.... Mahathir Yang Jadikan DAP Seperti Hari Ini | AAKJ
DAP bukannya betul-betul satu kuasa yang disegani. Paling terbaik ia boleh menang hanya 20-24 kerusi parlimen dan tidak akan dapat mentadbir negeri. Tetapi pada 2008 Mahathir memastikan bahawa DAP boleh berkemungkinan menang 45 kerusi dan mempunyai sekurang-kurangnya satu negeri di bawah pemerintahan secara langsung dan dua negeri melalui proksi. Dan ia adalah semua kerana bekas Perdana Menteri ketika itu enggan mendengar ‘nasihat’ Mahathir.
Pakatan Rakyat memulakan gerakan agak hebat pada Februari 2008. Apa yang tidak disedari bahawa ini adalah gabungan keempat pembangkang selepas Gagasan Rakyat dan Angkatan Perpaduan Ummah (APU) pada tahun 1990 dan Barisan Alternatif pada tahun 1999, semuanya gagal dan dibubar selepas tempoh masa yang singkat. Dan setiap kali ianya ditutup adalah kerana DAP.

20 kerusi DAP yang dimenanginya pada pilihan raya umum 1990 menurun kepada hanya sembilan pada tahun 1995, jadi DAP tidak lagi mahu apa-apa ‘rakan kongsi’, manakala dalam pilihan raya umum 1999 DAP hanya memenangi sepuluh kerusi dan Lim Kit Siang serta Karpal Singh kedua-duanya kehilangan kerusi mereka ( juga sebagai ahli pakatan pembangkang). Oleh itu DAP melihat bahawa pakatan pembangkang tidak menjaga kepentingan parti dan semua yang berlaku adalah keuntungan kepada rakan-rakan kongsi yang lain.

Dalam pilihan raya umum 2004 DAP cuba nasibnya ‘pergi solo’ untuk melihat sama ada ianya boleh dilakukan seperti yang pada pilihan raya umum 1986 apabila ia tidak pernah menjadi ahli mana-mana gabungan dan memenangi rekod 24 kerusi daripada hanya 177 kerusi parlimen (atau hampir 14% kerusi). Ia kelihatan seperti setiap kali DAP menyertai dengan parti pembangkang lain maka kerusinya akan merosot. DAP hanya memenangi 12 kerusi pada tahun 2004, walaupun, tidak apa-apa lebih baik daripada sebelum itu.Tengku Razaleigh dan Tok Guru Nik Aziz Nik Mat menubuhkan APU untuk mengalahkan Umno di pantai timur (gambar dari http://ditelanzaman.blogspot.nl)


Jadi DAP mencuba segala-galanya. Ia masuk ke dalam gabungan parti serpihan Umno Semangat 46 Tengku Razaleigh Hamzah). Ia masuk ke dalam gabungan satu lagi parti serpihan Umno (PKR Anwar Ibrahim) dan juga PAS. Ia ‘pergi solo’. Nampaknya semua tidak menjadi. Ianya sehinggalah 2008 bahawa nasib DAP mula nampak berubah apabila ia berjaya menyapu 85-90% undi Cina dan ‘Tsunami Cina’ membawa kepada gabungan baru berkuasa di lima negeri dengan 82 kerusi di parlimen.

Apa yang berlaku pada tahun 2008 yang tidak berlaku pada tahun 1990, 1995, 1999 dan 2004? Mengapa ia berlaku pada tahun 2008 tetapi tidak berjaya pada tahun 1990, 1995, 1999 dan 2004? Mudah, dan jika anda memberi perhatian dalam dua tahun terakhir anda akan tahu jawapan kepada soalan itu. Apa yang berlaku adalah kerana Tun Dr Mahathir Mohamad.

Pada tahun 1990 dan 1995 itu adalah Tengku Razaleigh yang memimpin pembangkang . Pada tahun 1999 dan 2004 ia merupakan Anwar Ibrahim yang mengetuai pembangkang (dengan DAP ‘pergi solo’ pada tahun 2004). Pada tahun 2008 ia adalah Mahathir yang memimpin pembangkang , walaupun beliau adalah semata-mata pemimpin pembangkang de facto yang memainkan peranan di belakang tabir.

Pada asasnya, pada tahun 2008 kawasan tumpuan Melayu tidak banyak berubah. Gerakerja tertumpu adalah di negeri-negeri pantai barat Pulau Pinang, Kedah, Perak dan Selangor. Ini adalah lebih kurang negeri yang ‘berduit’. Ini adalah di mana terletaknya 70% daripada kuasa ekonomi Malaysia. Ini adalah di mana masyarakat Cina mempunyai kuasa dominan.Mahathir melancarkan kempen untuk menggulingkan Perdana Menteri dengan mengalahkan Umno dalam pilihan raya umum pada bulan Jun 2006 yang lalu

Jadi Mahathir menumpukan kepada empat negeri ini. Dia mengarahkan Matthias Chang dan Ling Liong Sik untuk mengadakan pertemuan dengan warga pendidik Cina, persatuan dan kumpulan peniaga untuk meminta Cina supaya menyokong pembangkang. malah ahli seumur hidup MCA beralih dan mengundi pembangkang. Mereka diberitahu bahawa satu undi kepada PAS adalah undi untuk DAP jadi jangan bimbang tentang mengundi PAS kerana Pakatan Rakyat adalah pakatan pembangkang pimpinan DAP. Oleh itu, pengundi Cina, walaupun orang-orang yang berada di pihak Barisan Nasional, mengundi pembangkang.

Dan itu adalah apa yang berlaku pada tahun 2008 yang tidak boleh berlaku dalam empat pilihan raya umum sebelum itu. Ia mempunyai satu faktor yang sangat penting dan faktor itu adalah Mahathir. Mahathir mengadakan sidang akhbar di seluruh Malaysia dan secara terbuka kepada rakyat Malaysia supaya mengundi pembangkang untuk memberi Umno pengajaran. Umno mesti kalah pilihan raya dan pembangkang pimpinan DAP mesti dibenarkan untuk memerintah supaya Umno boleh dihukum. Malah Mahathir meletak jawatan daripada Umno untuk menunjukkan baha beliau serius mahu Umno dikalahkan dalam pilihan raya umum.Liong Sik dan Matthias dapatkan Cina MCA untuk mengundi DAP pada 2008 supaya Pantai Barat boleh diberikan kepada pembangkang dan Perdana Menteri boleh digulingkan
Satu undi untuk PAS adalah undi untuk DAP, rakyat Malaysia diberitahu. Sebaliknya, undi untuk MCA, Gerakan, MIC, PPP, dan sebagainya, adalah undi untuk Umno. Jadi mengundi mana-mana parti dalam pakatan pembangkang, ia tidak kira parti mana, maka DAP akan mendapat manfaat. Dan jangan mengundi mana-mana parti dalam Barisan Nasional atau Umno yang akan mendapat manfaat.

Pada asasnya, pertandingan ini adalah antara gabungan yang diterajui Umno dan pakatan pimpinan DAP. Apa-apa manfaat untuk Barisan Nasional sebenarnya adalah manfaat kepada Umno manakala apa-apa manfaat untuk Pakatan adalah keuntungan kepada DAP. Slogan ‘ABU’ (Asalkan Bukan Umno ) tidak bermakna hanya Umno. Ini bermakna semua pihak di dalam Barisan Nasional. Jadi, untuk menolak Umno anda mesti menolak keseluruhan Barisan Nasional.

Ia sebenarnya sangat bijak dan Zainuddin Maidin yang juga dikenali sebagai Zam Tidur. Dia tidak sedar bahawa sejak 2004 bencana pilihan raya umum pembangkang telah pergi ke internet untuk cuba untuk memenangi hati dan minda pengundi, sebagaimana British pernah berkata. Dan sasarannya adalah negeri-negeri pantai barat Semenanjung Malaysia (yang mengapa Pulau Pinang, Kedah, Perak dan Selangor jatuh). Tambahan pula, Zam tidak sedar bahawa Mahathir akan menggunakan pengundi Cina untuk mencipta tsunami ini, yang Mahathir yang panggil sebagai ‘Tsunami Kaum Cina’.Adakah Zam sekadar bodoh atau adakah dia kuda Trojan Mahathir yang tugasnya adalah untuk mengelirukan Perdana Menteri?


Sesetengahnya, bagaimanapun, mengesyaki bahawa Zam mengetahui semuanya ini. Dia adalah orang Mahathir dan mereka mengesyaki dia adalah sebahagian daripada permainan tersebut. Walaupun beberapa bulan sebelum pilihan raya umum Mac 2008 Zam memberitahu kepada Umno bahawa internet tidak memberi kesan dan pengundi tidak dipengaruhi atau terpengaruh dengan internet. Dia sudah sepatutnya tahu pada November 2007, apabila beliau berkata begitu, pengundi sebenarnya telah pun terpengaruh. Dan ini adalah mengapa syak wasangka bahawa Zam tahu tetapi dia adalah sebahagian daripada pasukan Mahathir untuk menyerang Umno dari dalam.

Dan Zam bukan satu-satunya pensabotaj dalaman atau ‘kuda trojan’. Mahathir juga mempunyai pegawai Cawangan Khas dan lain-lain lagi bekerja untuk beliau untuk melemahkan Umno pada pilihan raya umum 2008. Malah, Mahathir juga menggunakan Cawangan Khas untuk mengelirukan Tun Abdullah Ahmad Badawi dan selepas itu untuk memberi tekanan kepada Perdana Menteri supaya mengambil tanggungjawab terhadap ‘bencana’ pilihan raya 2008 dan meletak jawatan. Dan itu adalah apa yang Abdullah lakukan 13 bulan kemudian.

Sudah tentu, dalam tahun 2015 hubungan Mahathir dengan Cawangan Khas akhirnya terdedah (yang Abdullah tidak percaya selama ini) apabila Hamid Bador, orang nombor dua dalam Cawangan Khas, mengumumkan bahawa Cawangan Khas setia kepada Mahathir dan tidak kepada Perdana Menteri Najib Tun Razak, atau Abdullah Badawi sebelum itu.Hamid mengadakan sidang akhbar untuk mengumumkan bahawa Cawangan Khas menyokong Mahathir dalam usaha untuk menggulingkan Perdana Menteri


Bolehkah anda bayangkan kepala atau orang nombor dua CIA memanggil satu sidang akhbar dan mengumumkan bahawa CIA adalah setia kepada Hillary Clinton dan tidak kepada Presiden Donald Trump dan bahawa mereka akan melakukan segala-galanya dan apa saja untuk mensabotaj Trump dan memastikan bahawa dia digulingkan dari pejabat? Jadi, pada tahun 2015 itu adalah apa yang berlaku di Malaysia. Dan ini adalah ‘CIA Malaysia’ sama yang membantu menggulingkan Abdullah dan kemudian cuba untuk menggulingkan Najib.

Ya, jadi Mahathir jadikan DAP sepertimana yang ada pada hari ini, dan semuanya kerana dia mahu menggulingkan Abdullah daripada jawatan dan memerlukan UMNO untuk berbuat demikian. Dan dalam episod yang akan datang kita akan bercakap tentang bagaimana Anwar buatkan PAS sepertimana yang terdapat pada hari ini, dan semua kerana dia tahu bahawa dia telah kehilangan Pakatan Rakyat kepada DAP.

Jadi tunggu untuk seterusnya.

Terjemahan dari : Malaysia Today

Artikel Terkini


    Post a Comment Blogger

    Note: only a member of this blog may post a comment.

     
    Top