.... Kalut Wan Azizah Sebar Ke Seluruh Dunia Kenapa Dia Masuk Hospital | AAKJWan Azizah sentiasa tidak hadir pada mesyuarat Pakatan Harapan, walaupun yang diadakan di pejabatnya di Parlimen semalam. Jika dia menghadiri mesyuarat-mesyuarat tersebut maka dia kena akur kepada keputusan yang telah mereka buat. Semalam dia tidak menghadiri mesyuarat itu seperti biasa dan ‘doktor kaki spin’ telah membuat seolah ianya masalah besar tentang kesihatan dan kemasukan beliau ke hospital. Dan kerana itu ketiadaan beliau menarik perhatian lebih daripada kebiasaannya.

PEREBUTAN TAKHTA PAKATAN

Semalam, Pakatan Harapan mengadakan mesyuarat pertamanya dengan PPBM yang turut dikenali sebagai Pribumi sebagai ahli rasmi di pejabat Ketua Pembangkang di Parlimen. Masalah utamanya adalah Ketua Pembangkang sendiri, Dr Wan Azizah Wan Ismail, tidak hadir. Sebaliknya dia telah dimasukkan ke hospital kerana ‘demam panas sekejap-sekejap, loya dan muntah-muntah yang berulang-ulang’.

Itu, oleh mana-mana kebiasaan, ianya menjadi tidak normal. Manusia sememangnya jatuh sakit dan dimasukkan ke hospital. Apa yang menjadi tidak normal bagi doktor adalah untuk mengeluarkan surat ‘Kepada Sesiapa Yang Berkenaan’ dan surat tersebut disebarkan kepada semua orang. Ia kelihatan seperti seseorang begitu bersungguh untuk meyakinkan kita bahawa Wan Azizah adalah benar-benar tidak sihat dan perlu dimasukkan ke hospital dan dengan sebab itulah mengapa dia tidak dapat menghadiri mesyuarat Pakatan Harapan di pejabatnya di Parlimen semalam.

Mereka ini cuba untuk ‘menjelaskan’ ketiadaan Wan Azizah di mesyuarat Pakatan Harapan dan cuba untuk meyakinkan kita bahawa ketiadaan beliau adalah ‘normal’ dan bukan kerana dia telah memboikot mesyuarat tersebut. Namun Wan Azizah sendiri tidak berkata apa-apa. Malah Tun Dr Mahathir Mohamad terpaksa dimasukkan ke hospital beberapa kali dalam masa enam bulan lepas sahaja tetapi doktor-doktor di IJN tidak mengeluarkan surat ‘Kepada Sesiapa Yang Berkenaan’ dan kemudian sebarkan di internet.‘Doktor kaki spin’ keluar untuk ‘menjelaskan’ ketiadaan Wan Azizah di mesyuarat semalam dan menarik perhatian yang tidak munasabah kepada perkara yang bukannya satu kebiasaan pada yang bukan sepatutnya
Cara mereka melakukannya dalam kes Wan Azizah semalam seolah-olah seperti mereka terpaksa berusaha keras untuk memastikan bahawa seluruh dunia tahu beliau dimasukkan ke hospital pada hari mesyuarat Pakatan Harapan telah diadakan di pejabat beliau – dan dengan cadangan bahawa ini adalah sebab mengapa dia tidak hadir dalam mesyuarat tersebut.

Jika mereka tidak menampakkan ini sebagai satu masalah besar tentang Wan Azizah dimasukkan ke hospital, dan jika mereka tidak pergi untuk mendapatkan doktor supaya mengeluarkan surat, dan jika mereka tidak menyebarkan surat tersebut, tiada siapa yang akan ‘berkerut dahi’. Malah jika sesetengah orang perasan maka mereka akan berkata ‘So What?’ Menjadi kebiasaan manusia jatuh sakit dan dimasukkan ke hospital dan dengan terlepas mesyuarat. Apa masalahnya? Sekarang, bagaimanapun, orang-orang di belakang isu ini ‘kaki spin’ yang sangat amatur tanpa sengaja menukarkannya menjadi masalah yang besar.

Kini rakyat mahu tahu mengapa mereka berusaha untuk memastikan kita semua tahu bahawa Wan Azizah terlepas mesyuarat itu kerana dia tidak sihat dan dimasukkan ke hospital. Mengapa begitu penting untuk kita tahu? Adakah kerana dia sengaja terlepas mesyuarat itu dan menggunakan ‘tidak sihat dan masuk hospital’ sebagai alasan? Jika tidak mengapa menarik perhatian kita kepada apa yang boleh dianggap sebagai tidak penting?Hari ini Wan Azizah seolah-olah telah pulih sepenuhnya dan dalam semangat yang tinggi
Semalam bukannya mesyuarat yang tersangat penting. Ia hanya untuk membincangkan permohonan Pakatan Harapan untuk mendaftarkan gabungan itu dengan PPBM yang turut dikenali sebagai Pribumi sebagai ahli gabungan keempat. Jadi, mengapa Wan Azizah tidak menghadiri mesyuarat itu? Dan mengapa begitu bersungguh cuba untuk menjelaskan ketiadaan beliau?

Pertama sekali, Muhyiddin Yassin mahu sebuah parti Melayu untuk memimpin Pakatan Harapan. Dan PKR bukan parti Melayu. Pribumi parti Melayu. PKR adalah sebuah parti berbilang kaum seperti DAP – walaupun mendiang MGG Pillai pernah berkata PKR adalah sebuah parti pelbagai kaum yang dikuasai Melayu manakala DAP adalah sebuah parti berbilang kaum yang dikuasai oleh Cina.

Bagaimanapun, secara ringkas atau sebaliknya, jika Pakatan Harapan diketuai oleh parti Melayu maka Pribumilah yang akan menjadi ketua. Dan itu juga bermakna dalam permohonan Pakatan Harapan untuk mendaftar gabungan itu, wakil penama Pribumi yang perlu disenaraikan sebagai Pengerusi. Dan ini kemungkinan besar Mahathir kerana beliau juga adalah Pengerusi Pribumi.Kit Siang mengarahkan Mat Sabu untuk mempengerusikan mesyuarat semalam supaya DAP boleh berada di belakang dan tidak dilihat sebagai berkuasa
Tetapi Pribumi mempunyai hanya satu kerusi di parlimen (yang bagaimana pun akan kalah dalam pilihan raya umum akan datang) manakala DAP 38. Jadi ini bukan kes siapa yang lebih berkuasa? Walaupun PKR mempunyai 27 kerusi, jauh lebih daripada Pribumi. DAP telah wujud sejak 1965 dan telah ditubuhkan dua bulan selepas Singapura berpecah dari Malaysia – dan sepatutnya menggantikan PAP di Malaysia – malah dakwat belum kering lagi pada sijil pendaftaran Pribumi ini.

Pendek kata, Pakatan Harapan hanya perkiraan Ali Baba dengan DAP membuat keputusan dan Pribumi memberikan penampilan mereka yang berkuasa.

Lebih penting lagi, PKR wujud pada 4 April 1999 (4499) secara khusus sebagai parti anti-Mahathir. Tujuan penubuhan PKR adalah untuk bukan sahaja menendang keluar Mahathir tetapi untuk memastikan bahawa dia ‘membayar’ untuk semua jenayahnya dan menghabiskan sisa umur di dalam penjara. Dan kini Mahathir mahu Wan Azizah menghadiri mesyuarat untuk menyokong Mahathir sebagai pemimpin ‘Ali Baba’ pembangkang dan partinya sebagai pemimpin Pakatan Harapan?

Sekarang gambaran jelas mula muncul mengapa Wan Azizah lebih suka pergi ke hospital daripada menghadiri mesyuarat semalam.

Dan Wan Azizah tahu bahawa Mahathir tidak akan menyokong pembebasan Anwar Ibrahim dari penjara dan tambahan pula, Mahathir masih belum menarik balik kata-katanya tentang Anwar: yang Anwar adalah seorang yang tidak bermoral tidak sesuai untuk memimpin pembangkang atau menjadi Perdana Menteri. Dan ini adalah tepat apa yang Karpal Singh juga berkata pada tahun 2008 apabila beliau berkata bahawa Anwar telah melakukan begitu banyak kerosakan kepada Malaysia dan harus bertaubat dan bahawa dia tidak layak untuk memimpin pembangkang dan Pakatan perlu mencari pemimpin baru dan sebagainya.Ketiadaan Wan Azizah dalam kebanyakan mesyuarat Pakatan Harapan sangat ketara
Malah lebih penting adalah hakikat bahawa Mahathir mahu Menteri Besar Selangor Azmin Ali menggulingkan Wan Azizah dan mengambil alih sebagai Presiden PKR. Bagaimana Wan Azizah boleh duduk semeja dengan seorang lelaki yang mahu “membunuh” beliau dan suaminya? Jika diberi pilihan Wan Azizah lebih suka bekerja dengan PAS berbanding dengan DAP. Azmin juga tidak bersedia untuk menceraikan PAS kerana dia tahu dia tidak akan menjadi Menteri Besar Selangor jika bukan kerana PAS..

Jika Presiden PAS, Abdul Hadi Awang, bersetuju untuk menyokong DAP dan PKR dalam mencabar kuasa DYMM Sultan Selangor dan jika PAS telah disediakan untuk mencetuskan krisis perlembagaan di Selangor dengan menegaskan bahawa Khalid Ibrahim digantikan dengan Wan Azizah, maka mungkin akan menjadi 50:50 peluang hari ini bahawa Wan Azizah dan bukan Azmin akan menjadi Menteri Besar Selangor.

Dan itulah sebabnya Azmin tidak berani menceraikan PAS dan juga mengapa Wan Azizah tidak sama sekali menutup pintu pada PAS lagi. Dua orang bercakap banyak mengenai PAS adalah Mahathir dan Lim Kit Siang. Wan Azizah, sebenarnya, berkata perkara yang baik mengenai PAS walaupun dia bercakap tentang era Ustaz Fadzil Muhammad Noor. Pendek kata, Wan Azizah membayangkan dia tidak mempunyai masalah dengan parti itu sendiri.Wan Azizah berpegang teguh pada Islam dan tidak bersetuju dengan pendirian anti-Syariah DAP seperti PAN dan Pribumi lakukan.
Satu perkara tentang Wan Azizah ialah dia adalah seorang Muslim yang solehah. Dia memakai sarung tangan putih pada tangan kanannya kerana sebagai seorang Islam dia tidak mahu bersalaman dengan orang lain dengan tangan tidak berlapik. Antara PAS dan parti anti-Syariah seperti DAP, tanpa ragu-ragu dia akan pilih PAS. Dan dengan Mahathir cuba untuk bertindak dan memutuskan apa yang Pakatan Harapan lakukan, Wan Azizah lebih suka tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan pakatan pembangkang.

Tetapi beliau tidak boleh mengatakan demikian. Jika dia berkata dia lebih suka PAS berbanding DAP atau Pribumi maka dia seakan membunuh diri. Mahathir dan Kit Siang akan menyokong Azmin dan dalam pemilihan parti PKR yang akan datang, dia akan bertanding jawatan presiden dan mungkin akan menang. Itu akan menjadi pengakhiran untuk dia, suami dan anak perempuannya. Jadi dia terperangkap di tengah-tengah, sehingga dia boleh memikirkan bagaimana cara untuk melarikan diri dari cengkaman Mahathir, Kit Siang dan Azmin. Dalam pada itu dia hanya tidak menghadirkan diri dalam semua mesyuarat supaya dia tidak perlu melakukan apa yang dia tidak bersetuju.

Malaysia Today

PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal Wan Azizah's absence at the Pakatan Harapan meeting yesterday. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak azmykelanjaya.com mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak azmykelanajaya.com berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top