Menu

PERDANA Menteri Datuk Seri Najib Razak awal malam Khamis mengumumkan bahawa simbilan rakyat Malaysia yang ditahan di Korea Utara telah dibenarkan meninggalkan negara itu 7.45 malam waktu Malaysia.

Khabar gembira tersebut disampaikan oleh Najib melalui satu kenyataan media khas sebentar tadi.

“Alhamdulillah, mereka berlepas dari Pyongyang hari ini pada jam 7.45 malam waktu Malaysia, dan akan mendarat di Kuala Lumpur esok sekitar jam 5 pagi,” kata Najib yang kini berada di India untuk lawatan rasmi selama enam hari.

Korea Utara sebelum ini menahan pegawai kedutaan Malaysia bersama keluarga mereka sebagai satu tukaran untuk beberapa warganya yang dikehendaki di Malaysia berkaitan kes pembunuhan abang tiri pemimpin negara itu di KLIA baru-baru ini.

Najib mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat dengan rundingan untuk membebaskan sembilan rakyat Malaysia itu yang diketuai oleh Kementerian Luar.

“Saya sangat bimbang mengenai perkara ini, kami bekerja secara intensif di belakang tabir untuk mencapai kejayaan ini. Banyak cabaran yang diatasi untuk memastikan kepulangan mereka. Keselamatan dan keselamatan rakyat kita akan sentiasa menjadi keutamaan saya,” katanya.

Berikutan itu kata Najib, Malaysia membenarkan mana-mana warga negara Korea Utara untuk meninggalkan Malaysia.

“Di samping itu, berikutan selesainya bedah siasat ke atas si mati dan penerimaan surat daripada keluarganya meminta mayat dikembalikan kepada Korea Utara, koroner telah meluluskan pelepasan badan,” katanya merujuk mayat individu yang dipercayai bernama Kim Jong-nam.

Jelas beliau, kerajaan amat menyokong prinsip-prinsip keadilan dan kedaulatan. Siasatan polis terhadap jenayah serius ini Malaysia akan diteruskan.

“Saya telah mengarahkan untuk semua langkah yang mungkin perlu diambil untuk membawa mereka yang bertanggungjawab terhadap pembunuhan ini ke muka pengadilan.

“Sebagai Perdana Menteri, saya bersyukur kerana semua rakyat Malaysia bersatu untuk mengatasi krisis ini,” ujarnya.


 
Top