.... Sia-Sia Mahathir Jadi Doktor, Pengikut Makin Bodoh | AAKJ



Fakta kakak Munge perlu tahu.

1. Secara farmakologi, tak kira pioneer atau generic, struktur kimia adalah sama.

2. Nak mencipta sesuatu ubat (pioneer) perlu melalui beberapa clinical trial. Clinical Trial stage pertama (selepas animal trial) dilakukan kepada manusia (pertama kali) dikelompok yg kecil sebelum stage ke dua yg mana kelompok yg lebih besar. Di Malaysia, tidak dibenarkan melakukan clinical trial stage pertama. Selalunya clinical trial ini di lakukan di India. Dan atas sebab itu, banyak ubat generic berasal dari sana.

3. Generik maknanya company2 lain guna same chemical structure formulate sendiri ubat tu. So harga jatuh (10 - 20 kali ganda). Bezanya adalah ada sedikit campuran tertentu, tp main drug action tetap sama sbb main structure adalah sama.

4. Bekalan ubat bagi setiap zon dibekalkan oleh syarikat yg sama tak kira hospital kerajaan mahupun swasta. Contohnya di Kuala Lumpur, diuruskan oleh pharmaniaga. Maknanya, panadol yg diberikan oleh hospital kerajaan adalah panadol yg sama dijual di klinik/hospital swasta. Jika ubat hospital kerajaan palsu, maka ubat di swasta juga palsu. Jadi kakak Munge boleh meninggalkan dunia ini dan pergi ke planet atau alam lain yg dapatkan ubat bukan palsu.

5. Ubat generic diperakui selamat. Bukan Malaysia shj yg guna, seluruh dunia guna ubat generik.

6. Some drugs KKM dah tetapkan vendor. Tp some drugs masih x tetapkan, so terpulang kat kita decide. Dengan kata lain, KKM masih terbuka menerima ubat2 yg terkini.


Kesimpulan

Saya tak salahkan kakak Munge ni. Harga murah (caj RM 1) mmg rakyat Malaysia tak pernah hargai.

Itu sebabnya sy katakan caj RM 1 tak masuk akal. KKM wajar pertimbangkan balik caj2. Kebanyakkan rakyat malaysia tak menghargai. Saya setuju jika ada polisi prescribe semua ubat dan biar pesakit beli sendiri.

Mungkin KKM boleh mulakan dahulu terhadap penyokong2 pembangkang. Biar mereka berakal.

Dari facebook: Dr Aznil Hisham

Aakj: Kementerian Kesihatan Malaysia wajar bertindak - malulah difitnah setahap ini!

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

     
    Top