.... Kit Siang Ambil Masa 43 tahun Hasut Orang Cina | AAKJOrang Cina berjaya dihasut pada tahun 2008, 43 tahun selepas DAP diltubuhkan. Mungkin ramai berfikir bahawa ini adalah semata-mata kebetulan dan kerana Mahathir mencetuskan tsunami Cina namun sebenarnya ia dirancang 52 tahun lalu apabila Singapura meninggalkan Malaysia dan DAP telah dijadikan proksi PAP di Malaysia. 51 tahun yang lalu, apabila Singapura menghantar Kit Siang kembali ke Malaysia untuk mengetuai DAP supaya satu hari nanti orang Cina boleh mendapat kuasa politik di Malaysia.
DAP: CERITA DIBELAKANG TABIR
Lim Kit Siang telah dilahirkan pada tahun 1941 dan pada usia 19 tahun, beliau berhijrah ke Singapura. Enam tahun kemudian, pada tahun 1966, Lee Kuan Yew menghantar Kit Siang kembali ke Malaysia untuk mengambil alih sebagai Setiausaha Organisasi DAP dan itu adalah awal kerjaya politiknya. Pada tahun 1969, Kit Siang telah dipilih sebagai Ahli Parlimen Kota Melaka dan mengambil alih sebagai Ketua Setiausaha DAP, orang yang benar-benar mengetuai parti.

Kit Siang pada dasarnya telah bersama DAP selama 51 tahun – Kit Siang sendiri mengakui apabila baru-baru ini beliau berkata beliau telah menulis dan bercakap sekurang-kurangnya 10 juta perkataan dalam kerjaya politik 51 tahun beliau dan kepimpinan DAP. Dalam masa 51 tahun Kit Siang ‘memiliki’ DAP , MCA telah mempunyai sembilan pemimpin manakala Gerakan mempunyai tujuh. Malah Umno telah menyaksikan enam kepimpinan.

Satu-satunya keluarga lain yang telah menerajui kepimpinan parti dengan lama adalah keluarga Kim di Korea Utara yang telah berkuasa selama tiga generasi. Itu pun tiga generasi selama lebih 69 tahun berbanding Kit Siang yang masih berkuasa selepas 51 tahun. Dalam erti kata lain, keluarga Lim di Malaysia mendahului keluarga Kim di Korea Utara.69 tahun dan tiga generasi keluarga Kim Korea Utara berbanding 51 tahun hanya Lim Kit Siang
DAP telah diasaskan oleh C. V. Devan Nair, Presiden Ketiga Singapura, atas perintah Lee Kuan Yew pada bulan Oktober 1965, dua bulan selepas Singapura meninggalkan Malaysia. Setelah Singapura tidak lagi menjadi sebahagian daripada Malaysia, PAP akan dilarang daripada beroperasi di Malaysia maka DAP sepatutnya menjadi proksi PAP di Malaysia. Beberapa bulan kemudian, Kuan Yew, Perdana Menteri Singapura, memberitahu Kit Siang agar pulang ke Malaysia dan mengambil alih sebagai Setiausaha Organisasi DAP dan Editor akhbar parti, The Roket.

Pada dasarnya, Kit Siang dan DAP sepatutnya meneruskan ‘agenda Cina’ PAP di Malaysia dan menjadi proksi PAP memandangkan PAP dihalang oleh undang-undang dan tidak lagi boleh berbuat demikian secara langsung. Jadi, dari awal-awal lagi, misi DAP adalah untuk meneruskan agenda PAP di Malaysia, iaitu untuk mencapai kuasa politik Cina atau penguasaan politik Cina.

Tetapi ia akan mengambil sedikit masa. Mula-mula Kit Siang dan DAP terpaksa mengajar Cina agar bernafsu kepada kuasa politik dan penguasaan politik. Ia perlu dicapai melalui kempen kebencian – membuat Cina membenci Melayu, Islam, Umno, Barisan Nasional dan rakan-rakan bukan Melayu dalam Barisan Nasional. Orang Cina akan memerlukan banyak provokasi dan ia mungkin mengambil masa yang lama. Walau bagaimanapun, akhirnya orang Cina boleh merasa “darah” dan apabila sudah “merasa darah” maka mereka akan suka dan akan mahu lebih. Ketika itu orang Cina mungkin naif politik tetapi dengan mencuci otak orang Cina maka mereka boleh didoktrinkan agar bernafsu terhadap kuasa.Tunku Abdul Rahman dan Lee Kuan Yew berselisih pendapat mengakibatkan Singapura meninggalkan Malaysia dan menyaksikan kelahiran DAP
Masalahnya, bagaimanapun, adalah kaum Cina Malaysia tidak benar-benar berminat untuk kuasa politik atau penguasaan politik. Apa yang mereka mahu adalah ekonomi yang baik di mana Cina boleh membuat wang -termasuk kebebasan untuk menyebarkan fahaman sekolah-sekolah Cina dan pendidikan Cina / bahasa, ditambah mengamalkan budaya dan tradisi Cina. Selagi mereka mempunyai MCA (dan selepas 1969 Gerakan juga) untuk melindungi kepentingan Cina itu memadai. Dan mereka tidak benar-benar memerlukan MCA atau Gerakan kerana masyarakat Cina telah bersatu dalam persatuan perdagangan yang sangat berkuasa dan berpengaruh, persatuan, masyarakat dan pergerakan pendidikan. Jadi apa yang MCA atau Gerakan perlu lakukan adalah untuk bekerja dengan atau menyokong persatuan,masyarakat dan pergerakan, mendengar kehendak mereka, dan memberi apa yang mereka mahu.Kuan Yew dan Devan Nair: PAP mencipta DAP sebagai proksinya di Malaysia bagi memenuhi agenda politik Cina untuk mencapai penguasaan politik
Sebagai contoh, pada tahun 1985, apabila sebilangan besar koperasi Cina bankrap, MCA berjaya mendapatkan Tun Dr Mahathir Mohamad menyelamatkan mereka dengan memberi RM3 bilion (yang bernilai kira-kira RM9 bilion hari ini) manakala Mahathir memberikan orang Melayu (di bawah TPU atau Tabung Pemulihan Usahawan) hanya RM500 juta. Orang Cina ‘membayar’ Barisan Nasional pada pilihan raya umum 1986 dengan memberi DAP 24 kerusi Parlimen berbanding hanya 17 untuk MCA dan 5 untuk Gerakan.

Ianya merupakan satu kejutan. Ramai menjangka DAP dihapuskan seperti PAS yang hanya memenangi satu kerusi Parlimen pada pilihan raya umum 1986. Sebaliknya, DAP lakukan dengan baik dan Kit Siang sedar bahawa, akhirnya, kuasa politik Cina tidak lagi hanya mimpi tetapi realiti. Walaupun kerajaan berikan sejumlah wang besar kepada Cina dari tahun 1981 (masa Mahathir mengambil alih sebagai Perdana Menteri) hingga tahun 1986, DAP masih boleh menang 24 kerusi berbanding hanya 22 untuk kedua-dua gabungan MCA dan Gerakan.Kepada pengundi Cina, semua perkara berkaitan wang maka DAP perlu mengajar Cina bahawa penguasaan politik adalah lebih baik
Jadi, apa yang berlaku? Apa yang berlaku adalah mudah. Jika ekonomi baik Cina akan mengundi kerajaan dan jika ekonomi tidak baik Cina akan mengundi pembangkang. Jadi, jika parti pemerintah mahu undi Cina ia perlu mempunyai adunan memastikan bahawa orang Cina mampu untuk membuat wang. Krisis ekonomi 1985-1987 membuatkan orang Cina beralih pada pembangkang.

Jadi itulah cara bagaimana untuk memenangi sokongan kaum Cina. Mensabotaj ekonomi dan memastikan bahawa orang Cina tidak boleh membuat wang dan kerajaan akan jatuh ke dalam tangan pembangkang. Pilihan raya umum 1986 adalah satu pengajaran untuk Barisan Nasional dan pembangkang. Bagi orang Cina, semuanya berkaitan wang.

Tetapi ada sesuatu yang masih hilang dalam formula itu. Dan bahagian yang hilang adalah pengundi Melayu. Ia tidak cukup dengan DAP hanya mendapat undi Cina. Mereka perlu dapatkan undi Melayu juga. Dan melainkan jika DAP juga boleh memenangi hati dan minda orang Melayu, kuasa persekutuan tidak akan dapat dicapai. DAP perlu mengetahui bagaimana untuk memenangi hati orang Melayu sebagai langkah seterusnya maju ke hadapan. Pada masa yang sama DAP mesti mengajar kaum Cina untuk membenci Umno dan rakan-rakan mereka dalam Barisan Nasional – termasuk membuat mereka sedar bahawa kuasa politik atau penguasaan politik bagi kaum Cina adalah mungkin.2008 merupakan Tsunami Cina tetapi untuk maju ke hadapan mestilah dengan Tsunami Melayu juga
Satu eksperimen telah dicuba pada pilihan raya umum yang berikut pada tahun 1990 apabila DAP menjalin pakatan dengan parti serpihan Umno, Semangat 46. Eksperimen gagal apabila DAP kehilangan empat kerusi. Maka pakatan pilihan raya ini tidak akan berfungsi. Mereka perlu menjadi lebih baik daripada itu. Perkara yang sama berlaku pada pilihan raya umum yang berikut pada tahun 1995 apabila DAP lakukan lebih teruk dan berakhir dengan hanya sembilan kerusi. Ia kelihatan seperti orang Cina tidak benar-benar mengambil berat mengenai DAP dan jika trend ini berterusan DAP akan dikebumikan pada pilihan raya umum akan datang di sekitar tahun 2000.

Kemudian sesuatu telah berlaku tiga tahun kemudian. Umno mengalami krisis apabila rampasan kuasa Anwar Ibrahim gagal dan Mahathir ‘habiskan’ dia. Mahathir terpaksa mengadakan pilihan raya umum lebih awal pada tahun 1999 atau jika tidak beliau tidak lagi akan berkuasa jika dia menunggu sehingga tahun 2000. Ketika itu Kit Siang melihat peluang untuk mengubah peraturan permainan.Kit Siang dan Karpal telah dihukum oleh orang Cina pada tahun 1999 kerana tidur sebantal dengan PAS
Buat pertama kali dalam sejarah Malaysia yang pembangkang rasmi telah dibentuk, Barisan Alternatif (BA), yang terdiri daripada empat parti pembangkang – DAP, PKR, PAS dan PRM. BA berjaya memenangi 42 kerusi dan 40% undi, prestasi yang paling hebat sekali. Tetapi Kit Siang dan Karpal Singh akhirnya kehilangan kerusi mereka manakala MCA memenangi 29 kerusi berbanding hanya sepuluh DAP. Ianya satu kejutan kepada Kit Siang dan DAP.

Pada asasnya orang Cina tidak menerima PAS dan mereka memberitahu dengan menghukum bukan sahaja DAP tetapi Kit Siang dan Karpal juga. Bagi pakatan pembangkang untuk berjaya, DAP perlu mencari jalan untuk membuat Cina menerima PAS. Tetapi mula-mula DAP perlu mengambil langkah ke belakang semula dan merancang-keseluruhan strategi mereka. Jadi, pada tahun 2001, DAP meninggalkan BA dan pada pilihan raya umum 2004 mereka bergerak solo.

Peluang seterusnya datang sendiri pada tahun 2006 apabila Mahathir melancarkan kempen untuk menggulingkan Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi. Ini adalah kali ketiga selepas 1990 dan 1999 apabila Umno berpecah teruk dan jika DAP tidak mengambil kesempatan mereka berpecah kali ketiga maka tidak akan ada lagi peluang keempat pada masa depan.

Tetapi mula-mula mereka perlu menyelesaikan isu PAS dan Hudud.Pada tahun 2008 DAP memberitahu orang Cina agar mengasihi dan percaya PAS dan kini DAP memberitahu kaum Cina bahawa PAS adalah musuh demokrasi dan kebebasan awam
DAP memberitahu kaum Cina bahawa gabungan baru yang akan dibentuk untuk menghadapi pilihan raya umum 2008 akan atas dasar konsensus dan PAS tidak akan meneruskan agenda Islam tanpa persetujuan rakan-rakan lain dalam gabungan itu. DAP memastikan Anwar Ibrahim dan seluruh pemimpin PKR mengulangi mantera ini dan ramai pemimpin PAS (yang kini semua keluar parti dan menyertai PAN turut dikenali sebagai Amanah) terus berkata perkara yang sama.

Pendek kata, walaupun PAS berbahaya kerana agenda Islam mereka, selagi PAS adalah ahli pakatan pembangkang ia akan mengetepikan agenda Islam dan akan melakukan apa gabungan itu mahu ia lakukan. Jadi tidak menjadi masalah PAS mempunyai agenda Islam selagi ia tidak pernah mengejar agenda ini dan bertindak hanya apa yang DAP dan PKR mahu ia lakukan.

Kelebihan lain adalah perkara tersebut seperti yang Mahathir mahu, dengan kata lain, orang Cina menghukum Umno dan Barisan Nasional dengan mengundi pembangkang. Melalui Matthias Chang, Mahathir bercakap kepada persatuan Cina, persatuan perdagangan, persatuan dan gerakan pendidikan untuk menyuruh mereka mengundi pembangkang. Tsunami Cina akan berlaku dan Mahathir pastikan ia akan berlaku. Jadi DAP mengambil peluang tersebut. Negeri-negeri pantai barat yang dikuasai Cina jatuh ke tangan pembangkang.Mahathir mencetuskan 2008 Tsunami Cina dengan meminta orang Cina agar menghukum Umno dan Barisan Nasional dengan mengundi pembangkang, bagi melancarkan langkah DAP untuk mencapai kuasa politik atau penguasaan politik di Malaysia
Akhirnya impian Kit Siang dan DAP untuk mendapatkan kuasa politik Cina, yang bermula 52 tahun yang lalu pada tahun 1965, menjadi kenyataan. Cina tidak lagi perlu bergantung pada Umno, MCA dan Gerakan untuk kebajikan. Persatuan Cina, persatuan perdagangan, masyarakat dan pergerakan pendidikan tidak lagi perlu tunduk kepada Umno, MCA dan Gerakan. Orang Cina kini mempunyai kuasa politik mereka sendiri dan kuasa politik ini dipanggil DAP.

Tetapi ini hanya peringkat pertama, penyatuan kaum Cina di belakang DAP. Walaupun 100% pengundi Cina mengundi pembangkang, DAP masih tidak akan mendapat kuasa persekutuan. Mereka juga perlu pengundi Melayu dan undi dari Sabah dan Sarawak. Hanya selepas itu pembangkang boleh menang 125 kerusi di Parlimen dengan DAP memiliki 55 daripada 125 kerusi, yang secara teknikal menjadikan DAP parti terbesar dalam pakatan pembangkang dan dengan itu bos. Dan ini adalah apa yang kita bincangkan dalam episod yang akan datang, bagaimana Kit Siang akan mendapatkan undi Melayu untuk Pakatan Harapan supaya DAP boleh mentadbir negara.

Malaysia Today


PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal THE 43 YEARS IT TOOK KIT SIANG TO WAKE THE CHINESE UP. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak azmykelanajaya.com mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak azmykelanajaya.com berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top