.... Penipuan Guan Eng Dengan Permainan Maklumat Palsu | AAKJGuan Eng berpura-pura dia tidak sedar rundingan PAS-Pribumi pada Khamis dan hanya mengetahui mengenainya selepas membaca akhbar. Sebenarnya, Guan Eng hanya main wayang. Beliau bukan sahaja tahu terlebih dahulu tetapi sebenarnya beliaulah di belakangnya. Guan Eng menyedari bahawa PAN dan Pribumi tidak boleh membawa masuk undi Melayu jadi mereka memerlukan PAS kembali dalam Pakatan. Dan Pribumi sepatutnya menarik PAS untuk menyertai semula pakatan pembangkang supaya mereka boleh dapatkan undi Melayu.
Semalam, Malaysia Today menerbitkan sebuah artikel bertajuk ‘Guan Eng gila talak’ (BACA DI SINI). Kami juga melaporkan bahawa Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng sebagai berkata, “Kami telah memberikan pandangan kami sebagai ahli Pakatan Harapan (mengenai mesyuarat PAS-Pribumi Khamis). Kami tidak diberitahu mengenainya sebelum ini, tetapi hanya membaca tentang perbincangan dalam akhbar “. (BACA: PPBM-PAS talks hit stalemate, says Guan Eng)

Sebenarnya, Guan Eng hanya bermain wayang, permainan penipuan dan palsu beliau. Menurut maklumat dari ‘orang dalam’, ditambah mengikut pegawai penasihat di pejabat Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, Guan Eng bukan sahaja sedar sepenuhnya mengenai mesyuarat itu tetapi dialah sebenarnya yang telah mengaturkan mesyuarat itu. Guan Eng hanya berpura-pura beliau tidak mengetahui mengenai mesyuarat tersebut dan dia hanya mengetahui mengenainya daripada akhbar.

Dalam politik dan dalam seni rundingan ini dipanggil ‘fall-back position – ada plan alternatif sekiranya perancangan asal tidak menjadi’. Anda tidak akan menghantar orang nombor satu anda untuk menghadiri mesyuarat sensitif atau seperti mesyuarat yang penuh dengan ketidakpastian. Anda menghantar orang nombor dua anda supaya anda mempunyai plan alternatif. Kemudian, apabila mesyuarat itu tidak berjalan dengan baik, anda boleh memberi alasan bahawa anda tidak mempunyai kuasa atau autoriti untuk membuat keputusan dan anda perlu kembali kepada ‘bos’ untuk mendapatkan kelulusannya. Jadi, anda meninggalkan mesyuarat tanpa apa-apa ketetapan atau komitmen. Jika orang nombor satu sendiri menghadiri mesyuarat itu maka anda tidak mempunyai plan alternatif. Apa alasan yang akan diberikan memandangkan diri anda sendiri berada dalam mesyuarat itu?Untuk apa-apa mesyuarat yang penting Hadi sepatutnya yang menghadirkan diri

Presiden PAS Abdul Hadi Awang tahu bahawa Pribumi tidak mempunyai kuasa untuk memutuskan apa-apa. Bahawa kuasa terletak pada DAP. Jika apa-apa akan berlaku ia hanya boleh berlaku jika DAP berkata ia boleh berlaku. Dan hakikatnya bahawa Guan Eng hanya berpura-pura bahawa DAP tidak sedar tentang mesyuarat dan hanya mendapat tahu dari akhbar menunjukkan bahawa mereka hanya bermain wayang dengan PAS.

Jadi, Hadi tidak ada dalam mesyuarat tersebut dan begitu juga ketua Dewan Ulama, Dr Mahfodz Mohamed. Sebaliknya, Tuan Ibrahim Tuan Man, Mustafa Ali turut dikenali sebagai Cikgu Pa, Takiyuddin Hassan dan Ustaz Idris Ahmad yang menghadirinya. Ini bermakna keempatnya masih perlu ‘kembali kepada bos’, Dewan Ulama yang paling penting, sebelum apa-apa yang akan berlaku.

Ini juga apa yang dilaporkan semalam:

“Beliau (Mukhriz) menjelaskan kepada saya tentang apa yang berlaku, tetapi apabila saya melihat dia, beliau seolah-olah sedikit keliru tentang pendirian PAS berhubung perkara itu,” katanya kepada pemberita semasa melawat Jalan Kuantan di sini hari ini. Lim berkata kekeliruan Mukhriz boleh difahami, kerana ia mungkin disebabkan oleh perbezaan pendapat antara Presiden PAS Abdul Hadi Awang dan timbalannya Tuan Ibrahim Tuan Man.

“Apabila saya membaca surat khabar BN hari ini, saya mula memahami keadaan tersebut. Nampaknya presiden dan timbalannya telah bercanggah pandangan mereka mengenai perkara itu. Tetapi saya yakin beliau (Mukhriz) akan meneruskan perbincangan, “kata Lim.Kenapa Mukhriz? Di mana Muhyiddin?


Ini adalah pembohongan terang-terangan. Guan Eng mengakui bahawa mesyuarat PAS-Pribumi gagal tetapi dia meletakkan kegagalan rundingan pada perbezaan pendapat antara nombor satu dan nombor dua dalam PAS. Itu tidak benar. Apa yang Guan Eng tidak mendedahkan bahawa mesyuarat itu gagal kerana PAS menetapkan bahawa apa-apa perjanjian atau kerjasama antara PAS dan Pribumi berlaku, perkara pertama yang Pribumi perlu lakukan ialah mereka mesti mengumumkan secara terbuka bahawa parti itu tidak menentang Rang Undang-undang syariah Pindaan akta RUU355.

DAP, sudah tentu, tidak akan menerima hal ini. Dan itulah sebabnya Guan Eng mengumumkan bahawa DAP tidak sedar mesyuarat dan mesyuarat itu gagal kerana perbezaan pendapat antara nombor satu dan nombor dua dalam PAS. Guan Eng tidak boleh memberitahu kita bahawa DAP tahu terlebih awal mengenai mesyuarat itu dan hakikatnya beliau di belakang mesyuarat itu, dan mesyuarat tersebut gagal kerana PAS mahu Pribumi untuk tidak menentang RUU355 dan DAP tidak boleh bersetuju dengan hal tersebut.

Pengakuan seperti itu yang akan menjadi bukti bahawa DAP yang membuat keputusan dan Pakatan Harapan merupakan satu perikatan pimpinan DAP dan apa-apa yang berlaku dalam Pakatan Harapan mesti melalui kelulusan DAP. Oleh itu satu-satunya alasan yang boleh dipercayai ialah bahawa DAP tidak maklum mengenai pertemuan itu dan ia gagal kerana masalah dalaman PAS.

Sebab utama DAP menguburkan Pakatan Rakyat pada tahun 2015 adalah kerana RUU355, walaupun sebab lain adalah kerana PAS menyokong Azmin Ali dan tidak Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai Menteri Besar Selangor. Pada masa itu DAP adalah lebih bimbang tentang pengundi Cina mereka, yang merupakan keutamaan nombor satu DAP, jadi mereka terpaksa untuk membuang PAS dengan menutup Pakatan Rakyat.DAP tahu bahawa Mahathir tidak mampu memberikan undi Melayu kerana dia menjual bangsa Melayu


DAP menyangka bahawa apabila PAN atau juga dikenali sebagai Amanah terbentuk, dan apabila Mahathir membentuk parti baru (yang mereka telah bercakap tentang sejak pertengahan 2015), PAS tidak lagi relevan. PAN boleh mengambil sekurang-kurangnya 200,000 daripada satu juta ahli PAS manakala Pribumi boleh mengambil tidak kurang daripada satu juta ahli Umno. Dengan 1.2 juta bekas ahli PAS dan bekas Melayu Umno dalam Pakatan Harapan baru, pilihan raya umum akan datang akan menjadi lebih kedudukan agak lebih selamat. Rafizi Ramli, sebenarnya, meramalkan bahawa jika ini berlaku pembangkang akan dapat memenangi sekurang-kurangnya 125-130 kerusi parlimen berbanding hanya 92-97 untuk Barisan Nasional.

Tetapi itu tidak akan berlaku. PAN mendapat hanya 20,000 ahli manakala Pribumi bergelut mendapat hanya 10,000. Malam tadi mereka bangga bercakap bahawa Pribumi menarik 2000 orang dalam satu ceramah FELDA, yang bermaksud untuk mengatakan bahawa mereka mempunyai sokongan hebat. Mereka juga telah menarik 50,000 orang di Sanggang dan Indera Kayangan tetapi mereka masih kalah di kedua-dua pilihan raya kecil. Jadi jangan biarkan orang ramai mengelirukan anda sepertimana dalam dua pilihan raya kecil baru-baru ini di Kuala Kangsar dan Sungai Besar.

DAP tahu bahawa jika mereka boleh mendapatkan PAS kembali ke dalam pakatan pembangkang pada pilihan raya umum akan datang akan menjadi satu yang sukar. Dalam tahun 1995, 1999 dan 2004 pilihan raya umum, DAP hanya menang 9, 10 dan 12 kerusi parlimen masing-masing. Ia adalah 28 kerusi Parlimen pada tahun 2008 dan 38 pada tahun 2013 kerana Pakatan Rakyat. Jadi, tanpa Pakatan Rakyat, atau sebaliknya tanpa PAS sebagai sebahagian daripada Pakatan Harapan, dan jika DAP terpaksa bergantung hanya pada undi Cina, maka mereka akan menang kurang daripada 70 kerusi parlimen dengan 152 kerusi akan dimenangi oleh Barisan Nasional.

Dan itu bermakna Barisan Nasional tidak hanya akan memenangi pilihan raya umum akan datang tetapi juga akan menang dengan majoriti dua pertiga. Dan untuk memastikan bahawa jika Barisan Nasional menang pilihanraya umum akan datang namun ianya tidak memenangi dengan majoriti dua pertiga, PAS mesti dibawa balik sebagai ahli Pakatan Harapan.Langkah pertama, halang PAS dan Umno daripada bercakap, kemudian, langkah kedua, membawa PAS ke dalam Pakatan


Ini adalah tentang apa yang mesyuarat pada Khamis antara PAS dan Pribumi yang didalangi oleh DAP. DAP bimbang bahawa PAS dan Umno selesa dan bekerjasama dalam kerja- kerja bukan politik NGO tertentu, projek semalam menjadi salah satu daripada banyak contoh (BACA DI SINI: PPM Najib flags off food flotilla for Myanmar Rohingya community).

Jadi perkara pertama yang DAP perlu lakukan adalah untuk memecahkan hubungan antara PAS dan Umno sebelum ia berkembang menjadi sesuatu yang lebih serius. Pada masa ini, PAS dan Umno adalah semata-mata ‘dating’ dan ‘belum rapat’ lagi. Mereka belum ‘tidur bersama’ apatah lagi bercakap tentang perkahwinan. Tetapi sebelum hubungan PAS-Umno bertambah rapat lagi, DAP mesti berusaha untuk memisahkan mereka.

Langkah seterusnya akan menjadi: DAP untuk menarik PAS ke dalam menyertai semula pakatan pembangkang. Sebagaimana Rafizi berkata, jika Pakatan Harapan mahu memenangi sekurang-kurangnya 125-130 kerusi parlimen (berbanding hanya 92-97 untuk Barisan Nasional), maka ia perlu dengan bantuan undi Melayu. Dan Guan Eng tahu PAN dan Pribumi tidak dapat memberikan mereka undi Melayu begitu, untuk ini berlaku, ia mestilah bersama dengan PAS kembali dalam gabungan pembangkang.

DAP bagaikan memburu dengan anjing-anjing dan berlari laju bagaikan arnab. Guan Eng fikir dia boleh terlepas dengan permainan menipu dan palsu ini. Mereka menyokong anak Mahathir menjadi Perdana Menteri jika Mahathir menyokong Lim Kit Siang untuk Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan: situasi menang-menang bagi kedua-duanya. Tetapi ini kini tidak lagi menjadi rahsia dan sesuatu yang orang Melayu tidak boleh menerimanya. Dan tanpa undi Melayu DAP tidak boleh memimpin Pakatan Harapan dengan hanya 65-70 kerusi di parlimen.

Guan Eng juga tahu bahawa PAN tidak akan dapat bercakap dengan PAS. PAS dan PAN membenci antara satu sama lain sepertimana DAP membenci Hudud. Malah PKR juga tidak boleh bercakap dengan PAS kecuali Anwar Ibrahim bersedia untuk mengeluarkan kenyataan dari penjara mengatakan bahawa PKR tidak menentang RUU355. Satu-satunya kumpulan yang boleh bercakap dengan PAS ialah Pribumi, atau itulah yang Guan Eng fikirkan.

Walau bagaimanapun, Pribumi terpaksa untuk berpura-pura bahawa mereka menyokong RUU355 dan perlu memberitahu PAS sepertimana apa yang dilakukan oleh PAN bahawa mereka menyokong RUU355 secara rahsia tetapi tidak boleh secara terbuka atau terpaksa berhadapan dengan merosakkan undi Cina yang sangat begitu penting untuk DAP dan Pakatan Harapan. Jika mereka secara terbuka menyokong RUU355, DAP akan menjadi sangat kecewa dan juga boleh menolak untuk mempunyai apa-apa kaitan dengan Pribumi.Dr Mahfodz Mohamed, ketua Dewan Ulama PAS, telah menceraikan DAP demi kebaikan: talak Tiga

Tetapi PAS tidak lagi menerima lagu dan tarian rutin ‘kita diam-diam menyokong RUU355 tetapi tidak boleh secara terbuka mengakuinya’. Fahmi Fadzil, Ketua Komunikasi PKR, berkata bahawa pada tahun 2015. Anwar Ibrahim juga berkata perkara yang sama. Dan Menteri Besar Selangor, Azmin Ali juga menyertai koir. PAN juga mengatakan perkara yang sama. Dan sekarang Pribumi bersenandung lagu yang sama dan menari untuk lagu yang sama (mereka diam-diam menyokong RUU355 tetapi tidak boleh secara terbuka menyokong jika tidak, mereka akan menjejaskan undi kaum Cina).

Itu tidak lagi cukup baik untuk PAS. Jika Pribumi mahu PAS bekerjasama dengan Pakatan Harapan mereka mula-mula perlu secara terbuka mestilah mengisytiharkan bahawa mereka tidak menentang RUU355. Tambahan pula, ia telah menjadi satu pakatan PAS-PKR-Pribumi tanpa DAP dan PAN. Pribumi tidak boleh bersetuju dengan itu, sudah tentu, yang menjadikan rundingan gagal pada Khamis (dan bukan kerana alasan yang diberikan Guan Eng).

DAP dan Guan Eng sedar bahawa PAS adalah sangat penting untuk masa depan Pakatan Harapan. Dan jika PAS tidak menyertai Pakatan Harapan, dan sebaliknya selesa dengan Umno, maka Barisan Nasional mungkin sebenarnya memenangi pilihan raya umum akan datang dengan majoriti dua pertiga di Parlimen. Malah Rafizi sendiri secara terbuka mengakuinya.

Dalam strategi mereka untuk memastikan mereka tidak menjejaskan undi Cina dan masih meraih 90% undi Cina pada pilihan raya umum akan datang, DAP tertinggal satu isu yang amat penting, umpama di mana “anda sedang merompak Peter untuk membayar Paul”. Dengan memberi tumpuan kepada undi Cina, DAP meninggalkan undi Melayu. Tetapi DAP fikir ini bukannya masalah besar kerana mereka boleh dengan mudah mendapatkan semula undi PAS hilang melalui PAN dan memenangkan sebanyak mungkin undi Melayu apabila Mahathir membentuk parti baru dan mengambil mungkin satu juta atau lebih penyokong Umno.Skandal-skandal Muhyiddin juga menjatuhkan Pribumi (BACA LAGI DI SINI)

200,000 ahli-penyokong PAS menyertai PAN dan satu juta ahli-penyokong UMNO menyertai Pribumi tidak memberi banyak makna. Malah, dengan PAS dan Umno sekarang dapat bercakap dengan satu sama lain (walaupun belum tidur bersama-sama atau tidak akan pernah) maka ini bermakna PAN dan Pribumi adalah tidak berguna. Dan itu juga bermakna mereka mesti memecahkan hubungan PAS-Umno dan membawa PAS menyertai gabungan pembangkang sekali lagi, untuk kali keempat dalam sejarah (sejak tahun 1990, 1999 dan 2008).

Ya, ini akan menjadi perkahwinan keempat untuk rakan kongsi yang sama setiap sembilan tahun bagi PAS (1990, 1999, 2008 dan kini 2017). Tetapi ada perkara yang dipanggil talak Tiga. Dan untuk berkahwin kali keempat selepas talak Tiga anda memerlukan buta Cina. Melayu faham apa yang dimaksudkan dan jika anda bukan Melayu maka anda rugi. Jadi, Pribumi sepatutnya menjadi Cina buta. Jika PAS boleh ‘berkahwin’ dengan Pribumi dahulu maka langkah seterusnya adalah ia boleh ‘berkahwin semula’ dengan Pakatan Harapan. Itu adalah strategi Cina buta Guan Eng untuk mengatasi dilema talak Tiga.

Apabila Tengku Razaleigh Hamzah ditendang keluar dari Umno pada tahun 1988, separuh daripada Umno (sebenarnya, separuh Kabinet juga) mengikutinya. Tetapi Tengku Razaleigh menubuhkan parti baru tiga hari sebelum Umno didaftarkan semula parti mereka, Umno Baru. Oleh itu penghijrahan berlaku. Apabila Anwar Ibrahim ditendang keluar dari Umno sepuluh tahun kemudian pada tahun 1998 perkara yang sama berlaku. Anwar menubuhkan parti baru dan keahlian mencecah 200,000.Penyingkiran Mukhriz telah memaksa Mahathir jatuh sepanjang jalan selepas itu

Guan Eng menyangka bahawa perkara yang sama akan berlaku dalam kes Tun Dr Mahathir Mohamad pada tahun lepas. Tetapi Najib terlalu bijak bagi Mahathir. Najib tahu jika dia menendang Mahathir keluar seperti yang mereka lakukan dengan Tengku Razaleigh dan Anwar, dan jika Mahathir membentuk sebuah parti baru seperti Tengku Razaleigh dan Anwar, mungkin terdapat penghijrahan lain. Jadi Najib tidak menendang Mahathir keluar. Dia diam dan menerima kekarutan Mahathir selama lebih daripada satu tahun. Sebaliknya, pada bulan Julai 2015, Najib “memancung” kuda Trojan Mahathir yang merancang kejatuhan beliau dan, pada bulan Februari 2016, menyingkirkan Mukhriz mengetahui bahawa ini akan mendorong Mahathir untuk meletakan jawatan.

Najib tahu dia mempunyai sokongan akar umbi yang kuat termasuk Ketua Pemuda Umno (yang Mahathir tidak dapat). Jadi, jika dia “pancung” Mukhriz dan Mahathir meletakkan jawatan, seperti apa yang Najib tahu akan berlaku, ia tidak akan mempunyai apa-apa kesan buruk kepada Umno. Mahathir akan pergi sendirian tanpa penghijrahan dibelakangnya. Dan ini adalah apa yang DAP tidak mengambil kira.

Dan memang itulah apa yang Mahathir lakukan, beliau meletakkan jawatan. Walau bagaimanapun, beliau tidak membentuk parti barunya serta merta, seperti apa yang Tengku Razaleigh dan Anwar lakukan pada tahun 1988 dan 1999, Mahathir bermain “footsie” dengan DAP. Dan ianya menyiksa Mahathir. Selepas beliau mendedahkan bahawa dia akan berkhidmat untuk agenda DAP, beliau menubuhkan parti barunya. Tetapi pada masa itu orang Melayu tidak mahu mempunyai apa-apa kaitan dengan Pribumi melainkan pemakan dedak, sebagaimana yang Mahathir sering ucapkan.

Malah Ibrahim Ali menjauhkan diri daripada Pribumi meski pun Mahathir berada di belakang pembentukan Perkasa. Disebalik semua perkara yang jahat banyak diperkatakan tentang Ibrahim Ali, namun dia cukup bijak untuk tahu bahawa Mahathir telah membunuh politik sendiri dengan menjadi alat DAP, seperti apa yang Zaid Ibrahim lakukan dan kini menjadi sejarah politik.

Dan ini adalah perkara-perkara yang Guan Eng dan Cina DAP tidak faham. Nilai-nilai Melayu sangat berbeza daripada nilai-nilai Cina. Dan itulah sebabnya Guan Eng dan DAP membuat kesilapan dan kini perlu melakukan pusingan U dan mendapatkan Pribumi cuba untuk membawa PAS kembali ke dalam Pakatan Harapan. Tetapi PAS tahu mereka tidak perlukan DAP manakala DAP memerlukan PAS. Jadi PAS hanya berkata “Laungkanlah secara terbuka bahawa anda tidak menentang RUU355 maka kita boleh berbincang lagi. Jika tidak rundingan berakhir di sini. ”Malah penyokong setia Mahathir, Ibrahim Ali, tidak dapat menerima pengkhianatan Mahathir menjual diri kepada DAPMalaysia Today

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top