.... Bagaimana Kit Siang Menipu Untuk Kekal Berkuasa Dalam DAP | AAKJKit Siang menipu dalam pemilihan parti DAP pada 15 Disember 2012 dan tertangkap. DAP menghantar notis mesyuarat itu hanya lima hari sebelum mesyuarat itu bukannya 14 hari seperti yang diperlukan. Kemudian 1,300 perwakilan yang layak telah dihalang daripada menghadiri mesyuarat itu manakala 547 perwakilan haram dibenarkan masuk. 547 perwakilan haram kemudian diberitahu agar menandakan hanya enam daripada 20 nama, dan juga enam nama yang perlu ditandakan, manakala Anthony Loke dan Vincent Wu ditanda baki 14 nama-nama ‘di belakang tabir’.
DAP: KISAH DISEBALIK TABIR
DAP kini menghadapi satu dilema utama dan mengancam “nyawa”. Ia bukan tentang bagaimana untuk menarik atau menipu PAS agar menyertai Pakatan Harapan selepas menendang mereka keluar dengan dakwaan palsu bahawa mereka telah meninggalkan atau meletak jawatan daripada Pakatan Rakyat. (Malah, sehingga hari ini PAS masih sebahagian daripada Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Selangor walaupun Pakatan Rakyat tidak lagi wujud).

Dilema DAP – atau khususnya Lim Kit Siang, Lim Guan Eng, Anthony Loke Siew Fook dan dilema Vincent Wu Him Ven – adalah bahawa DAP menipu pada 15 Disember 2012 dalam Mesyuarat Agung Tahunan dan pilihan raya parti (Kongres Kebangsaan Parti ke-16) dan kini Pendaftar Pertubuhan (RoS) tidak akan meluluskan AGM dan pemilihan parti tersebut.Vincent Wu dan Anthony Loke mengerakan pemilihan parti DAP pada Disember 2012
Untuk memastikan Lim Senior dan Lim Junior bukan sahaja dapat untuk terus berkuasa tetapi akan menang dengan jumlah undi tertinggi (masing-masing 1,607 undi dan 1,576 undi), mereka bermain sedikit silap mata. Kongres DAP telah diadakan pada 15 Disember tetapi notis mesyuarat telah dihantar hanya lima hari sebelum itu pada 10 Disember (dan bukan 14 hari sebelum mesyuarat atau 1 Disember) seperti yang dikehendaki oleh perlembagaan parti.

Itu adalah pelanggaran nombor satu dan ia cukup untuk menjadikan Mesyuarat Agung Tahunan dan pemilihan parti batal. Kurang dari 14 hari notis AGM dan pemilihan parti akan dianggap tidak sah oleh ROS dan apa sahaja yang parti itu memutuskan dari tarikh itu di adalah tidak sah. Dan itu juga bermakna bukan sahaja semua pemegang jawatan yang dipilih tetapi juga orang-orang yang dilantik akan dianggap tidak sah.

Secara keseluruhan, 2,576 perwakilan layak menghadiri Kongres. Walau bagaimanapun, 1,300 perwakilan atau kira-kira setengah tidak menerima notis untuk menghadiri mesyuarat itu. Dan ia bukan kes yang mudah ‘delayed in the post because they were sent out late’. Surat tidak pernah tiba kerana mereka tidak pernah dihantar. Mereka sengaja mahu menghalang 1,300 perwakilan ini daripada menghadiri mesyuarat itu kerana tanpa surat jemputan mereka tidak akan dibenarkan masuk ke dalam dewan.DAP menuntut kerajaan membantu Tamil Sri Lanka tetapi ahli India DAP mereka sendiri dihalang daripada mengundi dalam pemilihan parti
Akhirnya hanya 1,823 daripada 2,576 perwakilan menghadiri mesyuarat itu. Walau bagaimanapun, di kalangan 1,823 perwakilan 547 merupakan perwakilan haram, terutamanya mereka dari cawangan Cina Pulau Pinang yang memihak kepada Guan Eng. Apa yang lebih mencurigakan adalah bukan sahaja mereka ini 547 perwakilan haram, malah mereka semua diasingkan dari para perwakilan yang lain di dalam dewan dan tidak bercampur dengan yang lain. Delegasi ‘biasa’ mendapati ia pelik terutamanya kerana semua 547 perwakilan ini adalah muka baru dan mereka tidak kenal.

547 perwakilan haram ini dari cawangan kategori B, yang bermaksud mereka boleh menghadiri mesyuarat itu sebagai pemerhati tetapi tidak dibenarkan untuk mengundi. Walau bagaimanapun, bukan sahaja mereka mengundi, malah mereka menanda hanya enam nama pada kertas undi dan bukannya 20. Enam nama Lim Kit Siang, Lim Guan Eng, Karpal Singh, Chong Chien Jin, Anthony Loke dan Vincent Wu. 14 nama lagi telah ditanda kemudian oleh Anthony Loke dan Vincent Wu selepas pengundian berakhir. Sebab itu pengumuman keputusan telah ditangguhkan. Anthony Loke dan Vincent Wu memerlukan masa untuk menandakan 14 nama-nama lain.Karpal tahu bahawa pemilihan parti DAP telah diatur dan secara tidak langsung berkata demikian
Pendek kata, keseluruhan pilihan raya itu rigged dan 20 orang yang memenangi berbuat demikian pada kertas undi direka.

547 perwakilan haram itu semua orang Cina manakala majoriti 1,300 perwakilan yang tidak pernah menerima jemputan mereka (dan oleh itu telah dihalang daripada menghadiri Kongres) adalah India. Menurut desas desus jika 547 Cina tidak ditambah ke senarai perwakilan dan jika kaum India yang telah dihalang dibenarkan hadir, Kit Siang dan Guan Eng tidak akan menang nombor satu dan nombor dua. Jika mereka menang pun ia akan menjadi di tempat 20 terbawah dan bukan dua tempat teratas.

Untuk memastikan tiada kesilapan, kertas undi dari 547 perwakilan haram semua disumbat ke dalam peti undi nombor 13. Ini bermakna Anthony Loke dan Vincent Wu hanya perlu membuka satu peti undi untuk menandakan 14 nama pada kertas undi . Walaupun kemudian ada huru-hara apabila mereka terpaksa ‘menyesuaikan semula’ nama-nama dan jumlah undi yang mereka menang dan kemudian menyalahkan pada “spreadsheet Excel” rosak.Tan Seng Giaw amat marah dan membantah bahawa dia telah ditipu dengan ditempatkan nombor 21 dalam barisan 20
Tan Seng Giaw yang memenangi kedudukan ke-21 telah terlepas dari menghadiri majlis 20 anggota – tahu bahawa ada penipuan berlaku dan beliau membantah. Anthony Loke, Vincent Wu dan Tony Pua tidak sepatutnya menerima begitu banyak undi (kira-kira 1,200 undi) manakala Seng Giaw hanya menerima 802 undi (satu undi kurang daripada Zairil Khir Johari).

Aduan telah dibuat kepada ROS dan kerana banyak aduan RoS terpaksa menyiasat dakwaan tersebut. DAP bimbang RoS mengisytiharkan DAP haram jadi pada pilihan raya umum 2013, beberapa bulan kemudian, calon DAP pergi ke pusat penamaan calon dengan dua surat watikah. Satu surat watikah dengan kepala surat DAP manakala surat watikah kedua atau sandaran adalah dengan kepala surat PAS. Sekiranya surat watikah DAP ditolak oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pegawai pengurus kerana parti itu dianggap tidak sah, maka calon-calon DAP akan mengemukakan surat watikah PAS.

DAP tahu bahawa mereka telah melakukan pelanggaran dan RoS mempunyai alasan untuk membatalkan pendaftaran DAP atau mengisytiharkan AGM DAP dan pemilihan parti batal dan meminta parti itu mengadakan AGM dan pemilihan lain. Sebagai langkah berjaga-jaga, calon-calon DAP pergi ke pusat penamaan calon dengan dua surat, satu di kepala surat DAP dan satu lagi pada kepala surat PAS. Ironinya, selepas membantu untuk menyelamatkan DAP, tidak lama kemudian DAP menendang PAS keluar dari gabungan itu, memang pelik cara DAP berterima kasih.

Malaysia Today

PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal HOW KIT SIANG CHEATED TO STAY IN POWER IN DAP. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak azmykelanajaya.com mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak azmykelanajaya.com berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top