.... Sultan Johor Sindir Keras Mahathir: “Jangan sibuk jaga tepi kain orang, lebih baik betulkan kain sendiri.." | AAKJ
Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar hari ini menyindir keras sikap seorang pemimpin, yang dipercayai merujuk kepada Tun Dr Mahathir Mohamad.

Tanpa menyebut nama, baginda menyindir mungkin “orang luar” ini telah lupa bahawa zamannya telah berlalu.

“Dahulu dia sering menyindir orang Melayu sebagai bangsa yang mudah lupa, namun hari ini dia sendiri menunjukkan sifat pelupanya.

“Dulu dia kata pembangkang itu musuh ketat, tapi sekarang sudah boleh duduk semeja dan menjadi kawan rapat.

“Dulu dia kata media barat suka buat cerita, tapi sekarang, cerita media barat dikatanya fakta.

"Jika dia bukan pelupa mungkin ada sedikit nyanyuk akibat faktor usia,” titah baginda.

Bertitah ketika merasmikan Galeri Darurat Bukit Kepong di Muar pagi ini, Sultan Ibrahim menasihatkan “orang luar” itu supaya tidak masuk campur hal orang lain.

“Nasihat saya kepada dia, cukup-cukuplah. Dunia ini ada siang dan malam, bukan boleh siang berterusan.

“Jangan sibuk jaga tepi kain orang, lebih baik betulkan kain sendiri yang telah reput dan koyak. Atau orang kata the best business you can have today is mind you own business,” titah baginda.

Sementara itu, berkaitan diri baginda sendiri, Sultan Ibrahim berkata apabila sampai tahap usia meningkat dan tiada lagi kudrat untuk memerintah, baginda juga akan turun takhta.

“...dan saya tidak akan campur tangan atau kecam raja baru yang memerintah.

“Lepas itu awak terimalah raja baru dan ikut perintah dia. Jangan nanti saya dihantar ke rumah orang tua sudahlah,” titah baginda.


PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman Malaysiakini dengan tajuk asal 'Dulu pelupa, sekarang mungkin sudah nyanyuk'

Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak azmykelanajaya.com mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak azmykelanajaya.com berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top