.... Malaysia Harimau Asia: Bukan Zaman Mahathir | AAKJMahathir telah membuat kesilapan besar atau mungkin beliau lupa apabila memanggil Malaysia sebagai Harimau Asian.

Kita tidak pernah tergolong dalam empat Negara Harimau Asian semasa zaman pemerintahannya. Antara Negara terlibat ialah Hong Kong, Singapura, Taiwan dan Korea Selatan. Malaysia bukan satu Harimau Asian tetapi telah diberi gelaran Tiger Cub.

Walau bagaimanapun, sejak tahun 2011, Malaysia telah mengatasi empat Negara Harimau Asean dengan jarak masa yang lama iaitu sekurang-kurangnya 7 tahun. Selama Mahathir memerintah, beliau tidak meyedari bahawa Malaysia selalu di tempat yang terbawah, berbanding empat negara ini.

Dan diingatkan bahawa dari separuh kedua tahun 2014 dan seterusnya, Malaysia dilanda kemerosotan harga minyak, gas dan harga komoditi, di mana sepatutnya telah memberi kesan kepada kita lebih daripada semua negara-negara Asian yang lain (selain dari Brunei).

Harga komoditi mula pulih sejak suku tahun lepas. Tidak kira bagaimana kita melihat hal ini, ia merupakan prestasi yang sangat membanggakan.
Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top