.... Kit Siang Berlagak Tidak Bersalah Dan Menafikan Penglibatan Dalam ’13 Mei’ | AAKJKit Siang berkata, beliau tidak boleh dipersalahkan atau tidak terlibat dalam rusuhan kaum 13 Mei 1969 kerana beliau tidak berada di Kuala Lumpur tetapi di Kota Kinabalu pada hari itu. Itu seperti mengatakan Trotsky tidak boleh dipersalahkan atau tidak terlibat dalam Revolusi Rusia kerana dia berada di New York dan tidak berada di St Petersburg pada hari Tsar digulingkan.


Kit Siang dan Karpal di awal-awal dahulu
Leon Trotsky berada dalam buangan di luar negara ketika Revolusi Rusia meletup pada Februari 1917. Dia tidak kembali ke Rusia sehingga tiga bulan kemudian pada bulan Mei. Boleh Trotsky mengatakan dia tidak harus dipersalahkan atau tidak memainkan peranan dalam Revolusi kerana dia tidak berada di Rusia apabila ia berlaku?

Malah, 15 tahun sebelum itu, pada tahun 1902, Trotsky melarikan diri ke London di mana beliau menyertai Parti Demokratik Sosialis, di mana itulah kali pertama beliau bertemu Vladimir Lenin. Pada 15 Mac 1917, Trotsky berada di New York apabila Tsar Nicholas II terpaksa turun takhta. Selepas pihak Bolshevik mengambil alih kerajaan Soviet, Lenin mengarahkan pembentukan Tentera Merah dan dilantik Trotsky sebagai pemimpinnya.

Bagaimanapun, itu bukan apa yang kita mahu perkatakan hari ini. Apa yang kita mahu bincangkan ialah kenyataan Lim Kit Siang bahawa beliau berada di Kota Kinabalu pada 13 Mei 1969 dan oleh itu dia tidak boleh dipersalahkan kerana ’13 Mei’ kerana beliau tidak berada di Kuala Lumpur pada hari ianya berlaku.

Jika anda seorang pelajar sejarah anda akan tahu bahawa Revolusi Rusia tidak bermula pada Februari 1917 itu sendiri. Ia sebenarnya bermula 12 tahun sebelum itu pada 22 Januari 1905. Satu siri peristiwa yang berlaku sejak 12 tahun lalu membawanya kepada Februari tahun 1917 ketika ia meletus.Kempen pilihan raya DAP ialah memansuhkan Perkara 153 dan menendang orang Melayu keluar dari pekan-pekan dan bandar-bandar dan menghantar mereka kembali ke kampung

Samalah dengan ’13 Mei’. Insiden ’13 Mei’ tidak bermula pada 13 Mei 1969. Ia mungkin telah meletus pada 13 Mei 1969 tetapi ia dibina melalui satu siri peristiwa yang membawa kepada Mei 1969. Dan insiden ’13 Mei’ itu sendiri sebenarnya dicetuskan pada 10 Mei 1969, apabila Kit Siang berulang-alik antara Melaka dan Kuala Lumpur.

Pembangkang menganjurkan demonstrasi di hadapan USIS di mana seorang peserta demostrasi berbangsa Cina telah ditembak mati oleh seorang anggota polis Melayu yang panik. Perarakan besar pengebumian yang telah bertukar menjadi perhimpunan anti-kerajaan. Pembunuhan seorang warden Melayu oleh 11 orang Cina di Penjara Pudu. Demonstrasi anti-Melayu di hadapan Penjara Pudu. Keputusan Perdana Menteri untuk meringankan hukuman mati kepada 11 Cina yang telah membunuh para warden Melayu kerana tekanan daripada parti pembangkang Cina.

Ini dan banyak lagi insiden sepertinya yang membina momentum anti-Melayu membawa kepada ’13 Mei’. Dan kempen pilihan raya pada bulan-bulan kehadapan yang membawa kepada pilihan raya umum pada 10 Mei 1969 adalah yang paling ganas dan merbahaya di mana China telah diminta untuk menendang orang Melayu keluar dari pekan-pekan dan bandar-bandar dan menghantar mereka kembali ke kampung-kampung. Dan, sudah tentu, pembangkang menganjurkan perhimpunan selepas pilihan raya bertukar menjadi perhimpunan anti-Melayu bagi memastikan bahawa ’13 Mei’ akan berlaku.Mahathir menyalahkan Tunku kerana memberi muka berlebihan kepada cina sehinggakan mereka menjadi “terlalu lebih”.

Ini adalah apa yang Tun Dr Mahathir Mohamad tulis kepada Perdana Menteri Tunku Abdul Rahman pada 17th Jun 1969:

Anda sendiri memberitahu saya bahawa anda telah mencegah rusuhan dengan meringankan hukuman mati kepada 11 orang subversif China. Sebenarnya tindakan ini mencetuskan rusuhan 13 Mei, yang mengakibatkan banyak kematian, lagi ramai.

Sebab itu orang Cina dan orang India berkelakuan melampau kepada orang Melayu pada 12 Mei. Jika anda telah diludah ke muka, dipanggil dengan nama yang hina dan ditunjukkan isyarat lucah dan kemaluan, maka anda dapat memahami bagaimana orang Melayu rasakan. Orang Melayu yang anda fikir tidak akan pernah memberontak pergi mengamuk, dan mereka membenci kamu kerana memberi (Cina) terlalu banyak muka.


Jadi, ’13 Mei’ tidak berlaku pada 13 Mei 1969 apabila Kit Siang berkata, beliau tidak berada di Kuala Lumpur tetapi di Kota Kinabalu. Malah, Kit Siang bukan satu-satunya orang yang melarikan diri dari Kuala Lumpur dan pergi menyembunyikan diri pada 13 Mei 1969. Menurut mendiang MGG Pillai, pada 13 Mei 1969 Kuala Lumpur adalah ‘sepi’. Semua ‘orang penting’ dari kedua-dua belah perbezaan politik telah meninggalkan Kuala Lumpur dan telah pergi menyembunyikan diri. Mereka mengetahui 24 jam sebelum itu bahawa ’13 Mei’ yang akan berlaku.

MGG berkata beliau mendapati ia sangat membingungkan. Di mana semua orang telah pergi? Mengapa semua orang pergi pada masa yang sama? Lewat petang itu MGG mendapat tahu mengapa, dan dia meneka kebenaran dan disimpulkan bahawa mereka telah diberi amaran mengenai rusuhan akan berlaku dan telah dinasihatkan untuk meninggalkan Kuala Lumpur dan untuk pergi bersembunyi ke tempat yang selamat.Tiga hari pesta menghentam orang Melayu anjuran pembangkang mencetuskan ’13 Mei’

Pemimpin-pemimpin pembangkang juga telah diberi amaran 24 jam sebelum itu bahawa rusuhan kaum kira-kira akan meletus pada 13 Mei 1969. Mereka juga diberitahu bahawa rusuhan tersebut adalah sebagai tindak balas kepada provokasi oleh orang Cina dan India dari 10-12 mei 1969. Selama tiga hari orang bukan Melayu telah kurang ajar dan telah memaksa orang Melayu ke ‘dinding’ dengan ejekan dan penghinaan mereka dan kini orang Melayu di luar kawalan.

Akan sentiasa ada kesan dari tindakan anda. Dan peristiwa 13 Mei 1969 adalah akibat kepada peristiwa-peristiwa dari 10-12 Mei. Ada yang mengatakan Umno sentiasa boleh mengawal ‘ledakan’. Masalahnya ialah jika Umno cuba menyekat letusan kemudian ia akan meletup juga akhirnya, seperti apa yang Mahathir katakan kepada Tunku. Dan sebab itu adalah kerana terdapat beberapa orang dalam Umno yang hari ini adalah rakan baik Kit Siang dan DAP telah memainkan peranan penghasut dan ejen provokasi.

Satu seperti penghasut dan ejen provokasi, Mahathir, menunjukkan belangnya apabila bulan berikutnya ia meminta agar MCA ditendang keluar dari parti pemerintah. Bagi Mahathir tidak ada penyertaan Cina dalam kerajaan. Orang Cina harus diketepikan dan dianggap sebagai rakyat kelas kedua tanpa wakil politik dalam kerajaan.Siew Sin dan MCA mengambil pendirian yang bertentangan dengan Kit Siang dan DAP mengenai Perkara 153 dan keistimewaan Melayu

Ini adalah apa yang telah dilaporkan oleh media arus perdana pada 5 Jun 1969:

Menurut Mahathir, sokongan yang diberikan kepada Tun Tan Siew Sin oleh dewan perniagaan Cina dan pertubuhan Cina yang lain tidak boleh diambil kira sebagai sokongan daripada masyarakat Cina secara keseluruhan untuk MCA kerana pertubuhan-pertubuhan itu tidak mewakili kehendak masyarakat Cina secara keseluruhan.

“Kalau MCA hendak tahu sama ada mereka mendapat sokongan daripada orang Cina, mereka perlu menunggu pilihan raya umum akan datang. Oleh kerana ini akan mengambil masa yang agak lama, ia tidak lagi perlu bagi MCA untuk kekal dalam Kabinet, “tegasnya. Mahathir juga berkata, kedudukan MIC dalam Kabinet perlu juga dipertimbangkan semula.Dalam Kenyataan Akhbar yang dikeluarkan oleh Setiausaha Agung Umno, Senu Abdul Rahman, yang dilaporkan oleh Utusan Melayu pada 6 Jun 1969, ia berkata:

Mahathir Mohamad tidak lagi menjadi ahli Majlis Tertinggi UMNO berkuat kuasa hari ini. Keputusan ini diambil berikutan tersebar luas surat Mahathir kepada Tunku Abdul Rahman Presiden Umno Malaysia kepada orang ramai.

Dalam surat itu, Mahathir ‘belasah’ Tunku dengan memanggilnya seorang pencinta Cina dan berkata, ’13 Mei’ adalah hasil daripada Cina tidak mengetahui tempat mereka dan kerana terlalu sombong dan menghina terhadap orang Melayu. Pendek kata, orang Cina patut rasakan dan itupun yang masih sangat ringan dan mereka sepatutnya dihukum lebih buruk lagi.

Adakah anda fikir Kit Siang yang jahil tentang semua ini? Kit Siang bukan sahaja tidak jahil tetapi dia tahu tentang peranan ‘Belia Turki’ dalam mencetuskan ‘Mei 13’ – walaupun ia telah mencetuskan tindak balas kepada apa yang orang Cina dan India lakukan dari 10-12 Mei.Dan salah satu daripada ‘Belia Turki’ yang kemudiannya dipecat daripada Umno adalah ‘teman ranjang’ Kit Siang, Mahathir, orang itu yang mengatakan bahawa Kit Siang adalah nombor satu rasis di Malaysia.

Alasan Kit Siang bahawa beliau berada di Kota Kinabalu dan tidak di Kuala Lumpur pada 13 Mei 1969 adalah hujah bodoh yang mungkin boleh diterima oleh kanak-kanak sekolah rendah. Trotsky juga tidak St Petersburg dan Revolusi Rusia meletus. Tetapi seluruh dunia memberi penghargaan kepada Revolusi Trotsky seperti mana 13 Mei boleh ‘dikreditkan’ untuk Kit Siang dan Mahathir, dua orang yang dahulunya membenci antara satu sama lain selama hampir 50 tahun dan kini sedang tidur di katil yang sama kerana kedua-duanya bersatu dengan kepentingan diri – kedua-duanya mahu menyelamatkan anak-anak mereka.

Apa yang akan Karpal Singh kata jika dia masih hidup hari ini? Oleh itu, video ini mungkin boleh memberikan anda satu idea yang baik:
Malaysia Today

PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal KIT SIANG IS PLAYING INNOCENT AND DENIES INVOLVEMENT IN ‘MAY 13’. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak azmykelanajay.com mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak azmykelanajaya.com berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top