.... Kenapa Datin Rosmah, Siti Hasmah Rasmi Kapal TLDM? | AAKJIni upacara pelancaran kapal baru APMM di Port Klang pada Rabu 15.3.2017.

Dalam dunia perkapalan tidak kira mana-mana negara upacara pelancaran sesebuah kapal baru atau gimik melepaskan kapal ke laut akan dilakukan oleh wanita. Itu dah kira tradisi wajib. Jika ada lelaki yg merasmikan itu dah dikira songsang.

Dalam dunia perkapalan, kapal diistilahkan atau diibaratkan sebagai wanita. Sebab itu kapal dirujuk dgn panggilan SHE/HER/MOTHER VESSEL/SISTER VESSEL.

Ramai rakan-rakan saya di Port Klang atau mana port lain, yg menjadi ejen perkapalan menjalankan perkhidmatan yg dipanggil SHIP HUSBANDRY. Husband itu suami. Manakala ship itu WIFE.

Apabila kapal memasuki pelabuhan adalah menjadi tugas suami memenuhi apa saja keperluan yg diperlukan oleh sang isteri (kapal). Sebelum kapal alongside, ejen (suami) dah kena tercegak tunggu di wharf. Turun saja gangway , si suami (ejen) jadi org yg pertama naik jumpa isteri. Bertanya khabar dan keperluan. Perlu makanan, minuman, wang, kelengkapan itu ini dan sebagainya. Jika suami (ejen) gagal sediakan atau ada buat silap, maka sang isteri (kapal) boleh mengadu kepada pejabat kadi (ship owner).

Cubaan anda utk fitnah gagal...sila cuba lagi di masa akan datang.


Orang berkapal kita pun cuba nak berkapal - anjing DAP yang lapar tulang tapi menggonggong tahi.

Percubaan fitnah terbaru oleh budak-budak rafizi (suara rakyat) terhadap PM dan isteri. Post dan print screen fitnah tersebut sedang menular sekarang. 


Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top