.... Gula Naik, Pekedai Gila | AAKJTerdapat satu artikel bertajuk "End of Sugar Rush" dalam akhbar The Star hari ini di mana pemberita menemuramah pemilik kedai kopi tentang kenaikan harga gula baru-baru ini dan sama ada mereka akan menaikkan harga.

Untuk berlaku adil, sebahagian besar daripada mereka berkata mereka tidak akan menaikkan harga. Seorang pemilik juga berkata bahawa kebanyakan orang pada masa kini meminta "kurang gula ".

Tetapi kebanyakan mereka ada mengatakan bahawa margin keuntungan mereka akan terkesan kerana bukan harga gula sahaja yang meningkat sejak 2 tahun yang lalu tetapi terdapat peningkatan harga bagi yang lain.

Beberapa alasan yang mereka berikan adalah kenaikan harga gula, kenaikan harga minyak masak, kenaikan harga petrol dan kenaikan harga elektrik.

TETAPI ....

1) Kenaikan harga gula hanya 11sen per kg. Walaupun anda menggunakan 1 tan gula setiap bulan, ia hanya akan ada tambahan RM111 dalam kos. Bagaimana ini akan memberi kesan kepada anda? Jika anda benar-benar menggunakan 1 tan gula, ia sekurang-kurangnya 50,000 minuman jika anda menggunakan 20g (5 sudu teh) gula. Semestinya keuntungan anda akan menjadi besar dan mampu menanggung RM111 sebulan?

2) Perniagaan tidak pernah pun dibenarkan untuk menggunakan minyak masak bersubsidi. Harga minyak masak yang tidak disubsidi tidak pernah berubah jadi bagaimana ini akan memberi kesan kepada perniagaan?

3) Harga petrol kini ialah RM2.30. Ia adalah RM2.30 sebelum ini pada Nov 2014 - jadi tidak akan ada sebarang perubahan. Dan apabila harga menurun kepada RM1.60, adakah kedai-kedai kopi mengurangkan harga mereka?

4) Tarif elektrik tidak pernah dinaikkan sejak 1 Januari 2014. Malah, pada bulan Mac 2015, ia telah dikurangkan. Jadi bagaimana harga elektrik boleh dijadikan sebab untuk menaikkan harga?

Jadi .. ini semua hanyalah alasan .. sebab mereka mahu menaikkan harga adalah kerana mereka mahu menaikkan harga kerana orang ramai mampu membayarnya.

Tetapi yang menggembirakan, tiada kedai-kedai kopi yang ditemuramah berkata mereka mempunyai rancangan untuk meningkatkan harga.
Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top