan dengan itu boleh digunakan terhadap Najib, sudah pun bermula tahun sebelumnya iaitu pada tahun 2013. Hakikat bahawa IPO dan pinjaman bank untuk 1MDB telah disekat bukan kebetulan tetapi direka supaya 1MDB ‘kebuluran’ suntikan tunai yang amat diperlukan. Tanpa pembiayaan dan lebihan hutang maka 1MDB pasti gagal. Dan apabila ini berlaku maka ianya bagaikan mendapat peluru emas untuk membunuh Najib.

Malah yang lebih penting kepada pelan ini adalah untuk menghubungkan RM2.6 bilion sumbangan yang Najib terima daripada sumber Arab kepada 1MDB. Mereka perlu spin cerita bahawa bilion RM2.6 itu dicuri dari 1MDB dan bukan derma daripada sumber-sumber Arab. Dan pasukan propaganda ANC (Kempen Anti-Najib) bertindak dengan bersungguh sungguh serta membayar blogger asing dan wartawan untuk mencapainya.Khairuddin dan Matthias Chang melepaskan tembakan pertama untuk melancarkan serangan ANC pada Najib

‘Pelancaran rasmi’ daripada ANC berlaku pada bulan Disember 2014 dengan laporan polis Khairuddin Abu Hassan dan pada bulan Januari dan Februari 2015 Mahathir mula mengerahkan tenteranya bersama-sama. Mereka mempunyai hanya lima hingga enam bulan untuk lakukannya kerana menjelang Julai 2015 Najib sepatutnya sudah menjadi sejarah. Enam bulan serangan tanpa henti adalah begitu teruk hinggakan ramai tidak percaya Najib akan terus bertahan selepas Julai 2015. Hakikat bahawa Najib tetap diam diri dan tidak banyak menjawab meyakinkan bahawa Perdana Menteri ‘kehilangan kata-kata’ adalah satu petanda bahawa dia mengalah.

Tetapi diam Najib adalah ‘diam berisi’ sepertimana kata orang Melayu. Ia bukannya Najib hilang kata-kata. Ia adalah bahawa dia sedang memerhati, merancang dan merangka strategi serangan balas beliau. Dan apabila serangan balas datang ia pantas, tegas, kuat dan lengkap. Dalam sekali libas pada akhir bulan Julai dan awal Ogos 2015 pemberontakan telah dikalahkan, pengkhianat dihukum, dan lawannya dipenggalkan.

Bulan Julai 2015 adalah tempoh yang paling menarik dalam kerjaya politik Najib, jika tidak peristiwa yang paling menarik dalam sejarah politik Malaysia, setanding dengan bagaimana Mahathir tidak perlukan lagi Anwar Ibrahim pada September 1998. Julai 2015 bukan sahaja dikenang tetapi akan dikaji oleh pelajar politik untuk tahun akan datang. Julai 2015 adalah apa yang ramai anggap sebagai Najib merampas kemenangan dari rahang kekalahan. Itulah juga apabila ramai memutuskan mereka mahu berada dalam pasukan Najib dalam memerangi ANC kerana jika Najib mampu atasi cabaran tersebut maka dia memang seorang politik yang genius.Najib telah membuktikan lebih ‘genius politik’ daripada Mahathir, Muhyiddin, Kit Siang dan Anwar


Najib telah belajar untuk tidak melatah seperti apa yang Mahathir, Lim Kit Siang dan semua orang-orang lain lakukan. Semua yang anda perlu lakukan adalah membaca posting blog Mahathir dan Kit Siang sebelum ini untuk melihat bagaimana mereka melatah. Pada mulanya Mahathir dan Kit Siang berada di mod serangan. Yang terakhir beberapa posting blog sejak awal tahun ini telah menunjukkan bahawa Mahathir dan Kit Siang kini berada pada mod bertahan. Mereka mengeluh dan merungut tentang bagaimana mereka telah diserang dengan cara yang tidak adil sedangkan sejak beberapa tahun yang lalu mereka telah menyerang Najib. Ia seolah-olah menujukkan bahawa Mahathir dan Kit Siang tidak mampu mengambil ubat mereka sendiri.

Rampasan kuasa terbaru Najib adalah lawatan Arab Saudi Raja Salman Abdulaziz Al Saud ke Malaysia. Kit Siang mengatakan bahawa hanya kerana Raja melawat Malaysia itu tidak bermakna baginda mengakui bahawa RM2.6 bilion itu datang daripada sumber-sumber Arab dan tidak dicuri daripada 1MDB.

Kit Siang begitu rabun dan berfikiran sempit. Dia masih memainkan lagu lama dari dua tahun yang lalu bahawa RM2.6 bilion itu dicuri daripada 1MDB. Kit Siang terkebelakang. Lawatan ini Raja bukan tentang RM2.6 bilion untuk membiayai pilihan raya umum sebelum ini empat tahun lalu. Ia adalah kira-kira membiayai pilihan raya umum akan datang yang semakin hampir. Kit Siang umpama orang Melayu panggil sudah ketinggalan zaman.

Najib tahu bahawa pemegang amanah, penama, proksi dan kroni Mahathir tidak akan membiayai Umno dan Barisan Nasional pada pilihan raya umum akan datang. Malah, mereka telahpun menyediakan RM3 bilion untuk membantu membiayai Pakatan Harapan dengan berfikir bahawa pada saat akhir PKR akan dapat meyakinkan PAS untuk kembali kepada pakatan pembangkang dan mereka boleh menghadapi Umno-Barisan Nasional dengan satu lawan satu ke atau ” straight fight”.

Sebagaimana kata Rafizi, dengan PAS sebagai sebahagian daripada pakatan pembangkang, dan jika mereka menghadapi Umno-Barisan Nasional pada satu-sama-satu, pembangkang boleh menang sekurang-kurangnya 125 daripada 222 kerusi di Parlimen. Apa yang mereka perlukan adalah 112, jadi dengan 125 kerusi mereka yakin untuk membentuk kerajaan persekutuan. Dan mereka menyediakan RM3 bilion bagi memastikan Pakatan Harapan boleh berarak ke Putrajaya.Mesej senyap dan tidak diucapkan oleh Raja Saudi adalah bahawa Najib mempunyai kawan-kawan yang kaya dan berkuasa

Najib tahu dia tidak akan mendapat apa-apa pembiayaan daripada orang-orang ini walaupun hakikat bahawa sebahagian besar wang tersebut milik Umno tetapi dipegang oleh Mahathir menerusi pemegang amanah, penama, proksi dan kroni. Ini berlaku pada tahun 2013, yang menjadi punca mengapa Najib terpaksa mencari dana luaran seperti RM2.6 bilion daripada sumber-sumber Arab. Dan yang pasti kali ini ia akan menjadi sama – Mahathir melalui pemegang amanah, penama, proksi dan kroni yang memegang wang Umno tidak akan menyerahkan satu sen pun.

Walaupun mereka berjanji untuk menyerahkan RM2 bilion atau RM3 bilion kepada Umno-BN selepas Parlimen dibubarkan, mereka boleh sentiasa melakukan pusingan U di saat-saat akhir dan tidak menyerahkan apa-apa wang. Dan itu bermakna jentera pilihan raya Umno-BN akan lumpuh hanya beberapa hari sebelum hari mengundi. Jadi ia akan menjadi lebih selamat untuk tidak bergantung kepada Mahathir pemegang amanah, penama, proksi dan kroni dan sebaliknya bekerja dengan sumber luaran, seperti pada pilihan raya umum 2013.

“The fly-on-the-wall” memberitahu saya bahawa Raja Arab menyedari masalah Najib. Dan melainkan jika Najib boleh menyelesaikan keperluan kewangan untuk membiayai pilihan raya umum akan datang terdapat bahaya bahawa Malaysia akan jatuh ke tangan yang anti-Islam, Ali Baba campuran yang dipimpin DAP. Dan ini bukan untuk kepentingan dunia Islam, yang merupakan keutamaan Arab Saudi. Terdapat cukup banyak negara-negara Islam yang dikawal kafir. Mereka tidak mahu Malaysia dimasukkan ke dalam senarai itu.

Malah, ia adalah keputusan atau idea Raja Saudi Raja untuk melawat Malaysia. Kit Siang mengecam Najib dan berkata bahawa ia adalah apa yang Raja Saudi tidak katakan yang lebih penting daripada apa yang baginda titah. Ini adalah kejahilan Kit Siang tentang Protokol istana.Kit Siang telah salah membaca implikasi lawatan Raja Saudi

Adakah anda masih ingat satu rampasan kuasa tentera di Thailand tahun lalu dengan bantuan Ratu ia berakhir? Kereta-kereta kebal telah mengepung bangunan Parlimen di Bangkok dan ia merupakan “Mexican standoff ” dengan kedua-dua pasukan berundur. Pihak tentera telah ‘terperangkap’ di luar manakala ahli-ahli parlimen telah terperangkap di dalam dan ia kini menjadi satu kes siapa yang “berkelip dahulu”. Raja Thai tidak berkata apa-apa tetapi Ratu melawat Parlimen, dengan juga tidak berkata apa-apa. Tentera kemudian meletakkan senjata mereka dan pulang ke rumah dan rampasan kuasa berakhir.

Jadi anda lihat, Raja Thai tidak bersuara. Apa yang berlaku adalah Permaisuri beliau melawat Parlimen. Ia menghantar mesej kepada tentera, yang kemudian meletakkan senjata mereka tanpa pertempuran dan rampasan kuasa yang mengancam akan menjadi sangat berdarah pun berakhir.

Jadi, Arab King tidak perlu berkata apa-apa, seperti apa yang Kit Siang rungutkan. Raja dan Permaisuri tidak membuat kenyataan yang kuat. Mereka membuat kenyataan atau diucapkan dengan. Apa yang Raja Saudi perlu lakukan adalah melawat Najib. Dan ‘gambar’ itu bernilai bagaikan 1000 perkataan. Dan hanya orang seperti Kit Siang yang tidak tahu adanya cara keluarga DiRaja melakukan perkara-perkara tertentu dengan mentafsir tindakan Raja Saudi berdiam mengenai RM2.6 bilion sebagai negatif sedangkan hakikat bahawa Raja melawat Najib adalah amat bernilai bagaikan “worth all the tea in China”.Khalid membawa Berita Harian ke mahkamah untuk membuktikan PAN bukan Ali Baba atau anjing DAP.

Kit Siang sebenarnya cuba untuk meremehkan lawatan Raja Saudi kerana dia tahu ini akan memberi kesan serius kepada undi Melayu untuk Pakatan Harapan. Malah Khalid Samad PAN tahu mereka tidak mendapat sokongan daripada pengundi Melayu, itulah sebabnya dia membawa Berita Harian ke mahkamah (BACA: Amanah leader sues daily for misreporting views on Hadi’s bill).

Kit Siang berharap PAN itu dan Pribumi akan dapat mengambil undi Melayu dari PAS dan Umno, tetapi ia kelihatan seperti tidak akan berlaku. Oleh sebab itu Menteri Besar Selangor, Azmin Ali berkata beliau tidak menutup pintu kepada PAS dan masih akan cuba untuk memujuk parti Islam untuk menyertai semula pakatan pembangkang.

Kit Siang berfikir dia boleh mendapat ramai pemimpin bekas Umno untuk menyertai pembangkang dan kemudian menggunakan mereka menentang Umno. Tetapi semua pemimpin bekas Umno yang menyertai pembangkang dianggap sebagai paria politik. Jadi langkah itu sebenarnya telah memakan diri sendiri. Orang Melayu yang menyokong agenda Cina DAP dilihat sebagai pengkhianat. Dan pengiktirafan Raja Saudi terhadap Najib telah menjadikan ia satu pertempuran yang sukar bagi DAP untuk memenangi hati dan minda orang Melayu.“Chinaman” seperti Kit Siang tidak akan memahami kesan lawatan Raja Arab Saudi. Bagi orang Melayu ini adalah satu perkara yang besar. Najib telah berkata pada bulan Disember 2016 yang pilihan raya umum akan datang akan menjadi satu pertandingan antara Melayu-atau Barisan Nasional yang diterajui Umno dan Cina- atau Pakatan Harapan yang diterajui DAP. Pada asasnya Pakatan Harapan merupakan gabungan Ali Baba dengan Cina sebagai kuasa sebenar di belakangnya.

Kredibiliti Najib di kalangan umat Islam telah meningkat beberapa takuk. Malah ramai dalam PAS kagum dengannya. Pilihan raya umum akan datang akan menjadi satu permainan yang sangat berbeza dari dua pilihan raya umum sebelum ini. Kit Siang tahu dan itulah sebabnya dia sedang ketakutan. Dengan pembiayaan yang cukup untuk menandingi RM3 bilion Mahathir, pilihan raya umum akan datang adalah lebih meyakinkan untuk Umno-Barisan Nasional dan mungkin kemenangan yang lebih menarik daripada 2008 dan 2013.

Malaysia Today


PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal NAJIB’S WEEK OF VICTORIES. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak azmykelanaya.com mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak azmykelanajaya.com berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top