Menu

Pemilihan parti DAP pada Disember 2012 ke-15 sepatutnya melihat Teng Chang Khim, Nga Kor Ming, Ngeh Koo Ham, Chow Kon Yeow dan Boo Cheng Hau muncul sebagai panglima perang baru DAP yang diketuai oleh Tan Seng Giaw. Walau bagaimanapun, kerana penipuan ketika pemilihan, Tan Seng Giaw telah ditendang keluar manakala Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng masing-masing memenangi tempat pertama dan kedua dan bukannya 17 dan tempat ke-18.
DAP: KISAH DISEBALIK TABIRDr. Ong Kian Ming berkata pemilihan parti DAP adalah unik dan berbeza daripada parti-parti politik lain. 2,576 perwakilan yang mewakili 150,000 anggota dan 865 cawangan memilih untuk hanya 20 orang ahli jawatankuasa atau pemimpin. “Selepas pengundian, 20 calon teratas undi akan menjawat jawatan pelbagai jawatan seperti pengerusi kebangsaan, setiausaha agung, bendahari kebangsaan, Setiausaha Organisasi Kebangsaan, setiausaha publisiti kebangsaan, setiausaha antarabangsa, sehingga lima naib pengerusi kebangsaan, dan pelbagai jawatan timbalan, “kata Dr Ong.

Pendaftar Pertubuhan (RoS), bagaimanapun, tidak mengiktiraf pemilihan parti DAP pada Disember 2012 ke-15. Ini bermakna 20 orang yang dipilih pada 15 Disember 2012 adalah tidak sah. Dan oleh kerana mereka adalah tidak sah, ini bermakna semua pemegang jawatan (seperti pengerusi kebangsaan, Setiausaha Agung, Bendahari kebangsaan, setiausaha penganjur kebangsaan, setiausaha publisiti kebangsaan, setiausaha antarabangsa, sehingga lima naib pengerusi kebangsaan, dan pelbagai jawatan timbalan) kesemuanya juga tidak sah.Vincent Wu dan Anthony Loke dalang penipuan pilihan raya parti-15 Disember 2012
Pendek kata, ‘buah-buahan dari pokok beracun sememangnya beracun’, seperti yang dikatakan di kalangan pengamal undang-undang. Satu lagi perkara penting untuk diperhatikan adalah bahawa untuk pemilihan pada 15 Disember pihak (atau Kongres Parti Kebangsaan ke-16) 2,576 perwakilan meningkat sebanyak 1,628 daripada hanya 948 pada pemilihan parti yang lepas. Ahli DAP berdaftar juga meningkat 66,000 kepada 150,000 daripada 84,000 sebelum itu dan satu lagi 554 cawangan telah bertambah kepada 311 untuk menjadikannya sejumlah 865 cawangan.

Dan ini adalah apa yang dibimbangkan Lim Kit Siang. Dia sedar bahawa kenaikan itu terlalu tinggi dan terlalu mendadak untuk parti berusia 52 tahun yang lebih atau kurang tidak bergerak banyak dalam tempoh lima dekad. Dan selepas ‘tidur’ untuk dua generasi, tiba-tiba jumlah perwakilan naik tiga kali ganda, keahlian hampir dua kali ganda dan bilangan cawangan lebih daripada dua kali ganda, semua dalam masa yang sangat singkat.

Dan itu adalah apabila Kit Siang meminta Anthony Loke Siew Fook untuk melakukan penyiasatan. Dua bulan kemudian, laporan itu menunjukkan bahawa populariti Kit Siang dan Guan Eng telah menurun dan Tan Seng Giaw muncul untuk menjadi pemimpin DAP yang paling popular.Karpal Singh sedar penipuan tersebut dan meminta parti untuk mematuhi surat dari RoS untuk mengelakkan masalah perundangan
BACA SETERUSNYA DI SINI:

How Kit Siang cheated to stay in power in DAP

Why Kit Siang killed Tan Seng Giaw

Tan Seng Giaw pertama kali bertanding pilihan raya umum di Kepong pada tahun 1978 tetapi kalah tipis. Pada pilihan raya umum seterusnya pada tahun 1982, beliau menang dan telah memenangi kerusi tersebut bagi lapan pilihan raya umum yang lalu, setiap kali dengan majoriti yang semakin meningkat. Pada pilihan raya umum sebelum ini pada tahun 2013, Seng Giaw memenangi 82.30% undi.

Tiada siapa dalam DAP telah dapat mengalahkan rekod Seng Giaw, yang begitu popular dengan akar umbi DAP serta popular juga dengan orang Melayu kerana pertuturan yang sangat baik dalam bahasa Melayu di mana dia juga bercakap seperti orang Kelantan. Seng Giaw juga popular dengan musuh-musuh DAP kerana beliau dilihat bercakap secara langsung dan adil – mengikut cara yang sama dengan Lee Lam Thye.

Dan yang menjadikan Seng Giaw berbahaya kepada Kit Siang dan Guan Eng dan dengan itu perlu ‘dibunuh’.Pengundian telah ‘diatur’ untuk membolehkan Kit Siang dan Guan Eng berada di dua slot teratas bukannya bahagian ke lima terbawah
Sebab RoS tidak meluluskan pemilihan parti DAP ke-15 Disember 2012 adalah disebabkan oleh banyak aduan daripada ahli-ahli DAP, termasuk dakwaan lewat hantar notis yang melanggar perlembagaan parti, dakwaan perwakilan tidak layak dibenarkan untuk mengundi, manipulasi undi , dan keraguan terhadap pengiraan undi – yang menyebabkan ralat Excel yang memalukan mereka selepas keputusan pemilihan CEC diumumkan.

Sebagai contoh, ini adalah apa yang telah diumumkan secara rasmi (dan pengumuman itu ditangguhkan lebih daripada tiga jam kerana mereka terpaksa ‘adjust’ keputusan):

1. Lim Kit Siang – 1,607 undi

2. Lim Guan Eng – 1,576 undi

3. Karpal Singh – 1,411 undi

4. Chong Chieng Jen – 1,211 undi

5. Anthony Loke Siew Fook – 1,202 undi

6. Vincent Wu Him Ven – 1,202 undi

7. Tan Kok Wai – 1,199 undi

8. Gobind Singh Deo – 1,197 undi

9. Tony Pua Kiam Wee – 1,162 undi

10. Teng Chang Khim – 1,152 undi

11. Fong Kui Lun – 1,137 undi

12. Nga Kor Ming – 1,075 undi

13. Chong Eng – 1,006 undi

14. Chow Kon Yeow – 986 undi

15. Liew Chin Tong – 984 undi

16. Kulasegaran Murugeson – 984 undi

17. Boo Cheng Hau – 958 undi

18. Teresa Kok Suh Sim – 925 undi

19. Teo Nie Ching – 903 undi

20. Ngeh Koo Ham – 824 undi

Hanya 20 teratas yang dipilih

21. Zairil Khir Johari – 803 undi

22. Tan Seng Giaw – 802 undi

Sekarang, keputusan ini adalah berdasarkan kepada 1,300 perwakilan dihalang mengundi manakala tambahan 547 perwakilan haram mengundi. 547 pengundi ini diminta untuk mengundi hanya enam orang manakala Anthony Loke dan Vincent Wu menanda baki 14 nama. Dan ini adalah bagaimana keputusan ternyata sebegitu rupa.

Anda boleh membaca tentang bagaimana ia dilakukan di sini:

How Kit Siang cheated to stay in power in DAP

Why Kit Siang killed Tan Seng GiawTan Seng Giaw sepatutnya menang undi tertinggi tetapi sebaliknya kalah
Tan Seng Giaw, yang tewas dengan hanya 802 undi, sepatutnya mendapat tempat pertama dengan 1,955 undi. Teng Chang Khim, yang memenangi tempat ke-10 dengan 1,152 undi, sepatutnya mendapat tempat kedua dengan 1,905 undi. Nga Kor Ming, yang mendapat tempat ke-12 dengan 1,075 undi, sepatutnya mendapat 1,828 undi. Chow Kon Yeow, yang memenangi 986 undi, sepatutnya mendapat 1,739 undi sebaliknya. Boo Cheng Hau, di tempat ke-17 dengan 958 undi, sepatutnya menang 1,711 undi. Ngeh Koo Ham, yang berada di tempat terakhir dengan 824 undi, sepatutnya datang dengan 1,577 undi. Dan Vincent Wu Him Ven, yang memenangi tempat ke-6 dengan 1,202 undi, sepatutnya mendapat tempat ke-26 dengan hanya 669 undi, yang bermaksud dia kalah.

Sebaliknya, Lim Kit Siang, (nombor satu dengan 1,607 undi) dan Lim Guan Eng (nombor dua dengan 1,576 undi) sepatutnya hanya menang 1,060 undi dan 1,029 undi masing-masing. Ini akan meletakkan Kit Siang di nombor 17 dan Guan Eng di nombor 18. Dan itu bermakna musuh Kit Siang dan Guan Eng (Tan Seng Giaw, Teng Chang Khim, Nga Kor Ming, Ngeh Koo Ham, Chow Kon Yeow dan Boo Cheng Hau) semua akan berada dalam sepuluh teratas manakala bapa dan anak akan berada di tempat lima ke bawah.

Pendek kata, Lim Senior dan Lim Junior menuju persaraan manakala panglima perang baru yang akan muncul dalam DAP akan menjadi Teng Chang Khim, Nga Kor Ming, Ngeh Koo Ham, Chow Kon Yeow dan Boo Cheng Hau yang diketuai oleh Tan Seng Giaw.

‘ROS tidak mengiktiraf CEC DAP’
Dalam surat kepada Lim Guan Eng, Pendaftar Pertubuhan menyatakan bahawa sehingga pertikaian sekitar pemilihannya diselesaikan, CEC tidak akan diiktiraf.

(Free Malaysia Today, 18 April 2013) – Pendaftar Pertubuhan (ROS) telah menyatakan bahawa mereka tidak mengiktiraf Jawatankuasa Eksekutif Pusat DAP (CEC) baru dipilih. Dalam surat yang dihantar kepada Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng semalam, Ketua Pengarah ROS Abdul Rahman Othman berkata ini disebabkan oleh pertikaian sekitar pemilihan parti tersebut.

“Sehingga perkara-perkara yang dipertikaikan diselesaikan, ROS di bawah Seksyen 3A Akta Pertubuhan tidak mengiktiraf pemegang jawatan dalam DAP, yang dibentuk oleh CEC pada 15 Dis, 2012,” katanya.

Abdul Rahman juga memberi amaran bahawa penjelasan yang dikemukakan oleh pucuk pimpinan parti mengenai perkara-perkara yang dipertikaikan mesti memuaskan atau DAP berhadapan risiko dibatalkan pendaftaran. Antara lain, ROS mahu DAP mengemukakan senarai ahli CEC yang sah dan langkah-langkah yang diambil untuk menyelesaikan pertikaian dalam tempoh sebulan.

Salinan surat itu juga diberi kepada Ketua Suruhanjaya Pilihan Raya Abdul Aziz Yusof. Selepas keputusan pemilihan CEC diumumkan, tiada seorang pun daripada lapan calon Melayu yang bertanding dipilih.

Pada 3 Jan, DAP mengumumkan bahawa terdapat kesilapan teknikal dalam penjadualan undi dan mengisytiharkan calon dikalahkan Zairil Khir Johari Abdullah sebagai seorang anggota yang dipilih dengan sewajarnya CEC. Ini mendorong pelbagai pihak menuduh kepimpinan parti manipulasi dan terdapat permintaan untuk pemilihan baru tetapi Lim enggan berbuat demikian. Laporan juga difailkan dengan ROS.

Sementara itu, pucuk pimpinan parti akan mengadakan mesyuarat tergempar lewat hari ini berhubung perkara itu. Ketika dihubungi, Pengerusi DAP Karpal Singh berkata mesyuarat itu adalah untuk membincangkan tindakan parti seterusnya, termasuk kemungkinan mendapatkan perintah mahkamah terhadap perintah ROS.

“Surat dari ROS mempunyai implikasi yang serius kerana ia boleh menghalang kita daripada menggunakan lambang parti itu dalam pilihan raya umum akan datang,” katanya. Beliau berkata parti itu juga akan mengambil kira semua rancangan luar jangka, termasuk kemungkinan bertanding di bawah PAS atau PKR. Beliau juga membidas ROS mengeluarkan surat itu begitu dekat dengan hari penamaan calon, iaitu pada hari Sabtu.
Malaysia Today

PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal KIT SIANG HAS TO CHEAT FOR SURVIVAL. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak azmykelanajaya.com mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak azmykelanajaya.com berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.


 
Top